Egységesítették az agyhalál kritériumait

Az élet és a halál közötti határvonal meghúzása nem könnyű. Egy új tanulmány megkísérelte tisztázni ezt a helyzetet, segítve a családtagok fájdalmának enyhítését olyankor, amikor a rokon agya meghalt, de a szíve még dobog.

2020. 08. 13. 10:28
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Rio de Janeiro
HEALTH-CORONAVIRUS/BRAZIL-THERAPIST Fotó: Ricardo Moraes Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az agy működésének teljes és visszafordíthatatlan megszűnésekor beszélünk agyhalálról. Mivel az agy szükséges az élet fenntartásához, az agyhalál után nem beszélhetünk valódi életről. Mesterségesen – lélegeztetőgéppel, csöveken keresztüli táplálással – fent lehet tartani a szervezet életét, de ez csak átmenet a valódi, biológiai halálhoz vezető úton. Általában szervtranszplantáció miatt élnek ezzel a lehetőséggel – 2013-ban más ok is közrejátszott. Debrecenben egy agyhalott nő egészséges gyermeket hozott a világra – az anya a magzat 15 hetes korában került ebbe az állapotba. A nő szerveit végig sikerült transzplantációra alkalmas állapotban tartani, ezzel négy betegen tudtak segíteni.

Jelenleg a különböző országok, de egyes államokon belül még a régiók, sőt egyes kórházak is saját szabályokat alkalmaznak az agyhalál megállapítása kapcsán. New Jersey állam például lehetővé teszi a családtagoknak, hogy vallási vagy erkölcsi meg­győződésük alapján tiltakozzanak ez ellen. Egy ember agyhalott lehet Pennsylvaniában, de New Jersey államban el lehet érni, hogy gépekkel tartsák életben a szeretett rokont. Gene Sung, a Los Angeles-i University of Southern California szakértője az Agyhalál világprojekt (World Brain Death Project) részeként a világ minden tájáról összehívta a szakembereket, hogy konszenzust alakítsanak ki ebben a kérdésben. Sung és kollégái kötetbe foglalták ajánlásaikat. A megannyi szempont között szerepel a szemmozgás tesztelése és a fájdalom érzékelése. Azt is meg kell vizsgálni, vajon az ember megkísérel-e önállóan lélegezni? Ha ezek – és megannyi más képesség – hiányzik, az érintett agyhalottnak tekinthető. Az agyhalál diagnosztizálását követően a beteg testét életben tartó gépeket rendszerint egy-három nap múlva lekapcsolják. A protokoll szerint ennyi idő áll rendelkezésre, hogy a halottnak nyilvánított agy magához térjen.

Fotó: Reuters

Számos tényező – kulturális, vallási és jogi – megakadályozhatja azonban az orvosi szempontok érvényre jutását. Erre példa Jahi McMath, a kaliforniai Oaklandből származó tinédzser esete. A gyerek szülei nem fogadták el, hogy 2013-ban a torokmandula-műtétje során fellépő kompli­kációk ­miatt lányuk agyhalott lett. Közel öt éven át lélegeztetőgépen volt a gyerek, csővezetékek segítségével tartották életben a testét.

A lány halálát májelégtelenséggel összefüggő kiterjedt vérzés okozta 2018-ban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.