Megesszük az aranytojást tojó tyúkot?

2002. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság állatorvosi lova a mezőgazdaság. Hogy idáig jutottunk, „sokat tett” érte minden kormány, beleértve a mostanit is. Egy hozzávetőleg kis rétegről, a szőlőkistermelők helyzetéről beszéljünk most. Szőlőkistermelőnek tekintem azokat, akik a megtermelt szőlőt eladják, tehát a végterméket, a bort, a vevő állítja elő. Ez akár húsz hektárral rendelkező termelő is lehet, ismerek ilyet, de zömmel fél kataszteri holdtól egy-két hektár termő szőlővel rendelkeznek. Számuk országosan több tízezer. Általában idősebb emberek, akik a föld- és a szőlőszeretetük miatt művelik, ápolják kis területüket, melynek néhány ezer forintos jövedelmével egészítik ki nyugdíjukat.
Az úgynevezett rendszerváltás után a szövetkezeti és állami pincészetek átalalkultak, magántulajdon-érdekeltségekké váltak, sok új borászati üzem is alakult. Az új borászati üzemek éves kapacitása néhány száz hektolitertől a százezer hektóig terjed. A termelő- és a borászati üzem között többnyire hosszú távú kapcsolat alakult ki az elmúlt években. Ez a vertikum kezd most megbomlani, végleg megszűnni. Miért?
Tavaly rendkívül bőséges szőlőtermés volt, gyenge minőséggel (egész szeptemberben esett az eső). A tárolóedények megteltek, a feldolgozóüzemek rengeteg cukrot használtak fel a must javításához. Az idén is nagy termés ígérkezett. Mivel jelentős tavalyi termésből származó borkészlet volt, augusztus elején elkezdődőtt a futkosás, hogy mi legyen az idei terméssel. A minisztérium nevetséges nyilatkozatokat és intézkedési terveket hozott nyilvánosságra, de hathatós intézkedéseket tudtommal a mai napig nem tett. Olyanokat mondtak, hogy be kell sűríteni a must egy részét. A jó minőségűt? Mert előre lehetett tudni: az idei termés jó minőségű lesz. Azt is mondták: le kell párolni félmillió hektoliter bort.
Milyen bort? A tavalyit, amelyet már cukorral feljavítottak és zömmel értékesítettek is, mert az olcsóbb borok kelnek el hamarább, nagyobb ütemben a hazai piacon? Szóval a megoldási javaslatok semmit sem értek, porhintés volt az egész. Az egyetlen megoldás az új piacok megszerzése, amely nem kampányszerű, hanem folyamatos, kemény munkát igénylő tevékenység. Az állam segítsége a tárolótér-kapacitás növelése és a késztermék kamatmentes finanszírozása lehetett volna az értékesítésig. Ebben az esetben a felvásárló ki tudja fizetni a termelőt, és zökkenőkkel ugyan, de a vertikum tovább működik.
És mi történt?
Kiderült, hogy az idén egyáltalán nem lesz nagy szőlőtermés. A múlt évinek ötven-hatvan százaléka terem csupán, viszont kiváló minőségű, talán az utóbbi évszázad legjobb minőségét szűrik a hordókba. Egy-két példa erre: a muskotályszőlő 17-18 mustfoknál már jó minőségűnek számít, az idén 22 fokosat is szüreteltek. A kékfrankos és az olaszrizling késői érésű, október végén szüretelendő fajták. Szeptember közepén már 19 cukorfokot mértek e fajtáknál. A savak is jók, az idei termésből csúcsminőségű, magas extrakttartalmú borok állíthatók elő. Egy gramm cukrot sem kell a mustokba tenni, sőt a borászok problémája az lesz, hogy a magas alkoholtartalmú borokban még szőlőcukor is marad, tehát „nyalósak” lesznek a borok.
Itt kell visszakanyarodni a címhez, mert Rákosi elvtárs is – „minden úttörő apja” arra intette a népet – miközben az ország lakossága kenyérért állt sorban –, hogy ne együk meg az aranytojást tojó tyúkot. Mert most ez történik. A nagy borászati üzemek megeszik a kistermelőket, és lehet, hogy ezt nem is tudják. Nem tudják, hogy megeszik a saját aranytojást tojó tyúkjukat? Nézzük a számokat! Vegyünk egy olyan borászati üzemet, amely tavaly százmillió forintért vásárolt harmincezer mázsa szőlőt. A legszerényebb számítás szerint (szőlőbeszállítás, feldolgozó- és tárolótér-amortizáció, munkabér, annak