Einstein már tudta, amit a kutatók most bizonyítottak

Sikerült csillagászati megfigyelésekkel alátámasztani, hogy az univerzum távoli térségeiben a földi megfigyelő számára ötször lassabban telik az idő. Albert Einstein az 1905-ben publikált speciális és az 1916-ban közzétett általános relativitáselméletében is említette az idődilatációt, azt a relativisztikus jelenséget, amikor két különböző vonatkoztatási rendszerből figyelve eltérés lép fel az idő múlásában.

Magyar Nemzet
Forrás: Origó2023. 07. 16. 13:03
null
Világûr, 2018. március 29. Az Európai Ûrügynökség, az ESA 2018. március 29-én közreadott, a Hubble ûrteleszkóp ACS rendszere által 2017. november 16-án készített felvétele az NGC 1052-DF2 katalógusszámú galaxisról. A Földtõl mintegy 65 millió fényévre levõ galaxis ködszerû, struktúra nélküli képzõdmény, amely a gömbhalmazai színeibõl ítélve megközelítõleg tíz milliárd éves lehet. A galaxis érdekessége, hogy a gömbhalmazai kétszer nagyobbak a gömb alakú csillagformációk tipikus méreténél, ugyanakkor a galaxisban található sötét anyag töredéke a csillagászok tapasztalatai alapján várt aránynak. (MTI/EPA/NASA/ESA/P. van Dokkum) Fotó: P. van Dokkum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Aucklandi Egyetem kutatócsoportja csaknem kétszáz kvazár részletes vizsgálata alapján megállapította, hogy az események ötször lassabban történnek a világegyetemnek azon a részén, ahol az univerzumot egymilliárd éves korában látjuk. Az univerzum a ma általánosan elfogadott kozmológiai elmélet szerint 13,8 milliárd éve keletkezett egyetlen szingularitásból az úgynevezett ősrobbanással, és előtte nem létezett sem a tér, sem az idő.

A világegyetem egymilliárd éves állapota a tőlünk 12,8 milliárd fényévre található, illetve megfigyelhető térrésznek felel meg. Gerain Lewis, a Sidney-i Egyetem asztrofizikaprofesszora szerint ha a korai univerzumnak ezt a területét nézzük, az olyan, 

mintha lassított sebességgel látnánk egy filmet.

 

Einstein már tudta

Albert Einstein általános relativitáselmélete a gravitációt a téridő görbültségének következményeként írta le, és megalkotta a táguló, de véges és határtalan univerzum kozmológiai modelljét. A világegyetem görbültségét Arthur Eddington 1919-ben, az univerzum tágulását pedig Edwin Hubble amerikai csillagász 1929-ben bizonyította. Az univerzum tágulásának egyik következménye, hogy miközben a fény áthalad a kozmikus térben, megnyúlik és megváltozik, és megnő a hullámhossza. Ezzel magyarázható, hogy ha a csillagászok egyre távolabbi és ősibb galaxisokat figyelnek meg, a vörös felé tolódik el a színképük.

Nemcsak a fény, hanem az idő is megnyúlik az einsteini elmélet szerint. Az úgynevezett idődilatáció az a relativisztikus jelenség, amikor két egymástól különböző vonatkoztatási rendszerből megfigyelve eltérés mutatkozik az idő múlásában. A nyugalomban állónak tekintett vonatkoztatási rendszerből tekintve a mozgó vonatkoztatási rendszerben történő esemény időtartama meghosszabbodik az eseménnyel együtt mozgó rendszerben mért időhöz képest, ahol az idődilatáció a hosszkontrakcióban, vagyis a relativisztikus rövidülés formájában jelenik meg. Két esemény, amely az egyik rendszerből egyidejű, a másikból már eltérő idejű lehet, vagyis Einstein speciális relativitáselmélete szerint nem létezik abszolút egyidejűség.

A gravitációs idődilatáció az az időeltolódás, amely a különböző és egymáshoz képest gyorsuló vonatkoztatási rendszerekben való megfigyeléseknél lép fel. Minél alacsonyabb az úgynevezett gravitációs potenciál, annál lassabban telik az idő, és ha a gravitációs potenciál megnő, az idő is felgyorsul.

 

Ötször lassabb az idő

A Sidney-i és az Aucklandi Egyetem asztrofizikusainak közös tanulmányában a kutatók meghatározták az idődilatáció mértékét a nagyon távoli univerzumban. Ehhez a rendkívüli erejű fényforrásnak tekintett kvazárok megfigyelésével gyűjtöttek adatokat. Az analízis segítségével sikerült megállapítani, hogyan telik, illetve telt az idő több milliárd fényévnyire, vagyis az univerzum korai állapotában. A kutatók arra jutottak, hogy 

az egymilliárd éves univerzumban ötször telt lassabban az idő, 

ami igazolja Einstein több mint egy évszázados hipotézisének helytállóságát – írja az Origó.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/NASA/ESA/P. van Dokkum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.