Békesi expénzügyminiszter aggodalma

Taxner-Tóth Ernõ
2003. 01. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűvé vált felvételünk (sajnos, nem a belépésünk, mert a feltételeket a birtokon belüli kormányok diktálták) az Európai Unióba. Örüljek vagy aggódjak az új esztendő küszöbén? A nyugaton élő Schöpflin György figyelmeztet, hogy ki kellene tudnunk használni a lehetőségeinket. De nekünk ehhez hiányzik az értelmező nyelvismeretünk. Angolul, franciául sokan beszélnek, csak a szavakat értik félre, s a mondottakat nem képesek tovább gondolni. Jó és rossz között ezért nem találjuk – összetett feltételrendszerben – a helyes választ.
Az MTI közleménye szerint a nagy tekintélyű Békesi László is aggódik (mint én, persze másért), hogy gyorsabban nő a bérkiáramlás, mint a termelékenység. Kádár János évtizedekig ezzel érvelt: elosztani csak azt lehet, amit megtermeltünk. De vajon hogyan növelheti a termelékenységet a Volán magasabb bért követelő gépkocsivezetője? Valamit talán takarékoskodhat az üzemanyag-fogyasztáson, de az elsősorban a motor minőségének a függvénye. Gazdasági eredményt a vezetők érhetnének el: például jobb munkaszervezéssel. A Dunaferr teljesítménybérben foglalkoztatott munkásainak sincs sok köze a milliárdos jövedelemmel jutalmazott szakértelem nyomán bontakozó csődhöz. Vajon ki a felelős azért a rossz minőségű burgonyáért, amivel elárasztják piacainkat, s amit fél évszázada legföljebb állatok etetésére használtak? Ki adja hozzá a környezetszennyező (és büdös) vegyszert? Hol a régi jó vetőmag? A GDP alakulásában egyre nagyobb részt kitevő szolgáltatás termelékenységéhez az alkalmazottak döntő többségének még kevesebb köze lehet. A szakács és a pincér persze fontos szereplője annak, hová ülök be vacsorázni, ha erre kedvem és lehetőségem van; de másnak kell észrevennie, hogy az étterem a rossz koszt vagy az udvariatlan kiszolgálás miatt üres, amin könnyű segíteni. Ha azonban a szakács arra kap utasítást, hogy fölös mennyiségben használt olcsó zsiradékkal csökkentse az étel előállításának költségét, a pincérnek pedig növelnie kell a bevételt, a felelősséget nehéz a nyakukba varrni. Akkor mit jelent Békesi termelékenységfogalma? Mit kezdünk vele ott, ahol kemény versenyben a minőség (és a nagyobb tudásból fakadó különlegesség) értékesebb a mennyiségnél?
Nálunk az egészség- és oktatásügyben dolgozók keresete tíz-húsz százaléka az EU-átlagnak. Noha a csatlakozás után hamarosan ugyanannyit fognak fizetni az élelmiszerért, fűtésért és más – ma még olcsó – közszükségleti cikkért, mint a régi tagállamok polgárai. Az EU-színvonaltól legtávolabb valószínűleg az orvosok és a közoktatás tanárainak a fizetése van. Az orvosok és tanárok ugyan jelentősen növelhetnék a termelékenységet – az egészség megőrzésével, illetve az ország tudásszintjének emelésével –, ez azonban fordítva működik, mint Békesi logikájában. Ha itt most nagyságrendekkel megemelnék a béreket, annak eredménye nem ebben a költségvetési évben, hanem csak évtizedek múlva mutatkozhat meg. Pedig e hosszú távú befektetés nélkül megállíthatatlan az a folyamat, ami az egészségügyben néhány éve, az oktatásban évtizedek óta érvényesül. Ma már az orvosi egyetemek iránti érdeklődés is csökken. Viszont régi gond, hogy a felsőoktatásba fölvettek közül tanárképző egyetemekre, főiskolákra egyre gyengébb képességűek jelentkeznek. És közülük a jobbaknak eszük ágában sincs tanítani. A nyelvtudás értékének növekedésével már nem csupán e tanárszakok végzőseinek jelentős részét szívják föl a nemzetközi nagyvállalatok, a bankok és a sikeres vállalkozások, de ezeken a területeken magyar szakos oklevéllel is el lehet helyezkedni (kellő készséggel a továbbtanulásra) – a tanári fizetések tízszereséért!
