A szocialista demokrácia kísértete

Tizenkét évvel a rendszerváltozás után – mint a régi szép mozgalmi időkben – ismét üldöztetés lehet osztályrésze a magyar polgároknak politikai meggyőződésük miatt. Lamperth Mónika megfújta a harci kürtöt, a szocialista békehadtest – zászlaján a nemzet újraegyesítésének jelszavával – akcióba lendült.

Szarka Ágota
2002. 04. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP-s képviselő asszony a minap azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak (amely orgánumnak tudvalevőleg „mindegy, ki a miniszterelnök”), hogy a szocialisták a szakmai indokkal kinevezett főtisztviselők munkájára a jövőben is számítanak, ám a politikai alapon kinevezetteknek a „képességeiknek megfelelő munkát szánnak”.
Lamperthék jogelődei már 1945 után is pontosan el tudták dönteni, hogy ki mire alkalmas. Őket már akkor sem tévesztette meg az úri huncutság: egyetemen szerzett diploma, doktori cím, nyelvtudás, tudományos előélet. Átláttak ők a szitán: a szakértelem már akkor sem ezen múlott, hanem a párttagkönyv színén, s úgy látszik, a beidegződésen nem sokat finomított az új rendszer, a demokrácia. Maga a módszer sem új: Rákosiék a hatalomátvétel után rögtön azzal kezdték, hogy likvidálták a képzett tisztviselői kart, egészen a legalsó szintig, és minden jelentős posztra dilettáns, ám osztályhű pártkádereket ültettek. Az elbocsátott hivatalnokok már akor is „képességeiknek megfelelő munkát” kaptak, ki-ki a gyárudvart seperhette, a Hortobágyon húzhatta a szocializmus szekerét, vagy a recski kőbányában dolgozhatott az életéért. (Hogy milyen tévedhetetlenül meg tudták állapítani a rendszer szakértői, ki mire használható, elég csak Hamvas Béla, az egyik legnagyszerűbb magyar filozófus esetét felidézni, aki üzemi raktárosként tengette napjait Tiszapalkonyán, a későbbi Leninvárosban.)
Lamperth nyilatkozatából az is kiderül: az utódpárt a régi kommunistákra jellemző mániákus gyanakvás – hivatalos szóhasználattal: éberség – szellemét is átmentette a mába. A Magyar Köztársaság szolgálatára felesküdött főtisztviselői kar, amelynek munkája pártsemleges, döntéseit nem a politika, hanem a törvények szabályozzák, máris ilyen páni félelmet vált ki a hatalomra készülőkből, pedig – amint úton-útfélen hirdetik – velük van az ország. Igaz, hogy aki akarta, az hivatalnoki fogadalmát az „Isten engem úgy segéljen!” formula elmondásával tehette örök érvényűvé. Ez igencsak csípte a balliberálisok szemét.
A rettegő ember nem beszámítható – szinte lehetetlen észérvekkel hatni rá –, de nem árt, ha felidézzük: a főtisztviselői kar tagjainak igen magas szakmai és erkölcsi elvárásoknak kellett megfelelniük ahhoz, hogy megkapják a kinevezést. A párttagkönyv azonban nem volt feltétel, az ilyen irányú kötődéseket nem vizsgálták, ugyanis a stabil, politikai széljárásoktól független közigazgatás az ország elemi érdeke, és feltétel az uniós csatlakozásunk szempontjából is. Ezért is kapták megbízatásukat a kormányzati ciklusokon átívelően, öt évre.
Az új szocialista B-listázás mikéntje egyelőre nem világos, ahogy a képviselő asszony fogalmazott, jelenleg a rendező elveket kell tisztázni, a konkrétumokra később kerül sor. Mint a lap közli, annyi már tudható, hogy a 273 főtisztviselő és 109 főtiszt közül „tizennyolc kinevezett esetében egyértelműen kimutatható a politikai kötődés”, és vannak olyanok is, akik „Fidesz közelinek tekinthetők”. A fentiek alapján még az sem lenne meglepő, hogy azoknak a főtisztviselőknek, akik meg szeretnék tartani állásukat, mondjuk két megbízható szocialista – esetleg három SZDSZ-es – tanúval hitelt érdemlően kellene igazolniuk Lamperth Mónika előtt – aki egyébként nyilván „képességeinek megfelelően” a belügyi tárca vezetésére aspirál –, hogy nem voltak ott a Kossuth téren, és mindig is utálták Orbán Viktort, Kövér Lászlóról már nem is beszélve. Különben jönnek a „konkrétumok”. És ha a szocialisták ilyen lendülettel vetik bele magukat a demokrácia kiteljesítésébe, megérhetjük még, hogy a beígért jóléti rendszerváltás programjának részeként sorra kerülnek a tanárok, a rendőrök, katonák…
Mi nem állunk bosszút, nem lesz megtorlás – hajtogatta Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltként. Az MSZP-vel rokonszenvező főtisztviselők a jelek szerint egyelőre maradhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.