Hogyan nyerhet a jobbközép legközelebb?

Solymosi Frigyes
2003. 01. 14. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legközelebbi parlamenti választásig – látszólag – rendkívül sok idő van. Amint a miniszterelnök elejtett megjegyzéseiben utalt rá, nem lehet azonban kizárni, hogy a kormány már korábban, 2004-ben kiírja az új választást. Ezt akkor az Európai Unióba lépésünkkel indokolta. Az előrehozott választásra nyilvánvalóan csak akkor kerülhet sor, ha a közvélemény-kutató intézetek a kormánykoalíció egyértelmű elfogadottságát, népszerűségét jelzik. Mindez azt is jelenti, hogy az ellenzéki pártoknak készen kell állniuk erre a lehetőségre is. A következőkben – a teljesség igénye nélkül – áttekintem azokat a tényezőket, amelyeket a Fidesznek – a legerősebb polgári pártnak – ebben a felkészülésben célszerű figyelembe vennie.
1. Első és legfontosabb: túl kell tenniük magukat a kormányváltozás okozta letargián. Nincs idő búslakodásra, tétlenségre, látszattevékenységre. Bármennyire is nagy elszántságot is igényel, de nem lehet elkerülni az áprilisi választás elvesztése okainak alapos feltárását és analízisét. Ennek szükségességét – másokkal együtt – a jelen írás szerzője számos alkalommal szóvá tette. Meggyőződésem, hogy az értékelő munkába mindenképpen szükséges bevonni értelmiségi holdudvarukat is. Ha a közös önvizsgálat elmarad, azt az érzetet keltheti bennük, hogy támogatott pártjuk vezetősége változatlanul külső tényezőkben látja a fő okokat, és nem hajlandó az esetleg elkövetett hibákat, a kevésbé hatásos kampányt, a választás előtt hozott kormányzati döntések kedvezőtlen hatását figyelembe venni.
2. Uniópárt vagy pártszövetség. A Nemzeti Kör, más értelmiségi csoportokkal együtt a ’98-as választás előtt különösen aktív munkát fejtett ki, hogy a polgári pártokat összefogásra késztesse. Ez – bár csak korlátozott mértékben sikerült –, elégséges volt ahhoz, hogy megnyerjék a választást. Az ezt követő kormányzati ciklus alatt a pártok életében további mozgások, belső csatározások folytak. Tekintettel arra, hogy a jobboldalon a politikai nézetek széles spektrumon oszlanak meg, a jelen írás szerzője túlságosan korainak találta egy egységes jobboldali párt megalakítását. Megvalósíthatónak tartotta viszont az azonos értékrendet valló MDF-ből, az abból kivált MDNP-ből, valamint a KDNP-ből egy kereszténydemokrata–konzervatív párt létrehozását, amely a Fidesszel szoros összefogásban vette volna fel a harcot a baloldal ellen a 2002-es választáson (Magyar Nemzet, 1998. november 14; 1999. január 9.). Eme elgondolás lényeges eleme volt az, hogy ily módon ezen az oldalon lehetett volna tartani azokat a választókat is, akik semmi szín alatt nem kívánták az utódpártot támogatni, de különböző okok miatt nem óhajtottak (újra) a Fideszre szavazni. Azt, hogy van ilyen réteg, bizonyítja a sértődött politikusokból szinte az utolsó pillanatban létrehozott Centrum párt áprilisi szereplése, amely a listán a voksok csaknem négy százalékát nyerte el. Nyilvánvaló, hogy ez a szavazóréteg nem az ellenzéki táborból verbuválódott, hiszen aligha található olyan szocialista és liberális eszméket valló polgár, aki a három baloldali párt (MSZP, SZDSZ, Munkáspárt) közül ne talált volna számára elfogadható csoportosulást.
Azt, hogy mennyire szüksége van és lehet egy nagy pártnak egy kisebb szatellitpártra, bizonyítja a németországi választás, ahol annak a politikai erőnek a kezébe került a kormányrúd, amelynek „kistestvére” sikeresebb volt. De az Országgyűlésbe áprilisban éppen bejutott SZDSZ nélkül az MSZP sem tudott volna kormányt alakítani. A választás elvesztése okainak taglalása után némi szomorúsággal olvastam Debreczeni József és Elek István analízisét, amelyben – másokkal együtt – mindketten az úgynevezett szatellitpárt hiányában látták a választás elvesztésének egyik jelentős tényezőjét. Csak sajnálni tudom, hogy annak idején nem szólaltak meg és nem támogatták ezt az elgondolást.
A polgári pártok most is döntés előtt állnak. A nyilatkozatokból úgy tűnik, hogy a választási vereség után nemcsak az MDF akarja megőrizni önállóságát, hanem a kereszténydemokraták is szeretnék visszanyerni önállóbb cselekvési szabadságukat: a bírósági döntés értelmében lehetőség van a párt újjáalakulására. Torgyán József leváltása után a kisgazdapártban is megindultak a szervezkedések. Nézetem szerint teljesen reménytelen, hogy ezek a korábbi parlamenti pártok oly mértékben megerősödjenek, hogy legközelebb önállóan mind bekerüljenek az Országgyűlésbe. Arra azonban van remény, hogy az MDF–MDNP–KDNP-összefogás, egy új névvel (!), öt százalékot jelentősen meghaladó eredményt érjen el. Nyitott kérdés, hogy a kisgazdapárt – karizmatikus vezető nélkül – vissza tudja-e szerezni a vidék, a falvak lakosságának szimpátiáját, vagy célravezetőbb számukra az előbbi összefogáshoz vagy a Fideszhez csatlakozniuk.
