A bajusz mucsaiságáról és a Hír TV-ről

Haklik Norbert
2003. 03. 04. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győrffy Iván a Mozgó Világ februári számában megjelent, Hírérzéketlenség című eszmefuttatásának első fél mondatát elolvasván már-már azt hihetné a halandó, hogy nem a havonként megjelenő szocialista gyűlöletközlönyt tartja a kezében. A Hír TV tevékenységét elemző dolgozat ugyanis a következőképpen kezdődik: „Miközben a Magyar Televízió tébolyító erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a hatalom igényeinek kényszeres kiszolgálásától görcsbe rándult arcvonásait kisimítsa…” Ekkor érkezik el az a pillanat, amikor az olvasó ismét megnézi a kezében tartott folyóirat címlapját, azt sejdítvén, hogy valamely, a jelenlegi hatalmat kevésbé kiszolgáló sajtóorgánum lapjait fűzték az új Mozgó-szám borítói közé. Győrffy felütése ugyanis igen találó, attól eltekintve, hogy nem a Magyar Televízió, legföljebb a védjegyeként szolgáló személyiségek rendelkezhetnének „a hatalom igényeinek kényszeres kiszolgálásától görcsbe rándult arcvonásokkal”, ám a szervilizmust mesteri szinten űző, Baló-féle médiasztárok ábrázatán a jelek szerint túl vastag a bőr ahhoz, hogy görcsbe rándulhasson.
Azonban a mondat második fele rögvest elűzi az olvasó csodálkozását. A folytatásból ugyanis kiderül: a Hír TV úgy jött létre, hogy a közszolgálati csatornákról „kiszorult politikusok és alkotók szellemi potenciáljuk megmentésére nagy hírverés közepette agyátültetést hajtottak végre”. Magyarán megcsinálták maguknak a Hír TV-t, hogy a Medgyessy-kormány évei alatt is viszontláthassák magukat a képernyőn. Mindebből egyenesen következik, hogy a Hír TV szakmailag egy nagy nulla. Eme vélekedését Győrffy meg is indokolja, mondván: „a képernyő alján futó derékszíjból” értesülnek a nézők a hírekről, valamint „a köztes időt vágatlan, kommentár nélküli anyagokkal” töltik ki. Hogy az a bizonyos derékszíj, valamint a kommentár nélkül sugárzott felvételek majd’ minden műholdas sugárzású hírtelevízión megtalálhatók, csupán mellékes körülmény Győrffy számára – nyilván a BBC-t és a CNN-t is a hatalmába kerítette a Fidesz-bérenc „Borókai Gábor és csapata”.
A cikkíró szakmainak álcázott kifogásait ezzel fel is váltja a gátlások nélküli személyeskedés. Megtudhatjuk, hogy Borbás Mária „fellázadt új urai ellen”, és most a Hír TV-n „duhajkodik visszafogott női eleganciával az ősmagyar alagsorokban”, majd Rákay Philip is megkapja a magáét, aki „a polgáribb megjelenés érdekében félig tömött bajuszt növesztett az orra alá”. Lám, a bajusz mint az orbánista, mucsai bunkóság jelképe. Kíváncsian várjuk, Győrffy Iván mikor szólítja fel Kuncze Gábort, hogy eurokonformitásának bizonyítása végett haladéktalanul borotválkozzék meg…
Ezt követően a kétszázezer magyar életet követelő doni összeomlásról megemlékező Nemeskürtytől a Hír TV logójában szereplő pontocskáig mindenkin elveri a port Győrffy, majd leírja a végkövetkeztetést, hogy a jövőben a Hír TV „csupán a más csatornák adásszünete idején látható színes csíkocskák alternatívája lesz”.
Íme, hogyan vélekednek a médialenyúlásról siránkozók szellemi keretlegényei azokról a fórumokról, amelyeket nem a kormányzat iránti teljes lojalitás, hanem a kiegyensúlyozottság szándéka vezérel: ezek szerintük kizárólag a szakmai nihil, valamint a mucsaiság tárházai lehetnek. Mindenesetre a Mozgó Világ szerzőnévsorában esszéíróként szereplő Győrffy Iván alkalomadtán elgondolkodhatna azon, hogy az „alkotói szellemi potenciál megmentésének” vajon mi köze lehet a Hír TV-hez. Ugyanis az alkotó ember szellemi potenciálját semmiféle hírcsatorna nem pótolhatja. Miképpen a Mozgó Világban szolgalelkűen véghez vitt kormánypárti fröcsögés sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.