Mindent a fogyasztóért

Tömegkultusz tárgyává tenni a drogokat: ez a hatvanas évek amerikai hippimozgalmának volt kétes értékű törekvése. Az akkori „virággyerekek” és gurujaik az ókori és a keleti spirituális praxisokat dilettáns módon másolva valamiféle különleges szellemi malasztként kezelték a marihuánát, a tudatmódosító szereket, melyek révén a használóik elérhetik a megvilágosodást – a világ jobbá tehető.

Szarka Ágota
2002. 05. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A füvezés a kapitalizmus, a fogyasztói társadalom elleni szélsőbalos, sokszor anarchista lázadás szimbóluma is lett. A drogok használata járványszerűen terjedt el a fejlett világban, a hozzájuk fűződő veszélyes ideológiákkal együtt.
A kábítószerekhez kapcsolódó – nyugaton már erősen hervadásnak indult – régi, ostobácska mitológia nálunk tovább virágzik: jól mutatja ezt a baloldali sajtó által publikált közel egész oldalas írás, amelyben Papp László Tamás újságíró az Orbán-kormány drogpolitikáját ostorozva a marihuánát dicsőíti. A kritika persze az ismert sztereotípiával indul: a kabinet a kábítószerügyben is „felrúgta az 1989–90. óta megvolt pártközi, társadalmi konszenzust”, elsősorban azért, mert az új törvény egyaránt bünteti az árust és a fogyasztót. Ez nem igazság: Papp és a hozzá hasonlók szerint az árus bűnöző, míg a fogyasztó áldozat. Bizonyos szempontból valóban áldozat a drogos – mint ahogy az orgazda is az lehet, mégis büntetik – de Papp elfelejtkezik egy fontos körülményről: a fogyasztó büntethetetlensége volt a díler életbiztosítása. Elkapták ugyan az anyaggal (amiből természetesen csak éppen a megengedett mennyiség volt egyszerre nála), aztán vallomást tett, hogy kábítószerfüggő, a drogot saját használatára tartja. Jött egy kis önkéntes ambuláns elvonókúra, mialatt vígan folytatódhatott az üzlet, mintha mi sem történt volna. A kábítószerbetegek száma pedig lázgörbeként emelkedett.
Pappot nem zavarja különösebben, hogy ez a folyamat a törvénymódosítás után és a kormány egyéb intézkedéseinek következtében megállt, ellentétben a világban jellemző tendenciákkal. Ez neki smafu. Sőt, hazugság. A következőkben az is kiderül, mire ez a statisztikailag is mérhető eredményeket semmibe vevő nagy kritikai késztetés: „Megfontolandó lenne bizonyos drogfajták ellenőrzött és szabályozott terjesztésének engedélyezése” – szól a régi nóta.
Hogy ezt csak a korlátolt hazai jobboldal nem tudja felfogni, angliai példával támaszja alá, ahol – állítása szerint – éppen egy konzervatív politikus javasolta bizonyos cannabis származékok legalizálását. Csakhogy Nagy-Britannia az ismert töténelmi okok miatt – mint sok másban – több mint fél évszázados előnyben van drogügyben is.
Magyarországon a nyolcvanas évekig az arra fogékony fiatalok (akik nem voltak túl sokan) leginkább a Technokol rapid, a nitrohígító és a különféle gyógyszerek bódulatában keresték a megváltást. A Kádár-rendszer zárt világába viszonylag későn és meglehetősen szűk körben tudott utat törni a nyugati módi, de igen gyorsan divat – egy életérzés kifejeződése – lett belőle, először a rózsadombi értelmiségi-palánták, később a külvárosi aranyifjak körében is. Csak a rendszerváltozás után ismerhettük meg a „korszerű drogkínálatot”, ezen a téren is robbanás történt, ma már minden kapható, amit csak ebben a műfajban valaha kitaláltak.
Ez azt jelenti, hogy a ködös Albionban a hatóságok felkészültsége a drogproblémával kapcsolatban sokkal jobb, mint nálunk, mások a fogyasztók, a fogyasztási szokások, a szociológiai háttér, más az állampolgárok tűrésküszöbe. Egyszóval be van járatva a rendszer. És ez érvényes a többi „drogliberális” EU-országra is. Ennek ellenére volt olyan hely, ahol az ügyben gyakorolt fene nagy szabadelvűség komoly gondokat okozott. Például Hollandiában (ahol a polgárok számára nem várt és korántsem kellemes meglepetéseket hozott a drogturizmus sosem látott fellendülése) volt olyan idő, mikor a helyzet hovatovább válságosra fordult. És akkor még nem is beszéltünk az „ellenőrzött és szabályozott” terjesztés mikéntjéről: állami monopólium privát beszállítókkal és forgalmazói hálózattal? Az emberi természet pedig már csak olyan, hogy nem elégszik meg a kicsivel, mindig nagyobbra tör. Arra mérget vehet bárki, hogyha a legális marihuánaárus bal zsebében nincs is ott a heroin vagy bármely szintetikus drog, mobiltelefonja azért van.
A szerző a továbbiakban lelkesen felsorol néhány briliáns észérvet is a marihuána nagyobb dicsőségére, például, hogy kevésbé ártalmas, mint a cigaretta, ugyanakkor gazdaságosabb: egy szál hatása négy óráig tart. És nem lehet túladagolni. Végül, hogy az ital is ártalmas. Az egész sötét eszmefuttatás mélyén – mint általában a honi „liberális” fejtegetésekben – ott bujkál a hippiideológia, jelen esetben az áporodott drogsznobéria, az, hogy füvezni valami elegáns szellemi foglalatosság, de ezt a bugris alkoholfüggők sose fogják megérteni. Mint kiderül, a „hatvanas években rendszeresen füvező művészek, rockzenészek és extravagáns intellektüelek” most élik békés nyugdíjas éveiket, az Ifjúsági és Sport Minisztérim és a Hét című televíziós magazin buta propagandájával ellentétben nem haltak bele, sőt. Papp számára ők jelentik a bizonyító erejű példát. Csak halkan tennénk hozzá, hogy azért vannak olyan intellektuelek is, akik nem füveztek rendszeresen, sőt, talán nem is ittak. Kockáztassuk meg, hogy szemben a hatvanas évek sok tekintetben vitatható művészetfilozófiai irányzataival, az igazi művész nem feltétlenül a marihuána cserje alatt jön a világra, és talán a XX–XXI. század művészeti válságát sem okvetlenül a globális drogliberalizáció hosszas késlekedése okozza.
Van valami különös abban, ahogy bizonyos magyarországi „értelmiségi” körök szinte mániákusan, humanista hevülettől fűtve ragaszkodnak az államilag szentesített füvezéshez. Pedig a jelenlegi brutálisnak ítélt szabályozás következtében sem a láncra vert fogyasztók légiói népesítik be a hazai börtönöket, ezt még maga Papp is elismeri. Tagadhatatlan viszont, hogy a drogliberalizáció meglehetősen jó üzlet lenne, Medgyessy választási ígéretei pedig igencsak sok kiadással járnak. A Népszabadság talán ezért szentelt ekkora teret Papp problémafeltáró írásművének. Pedig a mai fiatalokat már egyre kevésbé érdekli a fű, a diszkókábítószerek, a pancsolt heroin, a legszegényebbek körében ismét a háztartási boltok bódító kínálata a sláger. Borítékolható: a vágyva-vágyott hazai „cafe-shopokban” végre békésen pöfékelő apák mellett a fiúk is mindent megkaphatnak majd a sóvárogva várt drogliberalizáció után: csak a pult alól. Mindent a fogyasztóért jelszóval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.