Amit az egyik kéz ad, elveszi a másik

Czinege János
2002. 09. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különböző sajtótermékekből, tévé- és rádióhírekből csipegeti fel az ember, hogy milyen gazdaság- és jövedelempolitikai elképzelései vannak a kormánynak, hogy alakulnak jövőre az adók, járulékok. Ezekből az innen-onnan összeszedett információkból az újságolvasó szakember nem tud olyan összefüggő rendszert felépíteni, amely pontosan tükrözné az elképzelésekből következő körülményeket, következményeket. Mégis mindenkit érdekel, milyen lesz a jövő év, saját magunk, családunk, környezetünk milyen jövedelmi pozícióba kerül. A régi viccel mondhatnánk: – Közepes. Jobb, mint a következő, de rosszabb, mint az előző.
2002-re a kormány, a jegybank és a piaci szféra 3,5–4,0 százalékos GDP-növekedést vár. Ugyanezek a szereplők 2003-ra 4,0–4,7 százalékra becsülik a gazdaság bővülését. Hurrá, jövőre jobban élhetünk!
Néhány információ, hogy optimizmusunk ne legyen felhőtlen. 2002-ben, a polgári oldal szerint a jelenlegi kormány, a kormányoldal szerint a volt kormány osztogató politikája miatt a költségvetés a tervezettnél és a kívánatosnál sokkal jobban eladósodott. 2003-ban a hiányt jelentősen csökkenteni kell, összhangban az EU elvárásaival. További számottevő béremelésekkel a magyar gazdaság versenyképességét nem szabad rontani. A közszférában év közben végrehajtott béremelések következményeként ötszázalékos keresetnövekedés húzódik át a következő évre. Ez ugye azt jelenti: ha 2003-ban senki nem kap béremelést, a kiáramló bér akkor is ennyivel lesz több, mint 2002-ben volt. Éppen ezért a kormány azt javasolja, hogy a következő év elején a vállalatok legfeljebb három százalékkal növeljék a fizetéseket. Roppant kíváncsi vagyok, az érdekvédelmi és szakszervezetek hogyan fognak viselkedni ilyen bérfejlesztési javaslatokat hallva-látva. Olvasni lehet, hogy a munkavállalók által fizetendő nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék 11-ről 13 százalékra nő, az egészségügyi hozzájárulás (eho) pedig havi 4500 forintról 3000-re csökken.
1987–88 fordulóján, amikor bevezették a személyi jövedelemadót, minden dolgozó bérét kötelezően bruttósítani kellett, így senkinek nem csökkent a nettó bére azért, mert az szja-t bevezették. A járulékok kétszázalékos emelése a munkavállalókat – a rendszer egyéb elemeit változatlannak tekintve – 1000–4000 forint jövedelemcsökkenéssel sújtja. Az eho csökkentése persze kedvez a munkavállalóknak. Az azonban nem biztos, hogy a kapott kedvezményt a munkáltató arra fordítja, hogy a dolgozóinak átadja a náluk megjelenő nettó jövedelemcsökkenés ellensúlyozására. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben ez a kedvezmény nem kompenzálja a kieső nettó jövedelmet. Hogy a munkavállalók jövedelme ne csökkenjen, bruttósítani kellene a béreket, sőt a minimálbért fel kellene emelni legalább 51 800 forintra.
Számításaim szerint pusztán a dolgozók nettó bérkiesésének ellensúlyozása miatt legalább három-négy százalékos béremelést kellene 2003 elején megvalósítani, ez pedig több, mint a kormány által javasolt három százalék. A nettó bérek megőrzése miatt dolgozónként évi 11 és 96 ezer forint közötti pluszkiadás jelentkezne a munkáltatóknál. Alig hiszem, hogy ennek akár egyetlen munkáltató örülne. Összességében nem túl merész következtetés, hogy a járuléknövelés, a bruttósítás és az ehocsökkenés együttesen 160-170 milliárddal könnyítené meg a vállalkozók zsebét úgy, hogy a teljes összeg a költségvetésbe vándorolna. Milyen érdekes, hogy a hivatalban lévő kormányfő a Central European Business Centre konferenciáján azt a kijelentést tette: jövőre egy százalékkal csökken az adóterhelés (a részletek egyébként nem ismertek), ami 180 milliárd forintos, a gazdaságban maradó forrást jelent (Világgazdaság, 2002. szeptember 3.). Ebből csak arra következtethetünk: amit az egyik kezével ad a „nemzeti közép kormánya”, azt a másikkal azonnal el is veszi.
Tudomásul vehetjük azt is, hogy a jövőre várható – a 2002-est jelentősen meghaladó – gazdasági növekedésből az alkalmazottaknak és a vállalkozóknak semmit nem szán a gazdasági program, továbbá ha netán mégis nőnének az árak, mindenki gazdálkodja ki annak forrását az eddigi jövedelméből.
Most mondja valaki, hogy 2003-ra nem lesz igaz a közepes év nem is olyan vicces kifejezése… Ne feledjük, 2004 már várhatóan az Európai Unión belüli ünnepléssel telik, ahhoz igazodó jövedelmekkel, szociális ellátással és hálóval, a nemzeti közép kormányával.
A szerző adószakértő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.