Az örömünnep margójára

2003. 01. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koppenhágai EU-csúcs után továbbra is egymást érik a különböző kommentárok kormánypárti és ellenzéki részről. Megszólal az Aczél– Juszt–Mészáros trió vezette ki- és bemagyarázó szavalókórus, és némileg fanyarabb stílusban kifejti véleményét a polgári sajtó is. Repkednek a statisztikák, kvóták és sarokszámok. Mindenki próbálja megjósolni, kik lesznek a csatlakozás nyertesei, kik a kárvallottjai. S közben valahogy megfeledkeznek a dániai vidám happening máris biztos veszteseiről: a felvidéki magyarokról. Nyilvánvalóvá vált ugyanis, hogy 2004 májusától Szlovákia is az unió kötelékébe léphet. Félreértés ne essék: nem sajnálom én a tagságot tőlük. Ahogy elnézem a feltételeket, inkább akkor lenne okunk irigykedni, ha ők kinn maradnának. Csak hát ott vannak azok a bizonyos dekrétumok, a szlovákok körében máig áldott emlékű Benes doktor aláírásával, amelyek alapján magyarok százezreit toloncolták át a határon pár kilós motyójukkal együtt, másokat pedig rabszolgaként hurcoltak el úgymond „helyreállítani a fasizmus pusztításait”, amelyekért mindegyikőjüket felelőssé tették, csecsemőtől az aggastyánig. És felelőssé teszik ma is. Szlovákiában mindenki visszakapta már egykor államosított vagyonát – csak a magyarok nem. Szlovákiában már mindenkit kárpótoltak a múlt szenvedéseiért – csak a magyarokat nem. Szlovákiában ma már a törvény előtt mindenki egyenlő – csak a magyarok nem. Hazánk vezetői erre egy szót sem fecséreltek Koppenhágában. Nehogy álmatlan éjszakáik legyenek a brüsszeli bürokratáknak. Erik Jürgensnek sem, az Európa Tanács jelentéstevőjének, aki oly rövid vizsgálódás után minősítette a kedvezménytörvényt az európai normákkal ellentétesnek. Akkor még csak az SZDSZ-es Eörsi Mátyás értett egyet vele. Úgy néz ki azonban, hogy azóta Kovács László is magáévá tette ezt a vélekedést. Hiszen a minap a közszolgálati csatorna reggeli kormánypárti talkshow-jában egy könnyed legyintéssel elintézte a státustörvény körüli vitákat, mondván, hogy az unióba belépve úgyis vissza kell majd vonni a jogszabályt, mert ott nem ismerik az etnikai megkülönböztetés fogalmát.
Szóval a kedvezménytörvénynek nincs helye Európában, de a Benes-dekrétumoknak igen. Nekünk meg ég az arcunk, amikor a neves osztrák nemzetközi jogász, Eva-Maria Barki asszony készül egy magyar autonómia-törekvésekről szóló tervezetet az ENSZ elé tárni, sztárügyvédként ismertté vált igazságügy-miniszterünk helyett. Persze ő nyilván nem ér rá ilyen csip-csup ügyekre, amikor annyi dolga volt a Btk. enyhítésével. De igazán csak akkor pirulunk el szégyenünkben, amikor egy belga emberjogi szervezetnek kell felhívnia a magyar kormány figyelmét a szlovák alkotmány szégyenletes pontjainak nem egészen eurokonform voltára. De így is minden hiába. D–209-ék ugyanis csak akkor figyelnek Brüszszelre, ha onnan oktatják európaiságra őket. Pedig nem nekik van igazuk. Mert a jövő Európájában csak olyan országokat, olyan politikusokat fognak megbecsülni, akik bátran és keményen kiállnak nemzeti érdekeik mellett. Fel kéne már végre ismerni: az unió könyörtelen érdekérvényesítési mechanizmusában Dzurinda és Nastase megalkuvást nem ismerő nacionalizmusa az eurokonform. Gyáva népeknek soha nem lesz otthona az egységes Európa.
A szerző egyetemi hallgató (ELTE BTK)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.