Széttöredezőben az izraeli társadalom

Járai Judit
2003. 01. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zöld Levél hívei és aktivistái szorgosan járták az országot, s iparkodtak a marihuánafogyasztás legalizálásának előnyeit ecsetelni honfitársaik előtt. Akiknek, szerintük legalábbis, ez lehet az egyik legnagyobb gondjuk a mai rémes biztonsági helyzetben, az általános elszegényedés és a feszítő „törzsieskedés” közepette…
A Zöld Levél: piciny párt a piciny Izraelben. S bizony sokatmondó tény, hogy a mostani izraeli választásokon ilyen pártocska, ilyen programocskával egyáltalán kiállhatott a politika színpadára és figyeltek is rá. S bizony sokatmondó tény, hogy ennyi bársonyszékhez jutott a parlamentben egy eleddig hasonlóan kicsiny pártocska, a Sinui, amely a maga harsány és harcias szekularizáló hajlamaival és szándékaival hódít egy teokratikusnak nevezhető államban. S bizony sokatmondó tény az is, hogy az izraeli voksolásokon olyan eredmény született, amilyen: kevesen mentek el, és a hagyományos, vagy mondjuk úgy: történelmi, nagy pártokra jobbára fittyet hánytak.
Igazuk van a megfigyelőknek, akik szerint ez a mostani az utóbbi évtizedek tán legbizarrabb választása volt a zsidó államban. Polgárai ugyanis nem az ország legfontosabb – nem túlzás: létfontosságú – kérdését, a békefolyamat ügyét vitatták meg s ennek opcióira szavaztak. Sőt: a békefolyamat – amely, valljuk be: pillanatnyilag nem is létezik – egyszerűen irrelevánsnak bizonyult a kampányban. Belefáradtak volna az izraeliek? Nem érdekli őket?
Kit ne érdekelne saját és nemzete sorsa? Az izraeliek többsége, a Likud jelentős erősödése ellenére is, egyetért a Munkáspárt javaslatával: palesztinok és izraeliek szétválasztásával, önálló palesztin állam létrehozásával (amiről, egyébiránt, Saron is beszél, s amit az amerikaiak is javasolgatnak). Csakhogy a hosszú és intenzív válság oly pesszimizmust alakított ki bennük, hogy ez korlátozta az új munkapárti vezető, az országos politikacsinálásban viszonylag járatlan Amram Micna hatékonyságát is. „Az emberekben mélyen lakozik a félelem, szinte sokkos állapotban élik mindennapjaikat” – nyilatkozta Micna a napokban egy amerikai tudósítónak. S hozzátette: meglehet, honfitársai elveszítették bizodalmukat…
Meglehet. Ám a szélsőségektől sem mentes, keménykedő Likud megerősödése – tételezzük fel a reményteli változatot – talán mégsem azt jelenti, hogy az izraeliek a háború és a béke közül most inkább a háborúra voksoltak. Hanem egyrészt azt, hogy a két nagy pártban veszítették el bizodalmukat; a mostani helyzetért ugyanis mind a Likud, mind a Munkapárt egyaránt felelőssé tehető. Másrészt – s ez a lényeges újdonság – ezúttal a sorskérdéseknél jóval lényegtelenebb, ám a napi élet ügyeivel foglalatoskodó kis pártok felé fordultak. Döntéseik azt a nem új, de különös és következményeiben nagyon is fontos folyamatot tükrözik, amit – s ezt a napokban Slomo Ben-Ami, a Barak-kormány külügyminisztere fogalmazta meg újólag – kultúrharcnak nevezünk.
Ez az izraeli társadalom veszélyes fragmentálódását jelzi. Pillanatnyilag kevésbé sorsdöntő problémának látszik, mint a békefolyamat ügye, ám paradox módon hosszú távon mégiscsak döntőbb annál.
Izraelben nyüzsögnek a kicsiny pártok: vallásosak és ultravallásosak, szekularizált, azaz világias baloldaliak és ultraszekularizáltak, Izrael-barát arabok, orosz bevándorlók, proszefárd zsidók pártjai és csoportosulásai sertepertélnek. A The New York Times tudósítója törzsi pártoknak minősíti őket, s van is ebben igazság. Ezek a pártok ugyanis partikuláris („törzsi”) érdekek mentén politizálnak, a szélesebb társadalomnak alig-alig kínálnak választási lehetőségeket, a legnagyobb nemzeti gondok megoldására sincs programjuk; sem a palesztin–izraeli konfliktusról, sem a gazdaságról, sem a társadalom megosztottságáról nincs érdemi mondanivalójuk. Egymásnak ellentmondó és egymással versenyző programjaikban nemegyszer éppen egymást erősítik.
Példa erre a Sinui és a Sasz szerepe és helye. Tomi Lapid virulensen antiklerikális Sinui pártja ugyan szépen hódít az askenázik körében, ám erősíti a Sasz pártot, amelynek szavazói többségükben keleti, szefárd zsidók. A Sasz szellemi vezetőjének, Joszéf Ovadia rabbinak sikerült is megélénkítenie a pártjával rokonszenvezők táborát, midőn a Sinuira mutogatva csak annyit dünnyögött: aki az Úrral van, az velünk van!
Nem egyszerűen kampányfogásokat, jelszavakat, torzsalkodásokat és pártpénzekért, állami szubvenciókért folyó küzdelmeket tükröznek a viták és a hátterükben kialakult koncepciók. Sőt tán még a békefolyamatnál is többről van szó. Bár közvetve megvan ennek a hatása a békefolyamatra is. Mert például a hagyományőrzők és vallásosok szerint a „békefolyamat” – legalábbis ahogyan a világias és liberális baloldal értelmezi – nem több, mint afféle hedonista eltávolodás a zsidó szellemiségtől és gyökerektől. (Kell-e különösebben indokolni, hogy a megszállt területekről történő kivonulás mennyire nem a gyökerektől és a hagyománytól való elszakadást jelenti?) A Sinui hívei, szavazói viszont szkeptikusan gondolkodnak a békéről, s inkább Izrael társadalmi-kulturális bajai felé fordulnak.
Mindez az izraeli társadalomban mélyen húzódó törésvonalakat sejtet. S ez valóban több, mint a palesztin–izraeli megegyezés ügye. Merre haladjon Izrael? – ez a kérdés és az erre megfogalmazott koncepciók feszítik ma a gondolkodó izraelieket. Erről „szól” a kultúrharc. A palesztinok és az izraeliek között előbb-utóbb ugyanis lesz valamiféle megegyezés, de mi lesz azután – Izraellel és Izraelben? Milyen ország lesz, legyen a zsidók állama? Teokratikus-e, pajesszal, kaftánnal, avíttasnak tűnő filozófiával – amilyet a vallásos pártok és csoportok szorgalmaznak? S hogyan illeszkedik majd ez az Izrael a környező Közel-Kelet világába? Avagy világias, nyugatias demokráciát építsenek e kicsiny közel-keleti országban? De akkor mi lesz ezzel az országgal, amelynek alapja – sőt mindmáig alaptörvénye – mégiscsak a Tóra? Súlyos kérdések, sorsot eldöntő dilemmák ezek. Ezért látszik most fragmentálódni, széttöredezni (voksaiban is) az izraeli társadalom. Közvetlen, azonnali veszélye ennek persze nincs, de a mostani választások eredménye azért mindenképpen figyelmeztető: mi vár(hat) Izrael társadalmára?
A bökkenő – s ráadásul az izraeliek külön peche –, hogy a nagy pártok, Izrael rövid történelmének formálói pillanatnyilag képteleneknek látszanak az érdemi elképzelések kidolgozására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.