Bárándy miniszter karácsonyi üzenete

Kardos Ferenc
2002. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmadszor futunk neki a rendszerváltás óta a drogtörvénynek, és talán most kerültünk a legmesszebb a jó megoldástól. Ez azért lehetséges, mert a pártok újra és újra elvekből indulnak ki. Saját ideológiájukat erőltetik rá erre a szakmai kérdésre, figyelmen kívül hagyva azokat a veszélyeket, amit csak a szakemberek látnak.
A jelenlegi módosítás újra előtérbe helyezi a kórházi kezelést, holott bizonyított tény, hogy ez a forma nem alkalmas a szenvedélybetegek gyógyítására. Egyetlen jótékony hatása, hogy sorozatos kudarcaival eljuttatja a drogost arra a felismerésre, hogy ha meg akar szabadulni szenvedéseitől és új életet akar kezdeni, akkor keresnie kell egy terápiás közösséget, ahol a volt drogosok segíteni fognak neki ebben. A pénzt ezért inkább a drogrehabilitációs intézetek számának növelésére kellene fordítani. Ha azonban a kormány mindenképpen a kórházakban bízik, akkor legalább teremtse meg a feltételeket ahhoz, hogy a kijelölt egészségügyi intézményekbe ne kerülhessen be a drog. Ehhez külön, jól ellenőrzött osztályok kellenének, szigorúbb látogatási szabályokkal.
Baj van a módosítás szellemével is. A javaslattevők nem figyeltek arra, hogy a szöveg milyen üzenetet közvetít. Nagy hiba, ha kikezdi az emberek kábítószerekkel szembeni egészséges ellenérzését, kioltja az elővigyázatosságot. Ha azt sugallja, hogy egyenlőségjelet lehet tenni a szeszes ital, a cigaretta és a kábítószer egyszeri kipróbálása közé. Ha nem hangsúlyozza, hogy a veszély abban rejlik, hogyan hat az első találkozás, ami megjósolhatatlan, s így nagyon kockázatos. Lehet, hogy hatástalan lesz, de lehet, hogy elindít egy folyamatot, amelynek a vége: halál is lehet.
Még várok valakire. Pillanatokon belül megszólal Konrád György a holland példájával, a lágy drogok liberalizálása ügyében. Ekkor lesz teljes a kép. Addig is, míg Konrád Györgyre várunk, vizsgáljuk meg, mit üzen a törvény, a diákoknak:
A kábítószert is ki lehet próbálni. Csoportosan szokás. Hozz igazolást a kezelésről, és békén hagynak;
a terjesztőknek: Eljött a ti időtök. Meg lehet szervezni az iskolai hálózatokat. Ezentúl nem iskolánként, hanem osztályonként kell teríteni, gyakrabban, kis adagokkal. Jelentkezz kezelésre, költözz be a kórházba, és nyisd meg a boltot! Az anyagot itt is kis adagokban, nagy gyakorisággal kell szállítani, hiszen a kórházakban bármikor fogadhatsz látogatókat. A tömeges kezelések miatt meg fog nőni a kereslet. Ráadásul új vevőket is szerezhetsz a pszichiátriai osztály labilis, depressziós, kiutat kereső betegei között;
egyes orvosoknak: Eljött a ti időtök! Újra gyárthatjátok az igazolásokat, felírhatjátok a kábítószerpótló szereket az időleges pénzzavarba került drogosoknak. Jól fogtok keresni vele;
egyes ügyvédeknek: Eljött a ti időtök! Sikeresebben védhetitek a dílereket, hiszen megint kapnak orvosi igazolást. Jövőre megduplázhatjátok a bevételeteket;
a szülőknek: Maradiak vagytok, nem értitek a világot;
a tanároknak: Írjátok át a házirendet! Túl szigorúak vagytok;
a választóknak: Visszajöttünk. Mindent visszacsinálunk;
a gyermekvédőknek: Ezt nektek…

A szerző orvos, klinikai gyermekpszichológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.