Elképesztő felfedezés: egy indiai békából gomba csírázott ki

India egyik államában egy furcsa és különös jelenségre hívták fel a figyelmet. Egy csapat szakértő egy olyan békát fedezett fel, amelynek az oldalából egy gomba nőtt ki. A tudományos világ teljesen értetlenül áll a még soha nem dokumentált jelenség előtt.

2024. 03. 01. 12:46
béka, gomba, India
A felfedezett béka a rajta kinőtt gombával Fotó: Lohit Y T (Instagram)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indiában az egyik Karnátaka állambeli tónál döbbenetes felfedezésre jutottak. A természetkutatók egy csoportja egy aranyhátú békán észlelte, hogy az állatnak egy apró gomba hajtott ki az oldalából – számol be minderről a CNN. Ilyenfajta jelenséget korábban soha nem dokumentáltak. A tudósok értetlenül állnak a jelenség előtt.

Amikor először megfigyeltem a békát a gombával, lenyűgözött és felkeltette az érdeklődésemet a látvány. Az volt a gondolatom, hogy dokumentáljam, mivel erről a jelenségről még soha nem hallottunk. Csak azt akartuk, hogy ez egy ritka eset legyen, és ne veszélyes jelenség a békára nézve

– mondta Lohit YT, a folyók és vizes élőhelyek szakértője. 

A Hylarana intermedia tudományos néven ismert faj  bőségesen megtalálható India délnyugati Karnátaka és Kerala államaiban. A békák kicsik, legfeljebb 7,4 centiméter hosszúra nőnek.

Az eddigi információk szerint 2023 júniusában fedezték fel a kétéltűt, és nem gyűjtötték be, így sem a jelenség oka, sem a béka sorsa nem ismert.

A mikológusok a képek alapján azonosították a békából kinőtt gombát, amely a Mycena nemzetség része, egy olyan gombafajta, amely többnyire elhalt, korhadó fán terem. A gomba  szaprofita, tápanyagait jellemzően elhalt vagy bomló szerves anyagokból nyeri, de egy 2023-as tanulmány szerint a gomba élő növényeken is fejlődhet egy szimbiotikus kapcsolatban.

Alyssa Wetterau Kaganer, a Cornell Egyetem Állatorvosi Főiskola közegészségügyi és ökoszisztéma-egészségügyi tanszékének posztdoktori munkatársa lenyűgözőnek találta a felfedezést, amikor először látta a békáról szóló jelentést.

A gombák dinamikus organizmusok, amelyek alkalmazkodnak a környezetük változásaihoz, és ha új potenciális gazdáknak vannak kitéve különböző környezetben vagy éghajlaton, olyan helyeken is növekedhetnek, amelyekre korábban nem számítottunk

– mondta.

A békák gombás fertőzései nagyon gyakoriak, és ha a gomba „nagymértékben elszaporodik a bőrön, vagy befurakodik az állat testébe, akkor az állatban gombás betegség jelei jelentkezhetnek – tette hozzá.

Sokféle gomba létezik, amely megfertőzheti a békákat, és lehetséges, hogy a gomba-béka kölcsönhatások még felfedezésre várnak. A gombás betegség jeleit mutató béka, például „a béka megváltozott viselkedése” vagy „bőrkárosodás, beleértve a fekélyesedést vagy daganatszerű csomókat”, olyan fertőzésben szenved, amely gyakran a fertőzött állatok közül legalább egy részének halálát okozhatja

– mondta Kaganer.

Minden szokatlan, beleértve az ehhez hasonló gombásodást, aggodalomra ad okot a békafajok számára – mondta. 

A vadon élő beteg állatoknak nagyon kicsi az esélyük a túlélésre. Nehéz észrevenni egy beteg állatot, mert gyorsan elpusztul vagy megeszik. Ezért az ilyesmi érdekes, és ezt a békák megfigyelésével és szűrésével kell követni

– mondta Karthikeyan Vasudevan, az indiai telanganai Sejt- és Molekuláris Biológiai Központ Veszélyeztetett Fajok Megőrző Laboratóriumának vezető tudósa.

A tudós szerint az egyik lehetőség az, hogy a béka bőre alatt van egy kis darab fás törmelék, miután a fa belekerült a bőrbe, kihajtott belőle egy gomba.

 

Borítókép: A felfedezett béka a rajta kinőtt gombával (Fotó: Lohit YT/Instagram)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.