A partizán

György Attila
2003. 01. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veress Lászlóból, az Illyés Közalapítvány irodavezetőjéből partizán lett. Ugyanakkor egy személyben joghézag, a magyar–szlovák viszony megrontója, hivatásos bajkeverő, Német Zsolt vidáman lubickoló embere, továbbá mindenféle vadakat terelő juhász. Ezt mondja, röviden, ám annál magyartalanabbul, bizonyos Kis Tibor a Népszabadság vezércikkében.
Most ugyan hosszasan elmélkedhetnénk arról, mi, hol, miért hiányzik Kis Tibornak, észben, jellemben, tehetségben – de nem tesszük. Nem érdemesítjük erre. Inkább Veress Lászlónak gratulálunk. Annak a Veress Lászlónak, aki minden jel szerint tudja, mi a süllyedő hajón a kapitány vagy az első tiszt feladata. Aki a piszkos játszmákban nem tévesztette szem elől azokat, akikért létrejött a státustörvény; aki a mai Magyarországon is jogszerűen mert eljárni, és aki hivatalához méltón szolgálta nemzettársait.
Ha Veress László partizán, úgy Felvidék, Erdély, Délvidék és Kárpátalja magyarsága megszállott terület, sőt maga Magyarország is az. Jobb szóval talán ellenállónak nevezhetnénk Veress Lászlót – jobban is illene ez a pétaini, kollaboráns közeghez. Egyvalamiben mégis igaza van Kis Tibornak. Abban, hogy „a helyén ragadt alapítványi vezető esete (…) távolról sem egyedi. Mutatis mutandis, V. L. története valahol abba a sorba illeszkedik, mint például Schmidt Máriáé, Kerényi Imréé vagy Kondor Kataliné.”
Így igaz. Veress László esete ugyanebbe a sorba illeszkedik. Azokéba, akik kitartottak elveik, értékrendjük és megbízatásuk mellett. Azokéba, akiknek szava van, hite, jelleme. Ez az, amit nem lehet, nem tudnak azok ott megbocsátani neki. Veress László, tudtán kívül, valóban partizánná vált. És célponttá – és talán áldozattá is. Erről azonban nem ő tehet. Ő csupán azt tette, amire megbízatása és becsülete kötelezte. Egyetlen jelképes gesztussal hitelt adott egy elsorvasztásra szánt intézménynek, és ugyanakkor hitet adott azoknak, akiknek erre van legnagyobb szükségük.
Hogy erre mit lépnek, mit szólnak a kistiborok, dzurindák, verheugenek – jelentéktelen dolog. Potomság, mondanánk a költővel. Veress László mellett ugyanis legalább hatszázezer ember áll – mindazok, akiknek szíve fölött ott lapul a magyarigazolvány. Közvetlen mögöttük pedig az a néhány millió, akiknek nem a szlovák, nem a román és nem a brüsszeli bürokraták véleménye a fontos – hanem azoké, akikkel egy testvér a nemzet családjában.
Nagy sereg ez, egyetlen partizán mögött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.