Amiért rossz az egyszerűsített vállalkozási adó

Czinege János
2002. 05. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezerkilencszázkilencvenötben – az előző „szakértő” kormány idején –, ha jól emlékszem, öt hónapig működött az egyéni vállalkozók körében egy átalányadó rendszer. E rendszer szerint a kimenő számla áfájának befizetése mellett 7,5 százalékos adóval lehetett a teljes árbevételt jövedelemként kivenni. A rendszerbe lépés felső határa éves hárommillió forint nettó árbevétel volt. Az adózók számára rendkívül kellemes, a költségvetést alaposan megcsapoló szisztéma tarthatatlanságára rájött a kormány és megszüntette azt azzal, hogy aki a megszűnésig belépett az átalányadózásba, az az év végéig alkalmazhatta. Akik éltek ezzel a lehetőséggel, a ’95-ös évet igen jól zárták. Az nem derült ki, a költségvetés mennyit vesztett ezen a tévedésen.
2003. január 1-jétől hasonló rendszer bevezetését tervezi a leendő új kormány eva (egyszerűsített vállalkozói adó) néven. Az április 24-i Világgazdaság (VG) tudósít Akar László és László Csaba tájékoztatása alapján erről az adófajtáról. A lényeg: a tízmillió forintnál kisebb árbevételű vállalkozások kiválthatják az áfa, a társasági adó, az osztalék ági személyi jövedelemadó és a cégautóadó befizetését egy 15 százalékos mértékű egyszerűsített vállalkozói adó megfizetésével. A személyi jövedelemadó és a tb-járulék fizetése a jelenlegi rend szerint működne. Ebben a rendszerben csak az árbevételi számlákat kellene kiállítani és gyűjteni, a költségszámlákat nem. Zara László, a Magyar Könyvviteli Szolgáltatók és Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke üdvözli a javaslatot. Nyilván ő is felismerte azt, amit minden valamire való könyvelő, adótanácsadó megérthet, hogy ilyen módon jó üzletet lehet csinálni a vállalkozók számára.
Az üzlet megoldása: 1. Olyan vállalkozás(ok)sal kell rendelkezni, amelyik megfelel annak a követelménynek, hogy éves árbevétele tízmillió forintnál kisebb legyen. Ha nincs ilyen vállalkozásunk, alapítunk egyet, ha kell, többet. 2. Abból a vállalkozásból, ahol a nyereség keletkezik, bevétele meghaladja a tízmilliós értékhatárt, ahol mindenféle költséget (anyag, bér, tb, amortizáció stb.) elszámolunk, áfát visszaigénylünk, a nyereséget át kell terelni (számlázni) a kis méretű (tízmillió alatti) vállalkozásba. 3. A számla tartalmánál fontos feltétel, hogy a nagyobb vállalkozás az ilyen jogcímen kiszámlázott összeget, mint a vállalkozás érdekében felmerült költséget számolhassa el, az áfát igényelhesse vissza.
A könyvelők ezzel egyáltalán nem járnak rosszul, hiszen szinte akár meg is duplázódhat a vállalkozások száma, a díj pedig azért sem csökkenhet, mert az elszámolásnak ez a módszere az eddiginél nagyobb figyelmet, szakértelmet igényel.
Másik, kedvezményes adózással élő vállalkozást akkor is érdemes alakítani, ha az első bevétele nem éri el a tízmillió forintot, de ott költséget számolunk el, vagy áfát igénylünk vissza.
Csak az említett lapban megjelent információk alapján, a részletek ismerete nélkül végeztem számításokat, amiből arra jutottam, hogy a vállalkozásoknál jelentős jövedelemtöbbletet lehet realizálni az adók megtakarításával, míg a költségvetés bevételei ugyanilyen mértékben csökkennek. Az ezermilliárdos miniszterelnök-jelölti ígéreten túl ilyen – véleményem szerint – szakmai tévedésekkel is halmozódik a költségvetési hiány. Talán pozitív hozadéka lehet az intézkedésnek, hogy esetleg visszaesik a „számlagyárak” termelési értéke. De ez sem biztos, mert ellenkező eredménye is lehet a dolognak, különböző okok miatt.
Egy évi hárommillió forintos nyereséget realizáló vállalkozás akár mintegy 800 ezer forintos jövedelemtöbbletet is elérhet egy év alatt, ebben a konstrukcióban (a nyereség másik – eva-rendszer szerint adózó – vállalkozásba való átvitelével). A VG szerint meghaladja a félmilliót azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek árbevétele kisebb tízmillió forintnál. Ezek száma jelentősen nőhet, szaporodhat a bér helyett számlára dolgozók száma, természetesen még többen lesznek, akik minimálbérrel jelentik be magukat, alkalmazottaikat. Még inkább igaz lesz, hogy csak a közszférában foglalkoztatottak után fizetik meg a tényleges jövedelem utáni adókat és járulékokat. Az egészségügyi, a szociális ellátásról, a nyugdíjakról pedig – a társadalom minden tagja esetén – gondoskodjon a mindenkori kormány! A vállalkozások számának növekedése akár százezres nagyságrendű is lehet, aminek negatív költségvetési kihatása több tízmilliárd lesz. Nem tartom túlzó becslésnek a százmilliárdos nagyságrendet sem.
A szerző adószakértő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.