A szégyen napja

Tóth Gy. László
2003. 01. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokasodnak gondjaink: veszélyben a véleménynyilvánítás szabadsága. Ma 14 órakor Tapolcán bíróság elé állítanak egy fiatalembert: bűne nagy, vétke égbekiáltó. Loppert Dániel azért kerül a vádlottak padjára, mert 2002. július 28-án a magánemberként a kapolcsi Művészetek Völgyébe látogató Medgyessy Péter miniszterelnök láttán 3 (azaz: három) egymást szorosan követő alkalommal – valószínűleg tudatosan és előre megfontolt szándékkal – azt kiáltotta a miniszterelnök felé, hogy „áruló.” Szem- és fültanúk szerint a többi fiatal „hazaárulót” kiáltott. A súlyos atrocitást követően beindult a gépezet: Loppert Dánielt civil ruhás rendőrök igazoltatták, jegyzőkönyvet vettek fel, videofelvételt készítettek róla. (Csak remélni tudjuk, hogy a bíróság annak vizsgálatáról sem feledkezik majd meg, hogy ez az egész eljárás mennyire volt alkotmányos és törvényszerű.) Az ügy pikantériája, hogy a feljelentést a Medgyessy kíséretében lévő, kissé túlbuzgó tapolcai rendőrkapitány tette meg rendzavarás miatt, akiről nem tudhatjuk, hogy előzőleg konzultált-e Lamperth Mónika belügyminiszterrel vagy sem. Azt sem tudhatjuk, mit szólt mindehhez az egykori D–209-es titkosügynök, aki jelenleg hazánk politikai és jogi értelemben vett miniszterelnöke. A bíróságnak most azt kell mérlegelnie, hogy rendzavarásnak minősíthető-e, ha valaki árulónak nevezi a közelében feltűnt közjogi méltóságot.
Mindenesetre az egész eljárás kísértetiesen emlékeztetett arra, ahogyan a mostani hatalomgyakorlók annak idején az úgynevezett szocialista demokráciát működtették.
A bíróságnak nem lesz könnyű dolga, ha következetes akar maradni. Először is figyelembe kell vennie azt az Alkotmánybíróság által megfogalmazott elvet, amely szerint a politikusoknak és közéleti szereplőknek sokkal több kritikát, támadást stb. kell elviselniük, mint az egyszerű civil állampolgároknak. Tekintettel Medgyessy Péter közismert politikai múltjára és a hazai politikai közéletben eluralkodott és elfogadott stílusra, Loppert Dániel megszólalása higgadtnak és mérsékeltnek minősíthető. Visszafogott véleményét ráadásul egy olyan közéleti szereplővel kapcsolatban fogalmazta meg, akinek kötelessége eltűrni a véleménynyilvánítás szabadságából adódó kellemetlenségeket. Ezúton szeretnénk felhívni a bíróság, a tapolcai rendőrkapitány, a belügyminiszter és a miniszterelnök figyelmét arra, hogy az előző kormányzati ciklusban egyetlen, hasonló jellegű per sem volt, pedig Orbán Viktor akkori miniszterelnökkel sem bántak kesztyűs kézzel a baloldali politikusok és bértollnokok. Állításunk bizonyítására íme néhány kiragadott hangulatfestő részlet:
„Orbán lett a magyarországi cinikus keménykedés viselkedés- és politikai kultúrájának szimbóluma, tehát a fenti hasonlat alapján a (politikai) gecizmus oltárképén a főalak.” (Vágvölgyi András: A hónap üzenete, Beszélő, 1999. február 2.)
„A nyugdíjamat átutalnám Orbán Viktornak, hogy koporsót vegyen rajta magának.” (Népszava, 1999. február 15., 10. oldal)
„…a Fidesz jobbra rohanva felbillenti a politikai pályát és kibillent bennünket Európából. A két pogány közt életben maradni? Így igaz, de közülük csak az egyik emberevő.” (Eörsi István: Dabas után, Népszava, 2001. április 17.)
„…százezrek vevők arra a halálhangulatra, amelyet a miniszterelnök beszéde árasztott.” (Aczél Endre: A helyzet komolysága, Népszabadság, 2002. április 19.)
„Orbán … előbb-utóbb tényleg el fogja hinni magáról, hogy ő a Magyarok Istenének Kiválasztott Fia. Orbán Viktor személyisége pillanatnyilag a legsúlyosabb veszély, mely a magyar demokráciát fenyegeti.” (A szerk., Magyar Narancs, 2002. május 30.)