Kérdés: milyen taktikát kövessen a Fidesz ezekkel az önállósulási törekvésekkel szemben? Nézetem szerint hiba lenne, ha kihasználná erősebb pozícióját, és az egység megteremtése érdekében nyomást gyakorolna a testvérpártokra. Ennél lényegesen jobb megoldásnak látszik, ha szabad mozgásteret enged nekik. Amikor majd közeledik a legközelebbi választás, amikor eljön a döntés órája, akkor majd – figyelembe véve a realitásokat – közösen kell eldönteniük, szükség esetén igénybe véve a közös támogató tábor befolyását, hogy a polgári oldal választási győzelme érdekében milyen jellegű összefogásra, szövetségre van szükség.
Eszmefuttatásomban nem kerülhető el a csaknem ismét a parlamentbe jutott MIÉP szerepe. A listájukra leadott és elveszett (!) több mint négyszázaléknyi szavazat bizony nagyon hiányzott a Fidesz–MDF közös listájáról, és végeredményben a jobbközép választási vereségéhez vezetett. A MIÉP-nek a többi jobboldali párttól sok vonatkozásban eltérő nézetrendszere, szóhasználata, politikája – például belépésünk egyértelmű ellenzése az Európai Unióba –, lehetetlenné teszi a polgári pártok bármiféle közeledését és a MIÉP-pel létesítendő pártszövetséget. Az e témáról írott publicisztikám a MIÉP vezetőjének heves reakcióját váltotta ki. A jövőre vonatkozóan azonban nem kaptam választ. A legközelebbi választáson ugyanis létezésével, néhány százalékos támogatottságával – hívei szándékával ellentétben –, ismét a baloldal kormányalakítását teheti lehetővé. Mindennek alapos önvizsgálatra kell késztetnie a MIÉP-et, a baloldali pártok legengesztelhetetlenebb ellenfelét.
3. Mindez elvezet a Fidesz megújulásának, megerősödésének szükségességéhez. A Fidesz politikusainak tudomásul kell venniük, hogy a helyzet alapvetően más, mint ’98 előtt volt. Ma már nem tekinthetők csupán tehetséges ígéreteknek: a lakosság már hatalomban, kormánypolitikusként is megismerte őket. Ez – a pozitív megítélésen kívül – ellenérzéseket is kiválthatott. A társadalom egy része hajlamos arra, hogy eltekintsen az elért eredményektől, azoktól az intézkedésektől, amelyek az ország fejlődése, az összmagyarság érdekében történtek, és túlzottan nagy figyelmet fordít a külsőségeknek, a politikusok magatartásának. E területen a fiatalok – tapasztalatlanságuk miatt – kétségkívül hátrányban vannak. Szívós, az ország érdekeit szem előtt tartó politizálással, okos, de szerény megnyilatkozásokkal ezeknek a polgároknak a szimpátiája visszanyerhető.
Köztudott, hogy a Fidesz az a párt, amelynek vezérkarában a Fodor-csoport kiválása után minimális változás történt. A Fidesz, ha valóban nagy párt akar maradni, szakítania kell a „baráti társaság” koncepcióval. Az elmúlt időszak alatt kiderült, kik azok, akik megszólalásaikkal pártjuknak képesek új szimpatizánsokat szerezni, és kik azok, akiket a lehetőség szerint a háttérben célszerű tartani, és pártszervező munkával kell megbízni. Mint minden pártnak, nekik is szükségük van vérfrissítésre. Alig hihető, hogy a párthoz csatlakozók közül az elmúlt években senki nem bizonyította volna, hogy helye volna a legfelső vezetésben. Bűnbak keresését és a radikálisok által javasolt tisztogatást azonban el kell kerülniük. Szükségesnek vélem viszont a tehetséges fiatal politikusaiknak legalább egy féléves tanulmányútját az Egyesült Államokba. Nyelvtudásuk erősítése, az ottani társadalmi, politikai viszonyok megismerése a jövő szempontjából minden bizonnyal hasznos befektetés lesz.
Egy másik lényeges feladat a Fidesz helyi szervezeteinek erősítése. A ’98 választási győzelem után bizony sok helyen elözönlötték a pártot a szerencselovagok, akik – nem kevés sikerrel – próbálták hirtelen támadt elkötelezettségüket maguk számára kamatoztatni. Ezektől meg kell szabadulniuk. A párt tagságának növelését nemcsak a helyi vezetők családtagjainak beléptetésével, pályájukat most kezdő fiatalokkal kell elérni, hanem olyan személyekkel, akik a pártnak valóban erősítést jelentenek, akikre a későbbiekben nagyobb feladatokat is rá lehet bízni. Különösen fontos ez a nagy egyetemi városokban. Nagyon sok kiváló, jó korban lévő egyetemi oktató kész arra, hogy segítse a Fideszt munkájával, de annál tartózkodóbbak, hogy felajánlkozzanak. A helyi pártvezetőknek le kell küzdeniük félelmeiket az értékes, képzettebb emberektől.
