A vesztes győztesek

2002. 05. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár hete annak, hogy európai előadó körutam utolsó állomásán néhány napot Budapesten töltöttem és élőben követtem a választási Divina Commedia utolsó felvonását. Teljes politikai semlegességemmel most jogosnak tartok két bíráló megjegyzest tenni a győztes csapat számlájára. Külföldről szemlélve a választási szócsatákat, nem fogtam fel teljesen a tízmillió kontra tizenötmillió magyar ügyét, függetlenül attól, hogy vajdasági származásom miatt ebben nagyon is erdekelt voltam. Talán ezért is, de nem akartam hinni a szememnek és a fülemnek, amikor jóformán órákon belül a győztesek megerősítették, hogy tudniillik ők bizony tízmillió magyar érdekét képviselik. Lehetséges a történelem kerekét visszafelé forgatni? Remélem, hogy nem, mert különben ez egyszerűen inzultus azokkal szemben, akiknek a határokon kívül az ötvenes-hatvanas években a Kossuth és a Petőfi rádiót úgy kellett hallgatniuk, mintha a híradás egy másik földrészről jönne. A kommunizmus egy máig nem titkolt jellemzője volt, hogy nem voltak nemzeti kisebbségek és ügyek. Tehát ha a mostani győztesek azok is akarnak maradni, és el akarják hitetni, hogy nekik semmi közük a régi gárdához, akkor igenis képviselniük kell a „külső” ötmillió magyar ügyét is! Nem kell hangzatos kijelentéseket tenni, hanem diplomatikusan képviselni azt az ügyet, amit a Swissair atlasza és térképei körülbelül már húsz éve bevezettek: Európát országhatárok nélkül ábrázolták. Szerencsére az internetes VilágRádió jóvoltából Kaliforniában is lehetőségem van hallani a Vasárnapi Újság reggeli köszöntőjét „határunkon belüli és kívüli honfitársainknak”. Nagyon sokan reméljük, ez így is marad, mert különben ez lesz az egyik oka annak, ha a győztesek vesztesekké válnak.
A másik ok az aggodalmunkra az a csönd, ami a választások második fordulóját követte az amerikai sajtóban. Az első forduló után olvashattunk pár rövidebb-hosszabb cikket a nagyobb újságokban – New York Times, Los Angeles Times, Christian Science Monitor –, de múlt hétfő óta csupán egy írás jelent meg a Los Angeles Timesban. És milyen címmel! „Hungary’s probable premier thinks big, with Russia in mind: Peter Medgyessy wants to rekindle ties with Moscow”… Vagyis: „Magyarország valószínű új miniszterelnöke nagyon számít Oroszországra és erősíteni akarja a kapcsolatokat Moszkvával.” Ezt mondhatja az, aki az utolsó fél évszázadot egy másik bolygón élte meg, de nem egy felvilágosult szomszéd. Hölgyeim és uraim, elvtársak és elvtársnők, ébredjünk fel! Lehet, hogy a győztes jelöltet később meghívják a Fehér Házba, de az jóformán biztos, hogy ez egy rövid látogatás lesz.
Lehetséges, hogy ezek a megnyilvánulások csak tapasztalatlan és tapintatlan tapogatózások. Én optimista szeretnék maradni – hisz a legtöbb amerikai elnökjelölt tánciskola nélkül tanult meg tangózni. Az idősebb és ifjú Bushról, nem is szólva Clintonról, tudjuk, hogy külpolitikával nem akartak foglalkozni. A történelem és a helyzet úgy hozta, hogy nagyon gyorsan kellett tanulniuk. Talán így lesz Magyarország új miniszterelnökével is, máskülönben négy év múlva bizonyosan újra a „A Viktor” lesz a győztes.

A szerző a Harvard Egyetem volt, a Kalifornia Egyetem jelenlegi tanára (Irvine/Long Beach)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.