A kifinomult baloldali és balliberális „vérprofi” entellektüelek hasonlították Orbán Viktort Hitlerhez, Sztálinhoz, Mussolinihez, Néróhoz, Maóhoz és Pol Pothoz, de Szálasihoz és Rákosihoz is…
Végül több idézet, egy szerző:
„Ezért mondtam korábban, hogy Orbán egy mocskos csaló és tolvaj. Ezt most is fenntartom. (…) Úgy gondolom, hogy Orbán egy szimpla bizánci bajkeverő, aki merő szittyakeresztényi etno-bizniszlájk agyamentségében beveretett egy sorozat kokit a határon túli magyarok koponyájába. (…) Amikor azt mondom, hogy Orbán Viktor bűnöző, akkor erre utalok, vagyis konkrétan ő a meghatározható figura, aki egyrészt előnyöket osztogat a jófiúknak szavazatokért, fordítva pedig anyagi hátrányt okoz azoknak, akik élnek a képviselői önállósággal. Mindkettő kimeríti a bétékát. Vagyis Orbán tényleges bűnöző.”
Mint látható, a vérszomjas baloldali szerző egyetlen alkalommal sem titulálta árulónak az ország akkori miniszterelnökét, mindössze mocskos csalónak, tolvajnak, bajkeverőnek és bűnözőnek nevezte. E minősíthetetlen mondatokat egy szocialista parlamenti képviselő tette közkinccsé 2001 végén, az interneten. Szolgálataiért 2002 nyarán méltó jutalomban részesült: Szanyi Tibor – mindannyiunk közös szégyenére – a Magyar Köztársaság politikai államtitkáraként annak a magyar kabinetnek lett tagja, amelynek miniszterelnöke a „leárulózott” Medgyessy Péter. Reméljük, a kifinomult érzékű tapolcai rendőrkapitány ezúttal is teszi a dolgát. (A szükséges dokumentációt szívesen a rendelkezésére bocsátjuk.)
Az adott helyzetben Loppert Dániel esetleges elítéléséből két következtetés vonható le. Az egyik, hogy a jelenlegi politikai-jogi-közigazgatási hatalom igyekszik megfélemlíteni a polgárokat. A másik a sokat emlegetett kettős mérce ismételt alkalmazása: míg a szocialisták és a balliberálisok érthető érzékenységére mindenkinek tekintettel kell lennie, addig a jobboldali politikusokat és közszereplőket – mondhatnánk tradicionálisan – nem kötelező emberszámba venni.
A jobboldal hibájából hatalomra jutott posztkommunista-szocialista és szabad demokrata koalíció saját hatalmi pozícióinak hosszabb távú megerősítése érdekében lényegében alig titkolt nemzetellenes politizálásba kezdett. Szaporodnak az erre utaló jelek: a múlt meghamisítása, a minden mértéket felülmúló személycserék, a státustörvény ellehetetlenítése, a drogliberalizáció végrehajtása, a családtámogatási rendszerek felülvizsgálata, a közoktatási rendszer tervezett módosítása stb. Ha mindehhez hozzávesszük az állampolgárok megfélemlítésére tett rendszeres kísérleteiket, valamint a szimbolikus és a szellemi szférában zajló eseményeket, akkor érthetjük meg igazán azok félelmét, akik nem szeretnének egy olyan országban élni, ahol a kereskedelmi médiumok által elhülyített konzumidióták tömege szellemi rabszolgaként biztosítja a retardált, exhibicionista médiamegasztárok jólétét. A meghasonlott, önmagával elégedett politikai elit egy része pedig csendes bűntársként asszisztál mindehhez: először gyűlölettörvényt fogalmaz, majd jogszabályban írja elő a különböző vallási, etnikai és deviáns csoportok kötelező szeretetét. Ezzel párhuzamosan szellemi bérmunkásaik elavultnak minősítik a nemzeti identitás fennmaradását, valamint a többnemzetiségű nemzetállam eszméjét.
Loppert Dániel 2002 nyarán azt hitte, hogy a jogállami normáknak megfelelően a klasszikus liberális alapjogok Magyarországon szabadon gyakorolhatók. Az ügyében történt rendőri eljárás, a feljelentés és a vádemelés azt bizonyítja, hogy tévedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.