Árokásók és betemetők

<i>&#8222;&#8230;a ti beszédetekben az igen legyen igen, a nem pedig nem, ami pedig túlmegy ezen, az a gonosztól van.&#8221; (Máté evangéliuma 5.37.)</i>

Bencsik Gábor
2002. 05. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volt ami volt, most már legyen béke, temessük be az árkokat, mondja a szocialista pártelnök (és huncutul mosolyog hozzá). A kisebbik párt vezére még dirmeg-dörmög ehhez egy-két „jogi gengszterizmust” és hasonlókat, de azért olykor már ő is békülékeny hangot üt meg. Azt mondja az új, ötfős többség, hogy béküljünk meg egymással emberek, a mi Péterünk majd tízmillió magyar miniszterelnöke lesz, véget vetünk a nemzet megosztásának, és szépen elkormányozgatjuk az országot.
És azt mondja erre a gyanútlan polgár, hogy végtére is tényleg jobb a béke, mint a háborúság, szebb a sík mező, mint az árkoktól szabdalt; és bár tizenötmillió magyar él a földgolyón, csak jobb megegyezni a szomszédokkal is (akiknek a többlet ötmillió nagy részét odalökte a történelem), mint állandó konfliktusban élni velük.
Mert a gyanútlan polgár nem veszi észre, hogy a szocialista elnök pártjának súlyos fogyatékosságából igyekszik erényt formálni. A Magyar Szocialista Pártnak – és az MSZP függelékévé degradálódó Szabad Demokraták Szövetségének – ugyanis nem azért van szüksége az eszmék békéjére, mert olyan békeszerető emberekből áll, hanem mert ideológiailag üres pártként az eszmék ütközésének elmaszatolásában érdekelt.
Vessük alá a baloldali párszövetséget az evangélium tűzpróbájának: „az igen legyen igen, a nem pedig nem”. Kiállja ezt a próbát az MSZP?
Ugyan hogyan állná ki? Hiszen már a neve is afféle sem nem igaz, sem nem hamis jelenség. Kovács pártelnök nyilatkozatok tucatjaiban utasította vissza azt a „vádat”, hogy az MSZP-re szavazók a szocialista jövő mellett voksoltak. Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy a szocialista párt nem szocialista.
Hanem, folytatódik a pártelnöki értékelés, szociáldemokrata. Csakhogy akkor egyértelmű nemet kellene mondania az 1948-tól 1989-ig terjedő időszakra, arra a korszakra, amelyben az MSZP elődpártja először bekebelezte, majd megfojtotta és megtagadta a nagy hagyományú magyar szociáldemokráciát. Képes az MSZP nemet mondani a Kádár-korszakra? Dehogy képes, hiszen akkor elveszítené a nyolcszázezer volt párttag, a Kádár-rezsim kedvezményezettjeinek és családtagjaiknak nosztalgiaszavazatait, elveszítené azoknak az alacsony iskolázottságú, idős embereknek a támogatását, akik már minden roszszat elfelejtettek a múltból, és csak arra emlékeznek, hogy akkor jobb volt – mert akkor fiatalok voltak és nem fájt a derekuk. Képes nemet mondani a Kádár-korszakra az a párt, amely még mindig az MSZMP központi bizottságának tagságából és apparátusából toborozza a kormányát? Ugyan ki hinné el ezt?
Akkor tehát igent mond az MSZP a „létező szocializmusra”? Nem, annál okosabbak az urak és hölgyek, akik, bár azelőtt jó fizetésért voltak elvtársak és elvtársnők is, most semmiért nem adnák ezt a finom langyos kapitalizmust, ahol tucat milliókat lehet leakasztani mindenféle tanácsadások ürügyén, ahol szépen lehet tollasodni, és aki nagyon igyekszik, annak a végén még egy európai parlamenti képviselői hely is összejön – ami már igazán elegáns viselet.
Képes az MSZP határozott és egyértelmű igent mondani a dolgozók, a munkavállalók, a lemaradók érdekeinek képviseletére? Ugyan kérem. A bankárhaverok az elmaszatolt kapitalizmust szeretik, ahol úgy zajlik az érdekegyezetés, hogy a kormány képviselője az MSZP-frakció tagja, a munkaadó is az és a szakszervezeti vezető is. Tessék utánagondolni: a baloldal az elmúlt tizenkét évben egyetlenegy alkalommal sem volt képes egy igazi, hús-vér kapitalistával szemben sikerre vinni egy eredményes munkavállalói érdek-képviseleti küzdelmet. Aki valamennyire is ismeri a magyar viszonyokat, az pontosan tudja, hogy a szocialista kötődésű szakszervezetek többsége a tőkések zsebében van, előre egyeztetett koreográfia szerint köttetnek a kollektív szerződések, amiért cserébe a tulajdonosok kitartják a szakszervezeteket, adnak nekik irodát, autót, mobiltelefont. Ez bele van kalkulálva a költségekbe.