Békesi nyilatkozatát a metró lépcsőjén olvastam, ahol szembenézett velem egy óriásplakát két ismeretlen arccal, akik a közszolgálatinak nevezett televízióban – meg nem cáfolt hírek szerint – a professzori fizetések öt-nyolcszorosáért olvassák föl a híreket. Természetesen az adófizetők pénzén, a kormány tudtával, (hallgatólagos) jóváhagyásával, anélkül, hogy „növelnék a termelékenységet”. Ha csak ketten lennének (a fiatal nő bájos beszédhibája ellenére), az ügy szót sem érdemelne. De az elmúlt évtizedben hihetetlenül megnőttek azok a költségvetésből származó keresetek, amelyeknek semmilyen befolyása nincs a nemzeti jövedelemre, s ami mögött nem lehet fölfedezni kiemelkedő teljesítményt. Miért kellenek nekünk sokfelől fizetést és további jövedelmeket húzó országgyűlési képviselők? Amikor a kormány saját fizetését kétszeresére emeli, miért nem háborodik föl a közvélemény? Magát Békesit is beleértve, elképesztő jövedelmeket húznak azok, akik „szakértelmükkel” valóban elősegíthetnék a termelékenység növekedését, de ez sehogy sem sikerül nekik. Ide sorolhatók a különböző „tanácsadók”, az adózás kijátszói, a feketegazdaság haszonélvezői, a törvények megkerülői, a hatalom milliós-millárdos megrendelésekkel jutalmazott támogatói.
Noha nem végeztem közgazdasági egyetemet, soha nem költhettem többet a jövedelmemnél. De Békesi László jobban tudhatja, hogy a költségvetés lehetőségeit korlátozó hazai gazdaság miért nem működik hatékonyabban. Mivel a nemzetközi nagytőke legföljebb kedvezményekkel befolyásolható (az adófizetők terhére és az EU-csatlakozásig), a kormány egyik lehetősége a magyar kis- és középvállalkozók támogatása lenne. Sajnos azonban ezek közül az életképesek, a sikeresek, a piacon érvényesülők nem tartoznak az MSZP és az SZDSZ holdudvarába. E két párt bőkezű támogatói azok közül kerülnek ki, akik nem csupán a vagyonukat, de annak működőképes állapotban tartását is csak a kapcsolati tőke hasznosításával tudják elképzelni. A kormányváltás óta a feketegazdaság is (az adónyomozás megszüntetésével) számos áttételes biztatást kapott. A mezőgazdaság átszervezésén meggazdagodott klientúra tagjainak háromszázmilliárdos adósságát pedig éppen most készülnek az adófizetőkre áthárítani. Aggódom, hogy a „konszolidációra szorult bankok” (beleértve a felelősségre vonás nélkül lezárt CW- és Postabank-ügyet) sem növelték a nemzeti jövedelmet, miközben vezetőik hatalmas jövedelmet húztak, s úgy vándorolnak egyik magas állásból a másikba, mint Csurka István régi darabjában a mindenre alkalmatlan párttitkár. Akárcsak a sokat ócsárolt Horthy-rendszerben, ehhez most is elég a vadásztársaság. A közigazgatás működőképességének javítása kormányzati lehetőség lenne, ha a minisztériumokban nem elvesznének, hanem hatékony támogatást kapnának az EU-pályázatok. Ehhez persze nem hűséges csatlósokat vagy a tervgazdaság bukott szakértőit kellene alkalmazni.

A szerző egyetemi tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.