Maugli, a fasiszta

2003. 02. 20. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltalálta szarva közt a tőgyét az irodalmi hetilap főszerkesztője, midőn Orbán Viktor beszédében egy igen közismert Vauvenargues-idézetet a nyomozói tettenérés kéjével az exminiszterelnöknek tulajdonított, és azt azon nyomban konyhafilozófiának bélyegezte. Nem mintha bűn lenne, hogy eszerint Kovács Zoltán nem ismeri a francia filozófusokat – miért is kellene őket ismernie. Nem azzal bízták meg. De aki irodalommal foglalkozik, az munkájában elvileg nem nélkülözheti sem az intuíciót, sem a stílusérzéket. Az Orbán-beszédben a taszári ködösítéssel kapcsolatban elhangzott, szállóigévé vált mondás így hangzott: „A homály a tévedés birodalma.” Egy ilyen mondat klasszicizáló szépsége – annak révén vonult be az irodalmi-filozófiai köztudatba – hát legalábbis gyanús lehetne. A klasszikusan tömör megfogalmazás nyilvánvalóan idézetként hangzott el, bár szerzőt, kiadást, oldalszámot, megjelenési dátumot, igaz, nem kaptunk. De ez egy szónoki beszéd volt, és nem a Filológiai Közlöny egyik tanulmánya. S ha netán nem tudjuk, kitől származik a mondás, fülünk azért lehet hozzá, hogy nem akárkitől. Különösen, ha irodalmi lapot szerkesztünk. No persze, ha úgy figyeljük Orbán Viktor szövegét, hogy most megszólalt a Gonosz, testet öltött a Démon, és kilóg a diktatórikus akarat lólába, nos, ha így viszonyulunk hozzá, akkor előbb-utóbb mindent megtalálunk szavaiban, amit keresünk.
„Konyhafilozófus” lett tehát az ÉS-ben Vauvenargues-ból. Csak megjegyzem: törpe szellemek hódoltak Vauvenargues aforizmái előtt. Mint például Voltaire. (Csak remélni tudom, hogy az ÉS sajátos idézettechnikája révén e mondatom nem úgy fog visszaköszönni a legközelebbi számban, hogy lenézem Voltaire-t.)
Orbán Viktor beszédének bűnei szinte megszámlálhatatlanok. Itt van például a fasiszta Maugli. Igen, ezt is az ÉS-ben lehet olvasni: milyen veszélyes is ez az „egy vérből vagyunk”! Fajmítosz, vérmítosz, eredetmítosz. Nyilvánvaló. A cikkíró arra azért gondosan vigyázott, hogy véletlenül se írja le Maugli nevét. Hiszen az egycsapásra komolytalanná tenné a fasiszta ideológia vádját! Pedig Maugli neve Orbán beszédében bizony elhangzott. (Oldalszám persze itt sem volt.) Maugli kópés stílusa lett megidézve. Kedvesen, gyermekien és komolyan. Aki nem hallgatta a beszédet, annak persze borsózhat a háta a fasiszta ideológiától. (Méghogy Maugli! Maugli csak ürügy.) Orbán Viktornak a Magyar Nemzet hasábjain megjelent írása a Keserédes címet viselte. A szót sokan használják, de igazán ismertté egy Radnóti-vers tette. Vajon miért nem csapott le Orbán cikkére akkor a baloldali média írástudó része? Vagy a szívszorítóan szép hangú Radnótiba is bele fognak kötni Orbán Viktor miatt, csak idő kérdése az egész?
Mi a teendő tehát, ha úgynevezett irodalmi lapba írunk Orbán Viktorról? (Három szavam itt bújtatott idézet volt Csernisevszkijtől és Lenintől, vállalom.) Le kell vágni a beszédből vett idézetekről azt, ami értelmezi. El kell hallgatni azt, hogy az a bizonyos kedves beszédfordulat a nagy mesemondó Kiplingre, a Dzsungel könyvére utalt. Hogy irodalmárok lennénk, és ez Kipling elhallgatásával egy durva hamisítás? „Na és?” (Idézet.)
Látjuk sokan, látjuk egyre többen, itt most már egyetlenegy cél van: a megtámadás. Orbán Viktor bármit mond, bárkit idéz, bárhogyan fogalmaz, ő a Démon, ő az Ördög. Középkorias hangulataimból nem ragadott ki az sem, hogy nemrég Petri Lukács Ádám is, stílusérzékét a szögre akasztva, beállt a megtámadók táborába. (Pedig a papája milyen jó költő volt!) Orbán kellemes, és régóta hiányolt öniróniáját – hogy ti. Magyar Bálint javaslatát ki kellene terjeszteni a kormányokra is, sőt, ha előbb beadták volna a javaslatot, mondta az exminiszterelnök, „most a mi fejünk sem fájna” – a diktatórikus akarat eleven bizonyítékának érezte. Nem számít, hogy a polgári közönség nagy nevetéssel, hálás derűvel fogadta a jótékony, sebeket gyógyító öniróniát. Nem számít az sem, hogy Orbán eszerint nemcsak földolgozta a választáson történteket, hanem már túl is jutott rajta, ha ilyen jókedvvel tud önmagán, önmagunkon gúnyolódni. Talán úgy érzi, „magamat kigúnyolom, ha kell” stb. (Oldalszámot, szerzőt keresse meg a volt kulturális agit-prop. osztály, ez lesz nekik a házi feladat.) Szegény lefasisztázott Maugli azóta is csak lapít a dzsungelban. Azt meg már meg sem merem fejteni, hogy mit jelenthet az – egyébiránt szegénységpárti – baloldal számára a mezítlábas, jókedvű és talpraesett Ludas Matyi.
A szerző irodalmi szerkesztő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.