Amikor jobboldali kormány igazgat, olyankor hiperaktívak a szakszervezetek, sztrájkot hirdetnek az egészségügyben, az iskolákban, a tűzoltók között, a MÁV-nál, bárhol, ahol ütni lehet egyet a kormányon. De ennek a munkavállalói érdekképviselethez semmi köze: nem más, mint a pártpolitika folytatása más eszközökkel.
De persze nem mond nemet sem az MSZP a dolgozók, munkavállalók érdekeire, mert azt ugye mégsem teheti: hogy nézne ki egy baloldali párt, amely tőkéspárti retorikával operál? Elég, ha a gazdaságpolitika tőkéspárti.
Igent mond az MSZP a nemzetre, a nemzeti önbecsülésre? Hogyan tehetné, amikor „internacionalista” iskolázottságú emberek adnak fazont a pártnak, akiknek a vérébe ivódott a szovjet tankok árnyékában, hogy a magyarok a leghelyesebben teszik, ha a fal mellett járnak, öszszehúzzák magukat, és alkalmazkodnak a „nemzetközi realitásokhoz”? És soha nem vallják be maguknak, hogy mindez csupán önfelmentő okoskodás, hogy személy szerint ők maguk voltak azok, akik beálltak a fal mellett járók, az összehúzódók, a „nemzetközi realitásokhoz” alkalmazkodók közé, hogy karriert csinálhassanak – miközben másoknak a jóléte, az egészsége, a szabadsága, az élete ment rá, hogy egyenes derekúak, önbecsülő magyarok maradtak.
De nemet sem mond az MSZP a nemzetre, mert felfogták, hogy egy ilyen határozott kiállással a megszállás alól felszabadult Magyarországon több szavazatot veszítenének, mint amenynyit nyernének. Ezért hát megpróbálják összemosni magukat az önbecsülő magyarokkal, mondván: minket is magyar anya szült, mi is magyarok vagyunk. Csak ne kelljen ezért felelősséget vállalni.
Igent mond az MSZP a hitre, a tételes vallásokra vagy az örök erkölcsökbe vetett meggyőződésre? Ugyan hogyan tehetné? Hiszen vezetőit gondosan úgy szelektálta a Kádár-korszak, hogy a hit szempontjából legalábbis értéksemleges emberek legyenek. Nemet sem mondanak persze, ezek már nem a pócspetri plébános halálra ítélői, Mindszenty börtönbe vetői, nem, ezek a „békepapok” mozgalmának kitalálói, az elmaszatolók, a legyen is egyház meg ne is legyen politikusai, akik mint a bugris a bálban, mostanában megpróbálnak egyházügyben illedelmesen viselkedni, de azért olykor csak kibukik belőlük, mi a véleményük a papokról meg az ő egyházaikról.
A Szabad Demokraták Szövetségének szomorú históriájáról szinte már szükségtelen is szólni. Ennek a pártnak egykor voltak igenjei és nemjei, de mára már azok ellenkezője sem igaz, semmi sem maradt, csak a szocialista alávetettség miatti frusztráció, a gyűlölködő sértődöttség és a hatalom vágya.
Mielőtt bárki félremagyarázná, szögezzük le: a béke szent dolog, a békebontás bűn. De e mellett a nagy igazság mellett van egy másik nagy igazság is: „az igen legyen igen, a nem pedig nem.” Márpedig ez csak úgy lehetséges, ha azok számára, akik nem tudnak teljes biztonsággal eligazodni az élet dolgaiban, az írástudók árkot húznak az igen és a nem között.
Kemény fogást talált az MSZP a jobboldali összefogáson azzal az állítással, hogy megosztották az országot, és súlyos hiba, hogy ezt a fogást nem sikerült időben lefejteni magunkról. Pedig megtehettük volna, mert a Fidesz és szövetségesei nem az országot „osztották meg”, hanem az igent választották el a nemtől.
Hát most nem szabad még egyszer bedőlni a politikai bűvészmutatványnak. Békeszerzők a szocialisták? Dehogy. Összemaszatolók, elkenők. Persze hogy be akarják temetni az árkokat, a markáns igenek és a markáns nemek közötti árkokat. Hiszen ez a párt az értékek, az igenek és a nemek mentén meghatározhatatlan, nincs eszmei alapja, nincsenek távlatai, nincsenek elvei. Az egész nem más, mint egy nagy káefté, egy csomó rutinos cégvezetővel és sok-sok rokonnal és üzletféllel, akik mind kapni akarnak valamit a haszonból. Csakhogy Magyarország nem vállalat, hanem egy nép hazája. Amely nép, ha az írástudók odafigyelnek és segítenek, legközelebb nem fog tévedni.
A szerző író, újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.