Mintaállam – nemzeti érték nélkül

Székelyhidi Ágoston
2002. 05. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintaállamot tervez a neoliberális koalíció. El kell hinnünk, hogy komolyan gondolják. Politikájukban az 1998-as kormányváltás óta mind határozottabban érlelődik ez a törekvés. Külföldi és hazai érdekhálózatuk pedig egyenesen erre ösztönzi őket. A jelenlegi kormány nemzeti önrendelkezési politikát folytat. Neoliberális körök veszélyt és bűnös eltévelyedést látnak ebben. Hatékony és végleges válaszcsapásra készülődnek – nemcsak az államhatalom, hanem az állampolgárok meghódításával is. Mintaállamukból kiszorítanák a nemzet minden megnyilvánulását.
Történelmi fordulatot jelenthet a két irányzat viszonyában az európai uniós csatlakozás. A tárgyalásokon eddig a nemzeti önrendelkezés elsőbbsége érvényesült. Mostantól az egységes külső szabványok javára billen a mérleg. Az általános külpolitika is hasonlóképpen módosul. Magyarországot eddig mindenütt lehetőleg a nemzeti értékelvűség jegyében képviselték. Ebben ezután a mindennapi gyakorlatias egyeztetés és alkalmazkodás szab rendet.
Külpolitika és belpolitika kölcsönhatása nálunk hagyományosan létkérdésnek számít. Pontosabban 1944 óta itt a nemzeti önrendelkezés léte vagy nemléte forog kockán. A bőrén érezheti ezt mindenki. Hadd hivatkozzunk mégis évtizedek külügyi tudósításaira és eredeti okmányaira. Ezekben a szövegekben a magyar többnyire azt jelenti, hogy magyar magyarázkodik magyarságáért. Hol szolgai, hol óvatos, hol dacos magyarázkodásra bukkanhatunk. Természetesen méltóságos magatartásnak ritkábban örülhetünk.
Újabban a gúnyos lekicsinylés példáján botránkozhatunk meg. Ezt a példát sajnos akár a külpoltikai fordulat nyitányának tekinthetjük. Medgyessy Péter szerint hazája „kis ország, … és ezért néha túl magasra akar kapaszkodni”. Ezzel nem itthoni vitában, hanem külföldi bemutatkozó nyilatkozatban értékeli le Magyarországot a neoliberális koalíció miniszterelnök-jelöltje. Így csak politikai kívülálló beszélhet. Medgyessy Péter tehát politikai kívülállóként fog itthon kormányozni. Nem csodálkozhatunk ezen. Az MSZP és az SZDSZ mai koalíciós döntéshozói már 1990 előtt a nemzeti önrendelkezéssel ellentétes oldalon álltak. A rendszerváltozást eleve ezen az alapon kötötték volna nemzetek feletti erőkhöz, érdekekhez. Ebben a keretben zajlott közös kormányzásuk is 1994 és 1998 között.
Mára aztán kiteljesedett a neoliberális politikai gondolkodás. Az értékelvű nemzetszemlélet mellett az értékelvű társadalompolitika maradékát is elveti. Rendszerszerű feltételekhez igazodik – elsősorban külső piaci és jogi feltételekhez. Ez kényszerítette ki a hazai személyi döntéseket is. Medgyessy Pétert pártonkívüliként és a nemzetközi pénzpiac szereplőjeként így emelték a neoliberális kormánykoalíció élére. Ő maga ebben az értelemben viselkedik politikai kívülállóként.
A nemzetek feletti erők, érdekek, intézmények világa csak a gazdasági nagyság mértékegységét használja. Magyarország gúnyos és lekicsinylő minősítésében Medgyessy Péter ezzel a mércével azonosul – a maga módján következetesen. Szégyelli, hogy egy önrendelkezést igénylő kis országot képvisel, és megígéri a nagyságrend szabályának betartását. Ez a neoliberális miniszterelnök-jelölt a nemzetek feletti erők, érdekek, intézmények szempontjából mintaszerű kormányzást ígér. Magyarország szempontjából a kívülálló közvetítő és szabályérvényesítő főmegbízott szerepére vállalkozik. Ezzel a jelenlegi kormányzási értékrend elsőbbségének gyökeres megfordítását jelenti be.
Egy nemzetközi rendszerű mintaállam hazai alkalmazásáról van szó. A neoliberális koalíció „több jólétet, több demokráciát, több modernizációt” tűz ki célul. Ezt a tárgyias és semleges mintát a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank, az Európai Unió helyesli. Támogatja is. Cserébe a piaci és a politikai befektetés teljes biztonságát várja el. Világos, hogy a hazai belpolitika és külpolitika egysége főszabályának ezt a biztonságot kell szolgálnia. „Megszüntetjük a szembeállásokat a társadalomban és a külpolitikában” – mondja ki sietősen máris a főszabály hazai változatát a neoliberális koalíció. Csak az számít, hogy minden „szembeállást” meg kell szüntetni.
Semmi más nem számít. Nem számít, hogy a társadalmat idegen birodalmi erőszak szakította ellenséges táborokra, osztályokra. Nem számít, hogy a határokon túlra kényszerített magyarok jogait a szomszédos államok korlátozták és korlátozzák. Nem számít, hogy ezekért a sérelmekért kit terhel felelősség, kit illetne jóvátétel. A mintaállam főszabálya végül a beletörődést, a semlegességet, a felejtést követeli meg. De akkor a közösségi és a személyi önazonosság újabb korlátozását is gerjeszti. Népes közösségek tagjai kényszerülnének értékrendjük elfojtására, megtagadására – vagy emberi és anyagi áldozatra értékrendjük megvallásáért. Ki így, ki úgy éldegélhetne a neoliberális falanszterben.
Most, 2002 tavaszán egy külső rendszerekhez idomuló mintaállamot terveznek Magyarországon. Nem először fenyeget ez a kísérlet. Eddig azonban a külső rendszerek mindig megváltoztak, a mintaállam kísérletei mindig megbuktak. Jól működő nemzetre és jól működő államra van szükség. Erre a természetes együttélésre érdemes törekednünk. Előbb vagy utóbb vissza is áll ez a természetes rend.

A szerző az MDF országos választmányának tagja

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.