Nem a polgárokat kell leváltani

–
2002. 10. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokszor elhangzott az utóbbi időben, hogy morális válságban van a társadalom, teljes a zűrzavar a legfontosabb értékek tekintetében. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a 40 éves diktatúra után 1990-ben sem volt a válság mélyebb, s azt követően sem a tisztulás és nem a mély erkölcsi változás következett be, hanem a politikai elit színeváltozásával újabb zavarok keletkeztek. Nem a polgárok zavarodottak, hanem a politikusok vesznek újból és újból elképesztő fordulatokat, így a mértéket, a viszonyítási alapot veszíti szem elől a társadalom. A válság mélységét mi sem bizonyítja jobban, mint ahogyan kormánypárti politikusok akkoriban Pokorni Zoltán lemondására reagáltak.
Mert ki ad magyarázatot arra, hogy mivé vált az SZDSZ 12 év alatt? Hová tűnt e rendszerváltó párt 1990-es diktatúraellenes antikommunizmusa? Hogyan számolnak el saját politikai hitükkel a szamizdatosok, a március 15-én néhány napra fogdába vitt szabadelvűek, az akkori ellenzékiek jó része azzal, hogy ma egy koalícióban ülnek pufajkással, szt-tiszttel, PB- és KB-tagokkal? Most melyik az igazi arcuk, a szamizdatos, vagy a bolsevikokkal másodszor koalíciót kötő? Gondolta volna Pető Iván, hogy egyszer, úgy 2002 táján a választások utáni napokban az MSZMP KB munkatársát, Lendvai Ildikót csókkal fogja üdvözölni? Persze így utólag, mégsem kellene tisztességes embernek ezen csodálkozni, hiszen nem tett mást, csak nem esett messze a fájától. Kié a felelősség, hát nem a politikai elité? És még csak nem is pironkodnak; itt a legnagyobb probléma, a kormánypártiak csúfot űztek a morálból. Hogy van ez? Ugye nem a polgár hülyült el?
Ki magyarázza el nekünk az MSZP-ből, miért nem tudott 12 év alatt a párt megújulni? Miért csak a régi hiteltelen elvtársakra támaszkodik és hozza vissza a bukott rendszer kádereit, miközben hiánytalanul reaktiválja a hálózatot? Nem gondolnak arra, hogy ez igazi merénylet a társadalom tűrőképessége ellen? Ez a párt szeretné magát most szociáldemokratának láttatni, de elgondolkoztak már azon, hogy így nem tisztességes, ezen a módon, ilyen eszközökkel nem szabad politizálni? Gondoltak-e az erkölcsre? Vajon tudják-e, hogy a szociáldemokrácia és a kozmopolitizmus kizárhatja egymást, hogy a rendszerváltozás éppen polgári demokráciát jelent, hogy legalább nemzeti ügyekben az elmúlt tizenkét év eredményeit meg kellett volna tartani? Ez szolgálta volna a nemzet érdekeit. Bizony, nem a polgár hülyült el, hanem a kormányzat forgatja ki a tisztességet és morált.
Egyet azonban nem szabad elfelejteni; a baloldal ma már nem képes totális diktatúrát kialakítani, a polgárok zöme egyre jobban különbséget tud tenni az igaz és hazug, morális és amorális között, az erkölcsi nullák napjai meg vannak számláltatva. Nem a szavazópolgárokat kell leváltani, hanem a rendszerváltozást megcsúfolókat, a politikai kalandorokat, az erkölcsi csődöt, amely az MSZP–SZDSZ-koalícióban testesül meg.
Bíró Géza Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.