Szakemberek a Magyar Nemzetnek: az elhízás és a dohányzás is nagymértékben növeli a rák kockázatát

Csökkent a daganatok okozta halálozások száma Magyarországon, az uniós országokhoz képest azonban még mindig rosszul teljesítünk.

2023. 04. 12. 18:08
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az európai országok között Magyarország még mindig élen jár a daganatos megbetegedések és a kapcsolódó halálozások számában, ennek ellenére 2011 és 2019 között a férfiaknál 11 százalékkal, a nőknél 6 százalékkal javultak a rákhalálozási adatok 

– hívták fel a figyelmet a nemzeti rákellenes nap alkalmából rendezett sajtótájékoztatón szerdán Budapesten. Sajnos azonban az uniós országokhoz képest hazánk még mindig rosszul teljesít a kockázati tényezők, vagyis a dohányzás, alkoholfogyasztás, elhízás és a légszennyezésnek való kitettség terén, így a daganatos betegségekkel összefüggő halálozás tekintetében 33 százalékkal haladtuk meg az uniós átlagot 2019-ben.

European Cancer Inequalities Registry; Rákügyi országprofil 2023

 A Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnökének tájékoztatása szerint

 2019-ben a magyarok 60 százaléka volt elhízott vagy túlsúlyos – szemben az 53 százalékos uniós átlaggal –, ami 2014 óta 11 százalékos növekedést jelent. Sajnálatos módon minden ötödik gyermek estében is túlsúly vagy elhízás jellemző, így 2030–2035 között megduplázódhat a gyermekkori elhízás aránya. 

A koronavírus-járvány időszaka pedig tovább tetézte a problémát, mivel  2020–2022 között idehaza is jelentősen emelkedett az elhízottak aránya. Ez a negatív tendencia főként a 45 év alatti korosztályt érintette – részletezte Halmy Eszter. A szakember szerint 

ezek az adatok azért is jelentősek, mivel jelenleg 12-féle daganatos megbetegedés – száj, garat és gége; nyelőcső; gyomor; hasnyálmirigy; epehólyag; máj; vastag- és végbél; menopauza utáni emlőrák; petefészekrák; méhnyálkahártya- vagy méhrák; prosztata és veserák – hozható összefüggésbe az elhízással 

– mutatott rá.

Ezen felül – folytatta – az elhízás több krónikus betegség okozója: a legjelentősebb összefüggést a cukorbetegséggel igazolják, hiszen a többlettestsúly mintegy 80 százalékban felelős a 2-es típusú diabétesz kialakulásáért. A magas vérnyomás kialakulásában 55 százalékban játszik szerepet, míg egyes szívbetegségek kialakulása 35 százalékban köthetőek az elhízáshoz – magyarázta lapunknak Halmy Eszter. 

A daganatos megbetegedések tekintetében az elhízás mellett a dohányzás is a fő kockázati tényezők közé sorolható – hívta fel a figyelmet Bogos Krisztina. A Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója kiemelte: 

az EU-ban még mindig Magyarországon a legmagasabb a tüdőrákkal összefüggő halálozási arány, a nők körében pedig a daganat gyakorisága és betegség okozta idő előtti halálozás is növekszik. Ezt elsősorban a dohányzási szokások szélesebb körű elterjedése okozza, de hozzájárul a légszennyezés, valamint a hormonális tényezők is

 – mutatott rá. A szakember beszélt a légszennyezés kockázatáról is, mondván: különösen a kettő mikron alatti szállópor az, ami komoly gondot okoz. Ez ugyanis nemcsak a tüdőrák kockázatát növeli meg, hanem szív- és érrendszeri megbetegedéseket is okozhat. Arra, hogy hogyan csökkenthetjük a légszennyezettséget, a főigazgató kiemelte: a legjobb módszer a közösségi terek – óvodák, iskolák, munkahelyek – megfelelő szellőztetése, amely által a szállópor koncentrációt is csökkenteni lehet. 

Bogos Krisztina felhívta a figyelmet az immunerősítés fontosságára is. Elmondása szerint ennek a legjobb módja a mozgás, a fizikai aktivitás növelése, amelyre példaként említette a Budakörnyéki Egészségprogramot, amely a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás (BÖT) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) közös népegészségügyi programja. 

Mint mondta, a 2018 óta tartó program célja a lakosság egészségi állapotának javítása, a prevenció elősegítése, és az egészségtudatosság ösztönzése.

Az Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézet (IHME) szerint Magyarországon a daganatos betegség okozta halálozásokért az alkoholfogyasztás is hét százalékban volt felelős 2019-ben. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség pedig rámutatott, hogy 2020-ban 100 ezer főre vetítve 17 új rákos megbetegedés volt tulajdonítható az alkoholfogyasztásnak, ami Szlovákia után a legmagasabb szint az EU-ban.

Borítókép:illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.