Mégis belevág a főváros a 4-es metróba…

2000. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Duna Televízió Fórum rovatában Szakály Sándornak, a Hadtörténeti Múzeum főigazgatójának vezetésével rangos történészek cseréltek eszmét a francia kollégáik által összeállított és most a Nagyvilág Kiadó gondozásában magyar nyelven is kiadott, A kommunizmus fekete könyve című vaskos kötetről. A mű jócskán bővítette a gondolkodó emberek ismeretanyagát a kommunista rendszerekről. Megtudhattuk például, hogy az „üdvözítő eszme” halálos áldozatainak száma világszerte mintegy százmillióra tehető. A stúdióbeszélgetés arra is rávilágított, hogy a témában mennyi feldolgoznivalónk van nekünk, magyaroknak is.Alig esik szó arról, hogy Oroszországon kívül 1919-ben csak nálunk tudták megragadni a hatalmat jó egynegyed esztendőre a kommunisták. Ámult rajta a világ. Megbízhatatlanokká váltunk. Érdemes lenne elemezni a következményeit.Számos feldolgozatlan adat utal arra, hogy a proletárdiktatúra jócskán hozzájárult a gyászos trianoni békeszerződéshez. Apponyi Albert híres, nagyívű beszédében tételesen bizonyította a hazánkkal szembeni példátlan igazságtalanságot. Cáfolhatatlan érvei, hazáját elszántan védő szónoki hevülete azonban nem volt elegendő a némileg reálisabb békefeltételek elérésére. Napjainkban meg arra sem, hogy a Demszky Gábor vezette főváros visszaadja annak a belvárosi térnek a nevét, amelyik a kommunisták háború utáni uralomra jutásáig róla volt elnevezve. Ideje lenne a magyar kommunizmus történetét alaposan feldolgozni, és fekete könyvben a hazai nagyközönség elé tárni.Az idősebb generáció emlékezetének felfrissítésére, a fiataloknak meg okolásul…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.