A jégmezők lovagja

Tihanyi Örs
2002. 11. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hír a napi sajtóból: Medgyessy Péter miniszterelnök november 14-én Demszky Gábor főpolgármesterrel folytatott tárgyalásai során bejelentette, hogy a téli szünetben a Kossuth tér parkolójában ingyenes jégpályát fognak létrehozni a fővárosiak részére.
Játsszunk el a gondolattal. Mi történne, ha egy ismeretlen vírus megfertőzné a honi publicisztika önmagukat objektívnek tartó prominenseit? Hogyan reagálnának erre a hírre írásaikban?
Bolgár György (Magyar Hírlap): „Azt hittem, hogy az Orbán-kormány teljesítményét Budapest problémáinak kezelésében nem lehet alulmúlni. A magyar Haidernek köszönhetően a mi Budapestünk – az enyém, a Kertész Imréé meg a kiváló Atkári Jánosé – kis híján balkáni várossá züllött. Sok-sok tárgyilagosság és becsületes oldalvágás kellett a részünkről ahhoz, hogy Medgyessy Péter miniszterelnökként kereshesse fel Demszky Gábort. A találkozástól metrót vártunk és a BKV rendbetételét. Olyan civilizált, emberi szavakat, amiért annyira szerettük eddig Medgyessy Pétert. Mit kaptunk helyette? Pökhendi kameramosolyokat, buzgón hajbókoló udvaronc-tudósítók gyűrűjében. Kaptunk sok-sok biztató szót. Még véletlenül sem forintosított garanciavállalást a metróra, és egyéb ígérethalmazokat. És mindezek megkoronázásaként egy jégpályát, benn a főváros szívében, a Kossuth téren. Ezek után csak egy kérdésem lenne, csak úgy részrehajlás nélkül: Ki fog ezen a pályán korcsolyázni, tisztelt miniszterelnök úr? Netán az a maroknyi ember, akivel ön együtt ünnepelte Kossuth születésének kétszázadik évfordulóját? Vagy az a tömeg, amelyet az ön rendőrei oszlattak föl július 4-én?”
Farkasházy Tivadar (Hócipő): „Mi történt veled, Péter? Hogy fogod ezt Szárszón megmagyarázni? Nincs az a balek az ügetőn, aki meg merte volna fogadni! Hogy te, aki megdöntötted az Orbán–Grespik-rezsimet, erre a szintre fogsz leszállni. Duna-hidat és M0-s körgyűrűt ígérsz. Kórház-rekonstrukciót és az Ybl-bazár felújítását. Hátba veregeted Demszky Gábort, aki hetek óta veszekszik a koncon a pártoddal. Már reménykedünk a csatabárd elásásában. Aztán mi történik? A konkrét költségvetési összegek helyett bejelented az új jégpályát, amit ingyenesen használhatnának a fővárosiak. Arról viszont hallgatsz, ki fogja állni a cehet. Mennyi közpénz folyik majd el erre az ostobaságra? Melyik Geszti-cég fogja a logóját megtervezni? És hány piszkos trolibuszt lehetne kitakarítani a jégpálya árából? Ugye elmondod majd egyszer Szárszón, Péter?”
Tóta W. Árpád (Index internetes újság): „A’zannyát neki! – kiált fel Fülig Jimmy, miközben éppen egy józsefvárosi csehó törzsközönségének krémjét pofozza a gondos előrelátással kihívott mentőautó felé. Jégpálya lesz a Kossuth téren? Ingyen? Puff! Balegyenes, jobbhorog! Ez a Medgyessy mindig kavarja. Rosszabb, mint Piszkos Fred. Szóval több évre szóló vállalásokat tett Budapest ügyében a jómadár, de a jövő évre csak ezt az egy vacakot ígérte a parkoló helyére. Milyen logikus elme? Miközben alig találni normális parkírozóhelyet a városban, az autósok úgy harcolnak egy-egy zsebkendőnyi helyért, mint én ezekkel a csirkefogókkal – Baff! Kellett neked az anyámat szidni… – szóval miközben minden hely olyan kincs, mint a szingapúri börtön alagsorának tervrajza, ez az idióta még ezt a keveset is elvenné? Miért teszi? Talán azért, hogy legyen végre valami Pesten, ami az ő keze nyomát viseli? Mert eddig még nem volt. Nínó, nínó! Jönnek a rendőrök. Na tűnés innen a fenébe! Mondja már, Wagner úr, hová vezet ez a koszos, kivilágítatlan mellékutca? Tele van az ilyen utcákkal Pest…”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.