Fúzió a mágnes belsejében

A világ legerősebb elektromágnesét szállítják Dél-Franciaországba az ITER néven ismert kísérleti fúziós reaktorhoz. A Cadarache-ban épülő eszköztől várják annak igazolását, hogy a Földön biztonságosan és folyamatosan előállítható magfúzióval elektromos energia.

2021. 06. 29. 9:04
null
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az épülő fúziós erőmű egyik legfontosabb elemét, a hatalmas elektromágnest darabonként viszik a dél-franciaországi helyszínre. Ha elkészül, a mágnes 18 méter magas, 4,2 méter széles és 910 tonna tömegű lesz. Tizenhárom tesla mágneses térerőssége körülbelül 280 ezerszer múlja felül a Föld saját mágneses terét. Az eszköz hat modulból áll – biztonsági okokból egy tartalékot is gyártanak –, amelyek mindegyike 43 kilométer tekercselt szupravezetőt tartalmaz. A tekercseket 3800 liter epoxigyantával lezárják és a kaliforniai General Atomics gyárból szállítják Francia­országba. Az első modul várhatóan még ebben a hónapban útnak indul, a következőt augusztusban teszik hajóra.

A fúziós reaktorok a földön reprodukálnák a csillagok belsejében zajló reakciókat, ahol a brutális gravitációs nyomás és hőmérséklet hatására a hidrogénatomok héliumatomokká egyesülnek hatalmas energiát szabadítva fel a folyamat során. A földi fúziós reaktorban a gravitációs nyomás jóval alacsonyabb lenne, mint egy csillag belsejében, ezért ugyanazon reakció eléréséhez sokkal magasabb hőmérséklet kell. Mivel a földi fúzióhoz szükséges 150 millió Celsius-fokos hőmérséklet – ez tízszer forróbb annál, ami a Nap belsejében tapasztalható – megolvasztja a Föld összes ismert anyagát, ezért az ITER-ben hatalmas mágnes tartja távol a plazmát a reaktor többi részétől.

A maghasadás elvén működő hagyományos atomerőművekkel ellentétben a fúziós reaktorok nem termelnek hosszú felezési idejű radioaktív hulladékot, így annak az elhelyezéséről sem kell gondoskodni. Emellett az üzemanyagként szereplő deutériumból – ez a hidrogén egyik izotópja – bőséges a földi készlet. Azért is biztonságosabb az új megoldás, mert bármilyen zavar esetén összeomlik a folyamat, nem vált ellenőrizhetetlen irányba – ahogy az például Csernobilben történt. Azonban hosszú évtizedek kísérletei ellenére sem sikerült még több energiát termelni magfúzióval, mint amennyit befektettünk a jelenség fenntartásához. Optimista becslés szerint az évszázad közepén léphet működésbe az első olyan fúziós erőmű, amelyik már megbízhatóan termel áramot a villamosenergia-hálózatra.

Az 1980-as években nemzetközi összefogással épült meg a JET fúziós reaktor az Egyesült Királyságban, amelynek célja az volt, hogy több energiát állítsanak elő, mint amennyit beleadtak. A New Scientist tudományos portál szerint ezt a célt még nem érték el. A szigetország újabb magfúziós erőmű, a STEP (Spherical Tokamak for Energy Production) építését tervezi. A kivitelezés 2030-ban kezdődhet meg, feltéve ha addig előteremtik a kétmilliárd fontra becsült pénzt.

Az ITER lesz a legnagyobb fúziós reaktor, ami valaha elkészült. A 2025-re megépülő eszköz lehet az első berendezés, amely több energiát szolgáltat, mint amennyi a fúziós reakció fenntartásához szükséges – a tervek szerint ötszáz megawatt hasznos energiát termelnek ötven megawatt energia felhasználásával. Az első fúziós kísérletek 2035 körül várhatók.

(A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.