Az Európai Unió és a XXI. század

2003. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk küszöbén elsősorban a közeljövőben várható változások foglalkoztatnak bennünket. Gondolnunk kell azonban arra is, hogy milyen következményekkel járhat EU-tagságunk a távolabbi jövőre nézve, mennyiben segíti, segítheti az Európai Unió a fenntartható létezés kereteinek kimunkálását. A civilizációnk fenntarthatatlanságával kapcsolatos fejlemények lassan a világpolitika meghatározó tényezőivé válnak.
Tekintsük át, hogy miféle veszélyek fenyegethetnek bennünket. Példaként szolgálhat erre a Húsvét-sziget civilizációjának összeomlása. A Húsvét-sziget más lakható szárazföldtől hatalmas távolságokra található. A sziget talaja termékeny, valaha szubtrópusi őserdő fedte, gazdag növény- és állatvilággal. Ma a sziget kopár, csak a tengerparton álló hatalmas kőszobrok hívják fel magukra a figyelmet. 1722 húsvétján a kietlen, puszta szigeten a felfedezők alig kétezer tengődő őslakost találtak, nem láttak egyetlen három méternél magasabbra növő fát vagy bokrot sem. Az állatvilág is hasonlóan szegényes, a rovarokon kívül nincs más őshonos szárazföldi állat.
Ahogy a nemrég befejezett régészeti feltárásokból tudjuk, a polinéziai eredetű telepesek 1600 éve érkeztek a szigetre. Jól boldogultak, összetett gazdasági, politikai rendszert hoztak létre, fejlett kultúrával rendelkeztek. A vulkáni tufából faragott kőszobraik között vannak 10-20 méter magasak is, a legnagyobb 270 tonna tömegű. Ezeket a kőbányától a tengerpartig sokszor csaknem tíz kilométer távolságra kellett szállítaniuk. Pálmafák törzsein görgetve, kötelekkel húzták őket. A köteleiket egy, a szigeten őshonos fa rostjaiból készítették. A gazdag és termékeny szigeten a virágzás korszakában hétezer, egyes becslések szerint húszezer ember élhetett. A pusztulás nem hirtelen következett be. 800 környékén kezdték irtani az őserdőt, a fa eleinte főleg kenuk építéséhez és tűzifának kellett. A kőszobrok 1200-1500 között készültek. A görgetésükhöz használt pálmafa nem sokkal 1400 után végleg kiveszett a szigetről és hamarosan szinte az összes fa eltűnt, velük együtt az összes őshonos szárazföldi madár és a tengeri szárnyasok jó része is. A szigetlakók nem tudtak újabb kenukat készíteni, az étrendből ettől fogva hiányoztak a nyílt tengeren fogott halak és delfinek, amelyek addig a szigetlakók táplálékának fő fehérjeforrását szolgáltatták.
Az élelmet ezek után a mezőgazdasági termelés adta. A termékeny földeket gyorsan pusztította az erózió, és a talaj egyre soványabb termést adott. Az emberek éhezni kezdtek, lázadások törtek ki, elsöpörték a vezető rétegeket, az arisztokráciát, a papságot. Felbomlott a rend, a nagycsaládok egymásnak estek, tombolt az erőszak. Az éhező emberek megettek mindent, amit lehetett, ráfanyalodtak a patkányokra is, majd elterjedt az emberevés.
Más, hasonló szigeteken valóban paradicsomi körülményeket találtak a felfedezők. Nem szükségszerű az, hogy egy civilizáció elpusztítsa önmagát. A Húsvét-sziget civilizációs összeomlásának alapvető oka az ott élők szellemi válsága. A Húsvét-szigeten magasabb szintű volt a munkamegosztás, az emberek jóval többet dolgoztak, mint más szigeteken. Mai fogalmat használva a Húsvét-szigeten számolható GDP-érték sokszorosa annak, mint amit a paradicsomi szigeteken virágzó társadalmakban számolható lenne. Ez arra utal, hogy bánjunk óvatosan a társadalom fejlettségének és teljesítményének fogalmával.
A mai világunk a Húsvét-sziget nagyban, a szoboremelések fénykorában. Ami a húsvét-szigetiek számára az óriási szobrok, az a mai civilizáció számára az anyagi javak, a gazdasági növekedés. A természet egy alapvető törvénye szerint egy rendszer rendezettsége, szervezettsége annak árán maradhat fenn, hogy a rendszer a környezetét teszi rendezetlenebbé, összeviszszábbá. A gazdaságot vezérlő piac is egy rendszer, ennek a környezete az emberek és a természeti környezet. A gazdaság virágzásának és növekedésének az az ára, hogy a társadalom egyéb területei és a természetes környezet formagazdasága silányodik és pusztul. A piac akkor működik jól, ha forog a pénz. A pénz pedig akkor forog, ha mindent pénzzé teszünk, ha minél többet dolgozunk és minél többet fogyasztunk. A piac számára például a válás előnyösebb, mint a házasság, mert a külön élő emberek a munkahelyükön sokkal többet dolgoznak és két háztartásra valót vásárolnak.
Természetes környezetünk viharos gyorsasággal pusztul. A fajok sokfélesége rohamosan csökken, elsősorban az erdőirtások miatt, a világ harminc év alatt erdőterületeinek 12 százalékát elvesztette. A levegő és a vizek szennyezése, környezetünk mérgezése mai jelenség, a csak kőszerszámokkal rendelkező húsvét-szigetiek eddig nem jutottak. A tengeri halászat hozama egyenesen zuhan, a túlhalászás miatt az Atlanti-óceánban a tőkehalfogások hozama 1972 óta 2002-re csaknem a nyolcadára esett vissza. A világ mezőgazdasági termelése lehetőségei határán ingadozik. Lassan észlelhetővé válik az olaj és gázkészletek szűkössége is.