A Fidesznek korrekt, érveken alapuló, indulatok nélküli kritikával semlegesítenie kell az MSZP propagandáját. Tudatosítania kell a lakossággal, hogy társpártjaival együtt valójában ők alkalmasak az ország vezetésére. Hazánkat már egyszer társadalmilag és gazdaságilag tönkretevő, a tőkés világ kölcsöneiből hamis életszínvonalat fenntartó, egy idegen országot és ideológiát kiszolgáló hatalom utódpártja aligha alkalmas a demokrácia építésére. A diktatúra irányításában szerzett tapasztalatok – amint már a Horn-kormány ténykedése is bizonyította – nem elégségesek egy felzárkózni kívánó demokratikus ország vezetéséhez. Az osztogatás, az értékeink elkótyavetyélése, az ország kiárusítása, a nagyhatalmak mindenkori kiszolgálása nem feltétele az ország sikeres kormányzásának.
4. Új alapokra kell helyezni a Fidesz és mögötte álló értelmiség kapcsolatát. Teljesen hibás az a nézet, hogy a Fidesznek nincs szükséges értelmiségi holdudvarra. Ez a tétel akkor sem volt igaz, amikor hatalomban voltak, és még kevésbé igaz most, amikor ellenzékbe kényszerültek. A polgári politikusoknak tudomásul kell venniük, hogy bármennyire is sikeresek a pártalapításban, bármennyire is tájékozottak a belpolitika kulisszatitkaiban, ismereteik, tudásuk véges. Szellemi potenciálban pártjaik elmaradnak a szakmai kiválóságokat magukba tömörítő értelmiségi köröktől, és abból nyilvánvalóan csak előnyük származhat, ha döntéseik, politikájuk főbb vonásainak kialakítása előtt tanácskoznak a mögöttük álló értelmiségi holdudvarokkal. Párbeszédre, egymás megbecsülésére van szükség. Az a gyakorlat, hogy a politikus csak kinyilatkoztat, és elmondja saját maga vagy a munkatársai által írott beszédét, de nem kíváncsi a jelenlévők véleményére, nem tartható. A holdudvarnak nyilatkozatokkal, szélsőséges hangvételtől mentes megnyilvánulásokkal segítenie kell a politikusokat a társadalom meggyőzésében, a polgári oldal célkitűzéseinek propagálásában. A mérsékelt, intelligens hangnemen még akkor sem szabad változtatnia, ha a másik oldal részéről megismétlődnek a lejárató, a politikusok személyiségét mélyen sértő akciók.
5. Polgári körök és Orbán Viktor. A polgári körök óriási potenciális erőt képviselnek, nem meglepő, hogy kiváltották a baloldal ellenérzéseit. Jómagam nem vagyok híve, hogy ezekből a társulásokból valamiféle pártot alakítsanak. Ennek megszervezése óriási energiákat emésztene fel, amelyekre máshol van szükség, különösen akkor, ha előrehozzák a legközelebbi választás időpontját. A polgári körök összejövetelei kitűnő lehetőséget teremtenek az eszmecserére, a tájékozódásra, a politika iránti érdeklődés ébren tartására. Bizonyos mértékig a pártok előiskolájának is lehet őket tekinteni. Tudomásul kell azonban venniük, hogy a kormányrúd viszszaszerzése csak a legközelebbi választáson lehetséges! Mindez nem zárja ki, hogy szükség esetén megmutassák erejüket, hogy tiltakozzanak a kormány politikája, hibásnak tartott intézkedései miatt, bármennyire is nehezményezi ezt a baloldal, megfeledkezve az általuk korábban szervezett utcai demonstrációkról. Az előrelépésben döntő szerep vár Orbán Viktorra, nélküle a polgári oldalnak nincs esélye a kormányzás visszaszerzésére: háttérbe vonulása nem engedhető meg. Újra át kell vennie a Fidesz hivatalos vezetését, és aktívan részt kellene vennie az Országgyűlés munkájában. A tőle megszokott, lényegre törő, szellemes és a másik oldal megsértésétől mentes vitastílusa új színt hozna a képviselők vitáiba, és elősegítené az ellenzék pozícióinak erősödését. Mindez nem jelentheti azt, hogy fel kellene adnia a polgári körök szellemi vezetését, hiszen nélküle könnyen elhalványulna az egész mozgalom.
Az elkövetkező években kemény munka vár a polgári pártokra és értelmiségi köreikre. Öszszefogással és kellő önbizalommal jó esély van arra, hogy a legközelebbi választás után újra együtt ünnepeljenek a Kossuth téren.
A szerző tagja a Szövetség a Nemzetért Polgári Körnek, 1998 előtt tagja volt a Fidesz tanácsadó testületének,
a „Vének Tanácsának”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.