A ti békétek a békétlenség szítása

(Lectori salutem. Sajtófotó látható a Népszabadság február 15-i számában. Hatan ülnek egy nappali szobában. Bulányi György és Kovács László a katolikus Bokor Közösség, Szász Gábor a Balodali Alternatíva Egyesülés, Artner Annamária az Attac Magyarország, Báti Márk a pacifista Alba Kör, Kiss Edgár a környezetvédő Rügyecskék képviselője. Ez a nappali szoba jellegzetesen értelmiségi lakókörnyezet. Tulajdonosának IQ-ja magas, jövedelme alacsony. E nappali szobában íróhely, könyv, ágy és feszület is látható. Kiss Edgár zoknis lábát felhúzza a heverőre. A sajtófotó szereplői békedemonstrációt szerveznek. A szellemi háttérben a baloldali Krausz Tamás és mások is tevékenykednek, köztük egy jeles értelmiségi, kinek neve személye iránt érzett nagyrabecsülés miatt ne álljon itt. A békedemonstráció Budapesten 2003. február 15-én, szombaton megbukott.)

Kerényi Imre
2003. 02. 21. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drága baloldali és más barátaim. Legközelebb alkalmazzatok szakembert. Van lágy köreitekben vagy harminc kiváló rendező. Egy tömegrendezvény megvalósítása filozófiai és szakmai feladat. A Liszt Ferenc tér gyülekezésre alkalmatlan. A színpadkocsi nem lehet alacsony. A hangerősítés felültervezése nélkülözhetetlen. A tömeget a megfelelő pillanatban kell elindítani. A mozgó színpadkocsinak kíséret jár. A Hősök terén a színpadkocsi nem érvényesül egy hókupac takarásában. Műsor közben a színpadkocsival rükvercben haladni nevetséges. Visító hölgyeket mikrofonhoz engedni veszélyes. A színpadon nem illik izgatottan ide-oda cikázni, mint az akváriumban a halacskák vízibolhaosztáskor. És így tovább. Bukta lett a békéből, barátaim. De nem elsősorban formai hibák miatt.
Drága baloldali és más barátaim. Ti fel akartátok találni a fából vaskarikát. Olyan békedemonstrációt akartatok rendezni, amely a háború ellen tiltakozik, de a háborút támogató kormányok ellen nem. Ti drága széllelbélelt számítógépesek. Ti politikamentes politikát akartatok csinálni. Logikai nonszensz.
Az Egyesült Államok kormánya kivívta a művelt és kevésbé művelt világ ellenszenvét. Az Egyesült Államok kormánya és a szövetséges kormányok meg akarják szerezni Közel-Kelet kincseit. Ráadásnak – vazallusként – Európát. Az Egyesült Államok kormánya megkezdte a titkosszolgálatok által gondosan kimunkált behatolást Európa szívtájékán. Közép-Európában. Mert kell neki a Sziget, a Világ-sziget, sőt maga a Világ is. Copyright by Brzezinski. A vén Európa berzenkedik. A világ nagyobbik része rendet akar teremteni az önérdeküket hajszoló csoportok és a közérdek által vezérelt társadalom között. Copyright by Soros. A világ nagyobbik fele felállt az Egyesült Államok, Anglia és Izrael külpolitikája, s azon kormányok külpolitikája ellen, amelyek a harci sógunokat támogatják. Medgyessy Péter parlamenti felhatalmazás nélkül az agresszorok mellé állt. Medgyessy Péter kollaborál. S vele ti is, barátaim.
Drága barátaim, ebben a politikai helyzetben ti ki akartátok lökni a menetből a „Medgyessy menj a Bushba!” feliratú táblát. Cenzúrázni akartátok a háborúellenességet. Ezzel a hübrisz vétkét követtétek el. E logika szerint, akinek nem tetszik Medgyessy, az menjen a Bushba? Visító hölgyetek a politikai folklór más tábláit fasisztának minősítette. Miért fasiszta az, akinek nem tetszik Izrael állam külpolitikája? Aki nem Izrael-barát, az fasiszta? Az a nyolc-tízmillió ember, aki szombaton a világ városaiban tüntetett, az mind fasiszta? Milyen felosztása ez az emberiségnek, drága hölgyem? Ki hatalmazta fel önt, hölgyem, hogy ítéljen elevenek és holtak fölött? Miért kellett rendőrért kiáltani a szalag alakú tábla ügyében? Ez a tábla tiltakozott az MSZP és az SZDSZ ellen. E pártok Medgyessyt támogatják, aki viszont Busht támogatja, aki viszont háborút akar, a háború viszont halált jelent. Rendőri intézkedés híján a felbőszült szervezőnő kipirult aktivistái lökdösődést kezdeményeztek. A szalag alakú tábla hordozói rokonszenvet, a rendezőség eljárása ellenszenvet keltett a téren. A táblavita perceiben zúgott a jelszó: Véleményszabadság! A verekedés alatt ez szólt: Európa! Ez a ti békétek. A kirekesztés. A lökdösődés. Az árokásás. A ti békétek a mediatizált békétlenség szítása. Főállásban.
Drága barátaim, ez a demonstráció megbukott. A tüntetők otthagytak benneteket. A tieitek is. A fő szónoklat nem hangozhatott el. Tucatnyi hívetek a katartikus finálé helyett körbeállt az üres téren és dobolt. Egy leány mezítláb táncolt. Reméljük, nem fázott fel.
Drága barátaim, ha legközelebb pártok fölötti békedemonstrációt rendeztek, ne keressétek hangosbeszélőn keresztül a Pa-dö-dő hölgyeit. E hölgyek sok mindent megtestesítenek, de a háborúellenességet nem testesítik meg. Legközelebb ne engedjétek, hogy Bródy János elénekelje a Micimackót. Micimackót a napokban Lendvai Ildikó a parlamentben nem kifejezetten a háború ellen emlegette. Legközelebb ne visítsatok a mikrofonokba. Ne használjatok nejlonzenét. Legközelebb szeressétek John Lennont, valamint a háború ellen gyülekező magyar és nem magyar népeket.
Drága barátaim, ti ezen a rendezvényen kirekesztők voltatok. Miként kormányaitok. Legközelebb hívjátok meg háborúellenes tüntetéstekre Medgyessy Pétert, Blairt, Saront és Busht. Beszélgessetek velük a békéről. Lehetőleg zárt térben és titokban, hogy a szavazópolgár ne mehessen oda a táblákkal. Ez lehetne fából a tökéletes vaskarika.
Mi, igen sokan, a kommunista terror áldozataira emlékezünk február 23-án. Cseppmentes gyertyákkal. Szívesen látunk benneteket. Gyalogosan gyertek az Andrássy útra a Hősök tere és az Erzsébet tér felől. És emlékezzetek. Gondoljatok megölt rokonaitokra. És rokonaitokra, akik leölték rokonaitokat. Aztán távozzatok gyalogosan a Hősök tere és az Erzsébet tér felé. Égő gyertyákkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.