Hogyan számol a baloldali sajtó?

2002. 05. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A HVG május 11-i számában a hetilap vezető publicistájának, Babus Endrének a tollából megjelent egy cikk, amelyben a jeles szerző – táblázattal is illusztráltan – azt állítja, hogy a győztesek most nagyobb győzelmet arattak, mint a később koalíciót alkotó jobboldali pártok 1998-ban. Babus szerint a baloldaliak most 257 ezer szavazattal nagyobb különbséggel előzték meg vetélytársaikat, mint amennyivel azok győztek 1998-ban. Ezt a dolgot a HVG szerkesztői és tulajdonosai oly fontos információnak tartották, hogy a lap megjelenését beharangozó rádióreklámokban is ezt emelték ki, mint a lap legfontosabb hírét.
Babus számításai szerint a győztes baloldal most 7 595 749: 6 721 042 arányban, azaz 874 707 darab szavazattal győzte le a jobboldalt. Ezek szerint idén áprilisban Magyarországon 14 316 791 szavazópolgár ment el szavazni. Ez a szám így elsőre kicsit furcsa, de gondolhatnánk, hogy Babus bizonyára a két forduló szavazatait együttesen vette figyelembe. Csakhogy a két fordulóban együttesen is csak 10 109 461 szavazó járult az urnákhoz a mostani választásokon. Akkor meg hogyan is van ez?
Babus azt csinálja, hogy az első fordulóban a pártlistákra és az egyéni jelöltekre leadott szavazatokat is külön számításba veszi. Azaz Babusnál, aki mindkét fordulóban elment szavazni, az háromszor számít, aki csak a második fordulóban ment el, az pedig csak egyszer.
A választások első fordulójában az MSZP a területi listás szavazatokat tekintve 55 234 szavazattal, azaz nem egészen egy százalékkal (pontosan 0,983 százalékkal) kapott több voksot, mint a Fidesz–MDF. Az egyéni jelöltekre az első fordulóban leadott szavazatokat tekintve pedig az MSZP egy százalékkal (pontosan 1,066 százalékkal) győzte le a Fidesz–MDF-et. Ez az egy százalék Babusnak kevés. Babus az MSZP-hez szépen hozzáadja a parlamentbe éppen csak hogy fű alatt becsusszant SZDSZ-t. A parlamentbe éppen csak be nem jutott MIÉP-et ellenben sehol nem veszi figyelembe.
Ezzel a trükkel sikerül az egyszázalékos első fordulós MSZP-győzelmet rögtön négy és fél százalékosra feltornáznia. Ez azonban még mindig kevés neki. Az így mesterségesen létrehozott eredményt rögtön meg is szorozza kettővel. Hiszen egyszer veszi a listás szavazatokat, egyszer pedig az egyéni jelöltekre leadott szavazatokat. Rendkívül korrekt eljárás, ugyebár. Babus számítási módszere szerint így a baloldal már nem kevesebbel, mint kilenc (!) százalékponttal nyert az első fordulóban. Aki nem így tudja, az rosszul tudja, sőt fasisztoid hajlamai vannak, és vigye el az ördög!
Ezt a babusi mesterkedést természetesen nem képes ellensúlyozni az a kétségbevonhatatlan tény, hogy a választások második fordulójában a Fidesz–MDF jelöltjei számszerűleg is több szavazatot kaptak, mint az MSZP-, az SZDSZ-, valamint az MSZP–SZDSZ- és az MSZP– MSZDP-jelöltek mind együttesen. Azaz a második fordulót – az első fordulós részvételnél három százalékponttal magasabb részvételi arány mellett – a jobboldal egyértelműen megnyerte. Így lesz a minimálisnál is minimálisabb első fordulós győzelemből és a második fordulós egyértelmű vereségből a baloldal fölényes és elsöprő arányú győzelme Babus számítgatásai szerint. Babus addig-addig bűvészkedik a számokkal, amíg a neki tetsző eredményt ki nem csiholja belőlük. Ahogy a viccbéli csodarabbi mondaná: „ügyes…”
Nézzük Babus másik állítását, miszerint a győztesek most jobban győztek, mint az 1998-as választásokon győztes jobboldal. Babus ezt az állítását arra alapozza, hogy most – az ő számítási módszere szerint – nagyobb a szavazatszám-különbség a győztesek és a vesztesek között, mint négy éve volt. Csak azt hagyja figyelmen kívül derék számbűvészünk, hogy 1998-ban lényegesen (mintegy 15 százalékponttal) alacsonyabb volt a részvételi arány a választásokon, mint most.
Még ha követjük is Babus számolási módszereit, akkor is azt kapjuk eredményül, hogy az első választási fordulóban most az MSZP és az SZDSZ együttesen a területi listákon 4,37 százalékkal kapott több voksot, mint a jobboldal. (Ez az a Babus-féle számolás, amely a MIÉP-et nemlétezőnek tekinti.) A második fordulóban pedig a baloldal pártjai – Babus által sem cáfoltan – egyértelmű vereséget szenvedtek a mostani választásokon. Négy évvel ezelőtt, 1998-ban a későbbi jobboldali kormánykoalíció pártjai az első fordulóban a listás szavazatarányokat tekintve az első fordulóban 4,93 százalékos győzelmet arattak, míg a második fordulóban jelöltjeik már 5,72 százalékkal kaptak több voksot, mint baloldali ellenfeleik.
Ezek után az olvasóra bízom annak mérlegelését, hogy vajon most vagy akkor arattak-e nagyobb győzelmet a győztesek? Az első fordulóra vonatkozóan a mostani 4,37 százalék vagy a 4,93 százalék a nagyobb szám? És vajon mi a jobb választási eredmény: a végső összesítés szerinti győztes kétségbevonhatatlan veresége a második fordulóban most, vagy a csaknem hatszázalékos győzelme négy évvel ezelőtt? Babus szerint a mostani. És az olvasó szerint?
Ez már nem egyszerűen „ügyes”. Ez már egyértelmű és nyilvánvaló valótlanság. A HVG azon állítása, miszerint most nagyobb győzelem született, mint 1998-ban, egészen egyszerűen szemenszedett hazugság. Tán jogosan merül fel bennünk a kérdés: vajon a HVG többi információi és számadatai is csak ennyire megbízhatóak-e? A magyar demokrácia nagy szerencséje, hogy a parlamenti mandátumokat nem Babus módszerei szerint osztják ki. Bár ki tudhatja, hogyan is lesz ez a következő választásokon…
Azt most már tudjuk, hogyan lenne, ha Babuson és a HVG-n múlna.

A szerző szociológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.