A még meglévő készleteket egyre nehezebb kibányászni. Mértékadónak tekinthető előrejelzések szerint a világ olajtermelése pár évi ingadozást követően 2008-tól kezdve évi két-három százalékkal csökkenni fog. Egyre kevesebb ország lesz képes olajat exportálni. Iráni bejelentés szerint az ország valószínűleg csak 2007-ig lesz képes olajat eladni, utána a megtermelt mennyiség csak a saját szükségleteit tudja fedezni. A földgázkészletekkel sem állunk sokkal jobban. A fosszilis tüzelőanyagok egyre gyorsabb elhasználásával a fogyasztói civilizáció létalapját számolja fel. A munka termelékenységének magas szintje a felhasznált nagy mennyiségű energián alapul. A magas mezőgazdasági termésátlagok fedezete az iparszerű mezőgazdaságot működtető hatalmas mennyiségű, kívülről bevitt energia, ennek köszönhetően a termésátlagok két-háromszorosukra növekedtek.
Találó a mondás, miszerint a mai mezőgazdaság a termőföldet arra használja, hogy a kőolajat élelmiszerré alakítsa át. Az Észak-Koreában pusztító borzalmas éhínség jól példázza ezt. Az ország nagyüzemi mezőgazdaságát a szovjet és kínai szállítások éltették, a két nagyhatalom kedvezményes szállításokkal igyekezett fenntartani Észak-Koreára gyakorolt befolyását. A Szovjetunió szétesése után a szovjet–kínai versengés megszűnt, és a kínai kormányzat ezután már csak dollárért volt hajlandó szállítani.
Észak-Korea mezőgazdasága ezek után öszszeomlott. Kellő mennyiségű műtrágya, üzemanyag és gép hiányában a kilencvenes évek végére a termésátlagok az évtizeddel korábbinak a negyven százalékára estek vissza. A már eddig több millió halálos áldozatot követelő éhínség addig tarthat, amíg a lakosok száma a hagyományos mezőgazdasági termeléssel eltartható értékre nem csökken.
Ha nem sikerül újabb, az olajhoz és földgázhoz hasonló, hatalmas bőségben, könnyen rendelkezésre álló energiahordozókat találni, akkor a világ népessége csak a hagyományos módon termelő mezőgazdaság terményeire számíthat. Ez arra vezet, hogy a világ lakosságának nagyobb része Észak-Korea népének sorsára jut.
Az energia legnagyobb pazarlója kétségtelenül az Egyesült Államok, amely a bolygó kőolajtartalékainak csupán két százaléka fölött rendelkezik, de a világtermelés 25 százalékát fogyasztja el. Mivel az amerikai életmód, a településszerkezet, a munka- és bevásárlási lehetőségek és sok más is teljesen a személygépkocsi használatának függvénye, az USA kormányzata, maga mögött érezve az amerikai nép nagy többségének támogatását, mindent megtesz azért, hogy az USA kőolajból ne szenvedjen hiányt. Az USA erőszakkal fenyegetőző politikája – mint például az iraki olajtermelés ellenőrzését célzó iraki beavatkozás – arra vezethet, hogy az energiaválságot nem tudjuk szelídebb eszközökkel, energiatakarékossággal, a termelési rendszerek átalakításával kezelni. Ehelyett a világ az egyébként is szűkös forrásokat háborúskodásokra pazarolja el és a káoszba zuhanhat.
Az Európai Unió, amelyhez most csatlakozunk, képes lehet arra, hogy alkalmazkodjon a fenyegető energia- és környezeti válsághoz. Az EU népessége eléggé művelt ahhoz, hogy megértse, mi fenyeget, továbbá az EU tagországainak nagyobb részében a népesség csökken, illetve hamarosan csökkenni fog. Ezt a népességet az EU mezőgazdasága a mai tudásunkat is felhasználva a jelenlegi energiafelhasználás egy részével is eltarthatja. Az EU máris sok, a fenntartható fejlődésre törekvő lépést tett és számos további ilyen lépésre készül. Az EU központi bürokráciája a fenntartható fejlődésért hozott intézkedésekben és azok végrehajtásában igazán hatékony lehet, és olyan eredményeket érhetünk el, amelyeket a tagországok különállóan nem lennének képesek. Ilyen kérdésekben indokolt az, hogy korlátozzák az egyes EU-tagországok nemzeti önállóságát.
Európa egyesítésével a hasonló szellemiségű, népesedési helyzetű országok természetes határokhoz jutnak. Az EU közös védelmi rendszere megakadályozhatja azt, hogy a világválsággal együtt járó népvándorlások hullámai veszélyeztessék a válságot önmagában túlélni képes Európa biztonságát. Ezért már a közeljövő fontosabb feladata lesz, hogy valamennyi balkáni ország is az EU részévé váljon. A további bővítés legalább annyira érdeke a még kívülálló országoknak, mint a jelenlegi és most taggá váló államoknak. A megnagyobbodott EU számos olyan anyag- és energiatakarékossági intézkedést hozhat majd meg, amelyekre eddig még nem is gondolhattunk. Így esélyünk lehet egy olyan átmenetre, amelynek eredményeképpen a jelenlegi nyersanyag- és energiafelhasználás töredékével a jelenleginél ugyan szerényebb módon, de biztonságban, a mostaninál egészségesebben, emberibb módon élhetünk.

A szerző fizikus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.