A nagybányai környezeti katasztrófa tanulságai

2003. 01. 30. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különböző környezeti katasztrófák elemzéseinek fontos hozadéka, hogy felhívja a figyelmet a szennyezések okaira, következményeire, elkerülhetőségére, s így hozzájárulhat a hasonló tevékenységek biztonságosabbá tételéhez.
Technológia. A nagybányai katasztrófa technológiai oka az volt, hogy a tárolóba a tervezés szerint több folyadék kerülhetett, mint amennyit el lehetett belőle vezetni. Így a gátszakadás szinte előre be volt programozva. Egy szivárgást megakadályozó beton ülepítőmedencét kellett volna kialakítani, amelyet több védőgáttal és több, egymástól független szivattyúrendszerrel is el kellett volna látni. A fejlett országokban teljesen zárt rendszerben folyik az arany kinyerése, az ülepítést zárt, silószerű ciántornyokban végzik. Még a feldolgozóüzemben kivonják a ciánt a mosófolyadékból, és csak ciánmentes vizet szivattyúznak a nyitott ülepítőmedencékbe.
Számtalan környezeti katasztrófa mutatja, hogy a periférián végrehajtott külföldi befektetések jelentős környezeti kockázattal (idegen környezet, gazdaság, kultúra stb.) járnak együtt. Ráadásul a szegény országok a külföldi tőkéért folytatott versenyben egyre gyengébb környezeti feltételeket támasztanak. Egy nemzetközileg elfogadott technológiai minimumot kellene megfogalmazni, amely megtörné ezt a negatív versenyt.
A vízügy hagyományosan arra törekszik, hogy a folyók vizét a lehető legszűkebb mederben tartsa és a lehető leggyorsabban levezesse. Hosszú távon ez a gyakorlat is felelős az olyan súlyos problémákért, mint az árvíz, a belvíz, az aszály, illetve a környezetszennyezésekkel szembeni védtelenség. Az ökologikus gondolkodás szerint nagyobb teret kell adni a folyóknak. A Tisza esetében egyedülálló lehetőség lenne a hagyományos ártéri gazdálkodás korszerűsített formában történő felelevenítésére.
Környezetjog. A jelenlegi nemzetközi jogi rendszernek súlyos fogyatékossága, hogy egyértelmű helyzetekben sem lehet elfogadható időn belül érvényesíteni a „szennyező fizet” elvet. (Az Aurul/Transgold elleni per még mindig csak a kezdeti szakaszában tart.) A biztosítótársaságokat bevonva kötelező felelősségbiztosítás kötésére kellene kényszeríteni a környezeti szempontból veszélyes üzemeket. Így egy környezeti katasztrófa után a biztosító azonnal fizetne a károsultaknak. További előnye ennek a megoldásnak, hogy a biztosító ösztönözné ezeket a cégeket a környezeti kockázatok csökkentésére.
A csődeljárás során a hitelező bankok (az Aurul esetében az angol Rothschild és a német Dresdner Kleinwort Benson) a kártérítési rangsorban sokkal előkelőbb helyen vannak, mint a károsultak. Vagyis ha a bíróság egyszer mégis kártérítésre kötelezné az Aurult, akkor először a két bankot kell kártalanítani, és csak ezután következnének az egyéb károsultak (így a tiszai halászok és a magyar állam). A jogi szabályozásnak úgy kellene átalakulnia, hogy a hitelező bank a kártérítendők rangsorában a károsult mögé kerüljön. Ez arra kényszerítené a hitelező bankot, hogy alaposabban meggondolja a környezetvédelmi szempontból kétes vállalkozások finanszírozását.