közterhe, adók, mustjavítás, stb. kiadások) is ötven százalék jövedelemre tett szert. Az ötvenmillió forint jövedelmet beruházza (szőlőt telepít, gépet vásárol, feldolgozót, tárolóteret bővít). A beruházásra megkapta a negyven százalék állami támogatást. Így a vagyona egy év alatt hetvenmillióval növekszik. Félreértés ne essék: ezt nem kifogásolom, és irigy sem vagyok. Ez a helyes, ez a jó. Jó az illetőnek, a településnek, az országnak. Csak egy kissé kevesebb jövedelemet kellene realizálni és többet adni a termelőnek! Nehogy azt gondolják, hogy a fenti példánál extra borárakkal számoltam. Nem. Nem számoltam a kettőszázötven forintos literenkénti kannás bor árával, a hatszáztól ezer forintig terjedő palackos borral, hogy a Szépasszonyvölgyben nyolcszázért eladottról ne is szóljak, mert ezek jövedelmezősége többszöröse a példának. Az igazsághoz tartozik, hogy a számítás a fehérborokra vonatkozik. A kék szőlő jövedelemezősége a termelő szempontjából jobb, mint a fehér szőlőké.
Mit kap a termelő, mi az ő jövedelme?
A vertikumban a termelő az első, és ő a legkiszolgáltatottabb. Övé a termelési kockázat (fagy, jégverés), és annyiért adja oda az áruját, amennyiért megveszik. Nincs alku, nem tud kivárni, mert szüretelni kell és nincs hová tennie. Tudja ezt a vevő is, és kihasználja a lehetőségét.
Nézzük az idei helyzetet.
Két éve egy kilogramm jó minőségű fehér szőlőért ötven forintot fizettek; tavaly a 14-15 cukorfokos gyenge minőségért harmincötöt. Az idén a fentiekben leírt csúcsminőségért kevesebbet, a 18-19,5 cukorfokosért harminkét forintot. És a kamat jelentős részét a vevő még meg is spórolja, mert decemberben és jövő év márciusában fizet. Ez az ár azt jelenti, hogy harminc-harmincöt mázsát kell termelni fél holdon, hogy az önköltség meglegyen. Ez is csak akkor, ha minden kézi munkát – a szüret kivételével – maga a termelő végez. Ha napszámost fogad, akkor már ráfizet. Pedig ez nem is olyan rossz termés, száz mázsa hektáronként! Mennyit fizet rá az a termelő, akinek 6–15 mázsa muskotálya termett fél holdon?
Ha pedig veszteséges a termelés – még ha a saját munkáját nem számolja is –, akkor kivágja a szőlőt, vagy ami még ennél is rosszabb, parlagon hagyja. A veszteség természetes, ismét nézzünk néhány számot. Vegyük alapul 1980-at. Azóta körülbelül a munkabérek hússzorosára, az autó ára harmincszorosára, a benzin hetvenszeresére, a kenyér harminc-negyvenszeresére (az is megérne egy dolgozatot, hogy hogyan lesz a huszonöt forintos búzából százötven forintos kenyér), a gépek, kemikáliák is harminszorosukra emelkedtek. Vegyünk egy jó példát is: a televízió csak háromszorosára. A bor ára is 6–20-szorosára emelkedett, a szőlőé három és félszeresére!
A kistermelők fokozatosan kivágják a szőlőt. Mi lesz akkor mondjuk öt év múlva? A nagy borforgalmazók hiába rendelkeznek ekkorra már 100–300 hektár saját termőszőlő-területtel, a saját termésük és a maradék termelőtől felvásárolt szőlő nem éri el a mostani mennyiséget. Meglesz a jövedelmük, legfeljebb egy kicsivel kevesebb. Nem itt lesz a baj, hanem ott, hogy a feldolgozó- és tárolótér-kapacitás nem lesz kihasználva. A legnagyobb baj az lesz, hogy a megszerzett, folyamatos vásárló vevőkörüket nem tudják kiszolgálni. Felszökik a szőlő ára, fizetnének már talán még reális áron felül is, de nem lesz mit vásárolni. És a kiöregedő kistermelő, aki egyszer már abbahagyta a szőlőtermelést, nem telepít, ígérhetnek bármit is, befejezte. Az is lehet, hogy az EU – amelynek közben tagjai leszünk – nem enged újabb telepítéseket, csak akkora terület lehet maradhat, amekkora a belépéskor volt.
Előfordulhat az a szégyen, hogy a mindig bort exportáló Magyarország nem tud exportálni, s netán még behozatalra is szorul.
Vagy ez a cél?

A szerző borász, nyugdíjas agrármérnök

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.