Környezetgazdaság. A nagybányai cianidszennyezés (és általában környezetszennyezés) gyakran tudatos költség-haszon kalkuláció következménye, hiszen a szűken értelmezett gazdasági érdek a lehető legnagyobb környezeti kockázat vállalására ösztönzi a cégeket. Az államnak (környezeti felügyelőségeknek) szigorúbban kellene ragaszkodni a környezeti szabályok betartásához. Az Aurul és az Esmeralda példája is bizonyítja, hogy a nemzetközi mércével mérve kisebb cégek inkább hajlanak arra, hogy kijátsszák a környezeti szabályokat, másrészt a szennyezés után is könnyebben tudják elkerülni a kártérítés kifizetését. Ezzel szemben a multinacionális vállalatok inkább a nemzetközi és nemzeti szabályok módosításával próbálnak előnyökhöz jutni. Tehát a kisebb méretű vállalatok más jellegű – de semmiképpen sem kisebb – környezeti kockázatot jelentenek, mint a multinacionális cégek.
A modern ipari civilizáció keretei között alapvető érdekellentét van a természeti erőforrásokat felhasználó és a természetet szennyező társadalmi funkciók, illetve ágazatok között. A környezetszennyezések mögött ez az érdekellentét is megtalálható: a források felvételében érdekelt szereplők (pl. halászok) számára fontos a természet minősége, míg a hulladék (pl. ciános mosófolyadék) leadásában érintettek számára nem. A természeti erőforrások társadalmi kisajátítását korlátozni, illetve szabályozni kell. A természeti javakkal való gazdálkodás szabályozására egy új típusú intézményre lenne szükség. A jelenlegi gazdálkodási rendszer képtelen különbséget tenni a rablógazdálkodás és a fenntartható gazdálkodás között. Tehát olyan gazdasági struktúrát kell kialakítani, amelyben azonnal nyilvánvalóvá válik a közöttük meglevő különbség.
Környezetszociológia. A 2000 telén sorozatban bekövetkező cianid- és nehézfémszennyezések sokkot okoztak a magyar társadalomban. A közvéleményben tudatosult, hogy Magyarország mint alvízi ország kiszolgáltatott helyzetben van. A folyóinkhoz kapcsolódó környezeti konfliktusok elkerülhetetlenek. A közhiedelem szerint a környezetszennyezés inkább a város, mint a vidék problémája. Egészségügyi értelemben lehet, hogy ez igaz, de gazdasági szempontból semmiképpen sem. A cianid egzisztenciális gondot okozott a tápéi halászoknak, de ilyen hatása nem volt a szegedi lakosokra. Általában is igaz, hogy a természeti erőforrások elszennyeződése a vidék számára egzisztenciális válságot jelent, míg a város számára – legalábbis rövid távon és közvetlenül – nem. A vidék és a város közti különbség globális méretekben érvényesül, amit a periféria és centrum fogalmában ragadhatunk meg. A globalizmus és a természetpusztítás között szükségszerű összefüggés van, amelynek mozgatórugója, hogy a centrum (esetünkben Ausztrália) a saját ökológiai lehetőségeinél nagyobb környezeti igényekkel lép fel, amelyet a periféria (esetünkben az erdélyi bányavidék) ökológiai kizsákmányolásával próbál kielégíteni. A periféria országainak szembe kell nézniük e problémával, s ez nem tekinthető nacionalizmusnak.
A nagybányai szennyezéshez hasonló környezeti katasztrófák gyakran bekövetkeznek a világban. A közvetlen okok szertágazóak: a piac és a modern technika kudarcai, a törvényesség és környezeti tudatosság alacsony szintje a periférián, a külföldi befektetők és komprádoraik korlátlan érdekérvényesítése, a nemzetközi befektetések technológiai, illetve gazdasági és jogi szabályozásainak a hiányosságai stb. A környezeti katasztrófák mélyebb oka azonban a késő modernitás hibás értékrendje, egy hamis társadalomfilozófia, amelynek lényege az indusztrializmus, a neoliberalizmus és a globalizmus. Nemcsak Romániának, hanem a centrumnak is gondoskodnia kell arról, hogy a Tisza vízgyűjtőjén (és általában a periférián) hasonló szennyeződések ne következhessenek be.
A szerző környezetfilozófus, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.