Az erzsébetvárosi tévé és a baloldali főszerkesztő

Lectori salutem. Rendet kell teremteni a saját érdeküket hajszoló egyének és csoportok, valamint a közérdek által vezérelt társadalom között. E kihívó állítás Soros Györgytől származik. A tőzsdelovag ezt a mondatot az olajlobbi és a fegyverbiznisz lovagjai ellen írta. Ha e mondatot esetleg az irigység szülte – akkor is igaz. Az alábbiakban egy „eurokonform” magyar médiavállalkozást mutatunk be. Saját érdeküket hajszoló egyénekről és csoportokról lesz szó. Kapaszkodj, Malvin, jön a kanyar.

Kerényi Imre
2003. 03. 27. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cím: Garay utca 5. Lepukkant bérház, kiürítették. A látvány hihetetlen. A tulajdonos nagyot kaszál majd az EU-ban. A földszinten az önkormányzat sok millióért rendbe hozatott néhány lakást. Még kábeltévé-csatlakozó is van. Ide négy hátrányos helyzetű családot helyeztek el. A villany éjjel-nappal ég, a televíziók villognak, és sok a gépi perzsaszőnyeg. Feljebb a házban csak a romlás virágai láthatók. Legfelül egy – az európai égre nyíló – médiavállalkozás fejti ki áldásos tevékenységét.
A stúdió berendezése alulmúlhatatlan. Az egyik szék bal karfája le van törve. Szerencsére nem látszik. Egyszer egy könyökölni szándékozó riportalany kiesett a képből. A hivatali helyiségben lomtalanításból származó bútorok páváskodnak.
2003. március 19. van, 10 óra 30 perc. A hivatali helyiségben újjáalakul a felügyelőbizottság. Heten ülnek az asztal körül. Az ügyvezető igazgató, valamint Dudás Ferenc az MSZP, Ripp Zoltán az MSZP, Hodosán József az SZDSZ, Bakondi Imréné az SZDSZ, Króner Gábor a dolgozók és Kerényi Imre a Fidesz képviseletében.
A felügyelőbizottság passzív. Dudás Ferenc, a leendő elnök meg sem szólal. Az SZDSZ képviselői is hallgatnak. Adategyeztetés folyik.
A képernyőn az adás képei láthatók. Néhány perces közérdekű információs blokk ismétli önmagát körbe-körbe. Szövegek és fényképek. Automatáról a nap 22 órájában. Délután öttől hatig élő adás megy. Ezt másnap 11 és 12 között megismétlik.
Az ügyvezető igazgató rövid tájékoztatót tart. Ez itt egy közhasznú társaság. Százszázalékos önkormányzati tulajdon. Az évi ötvenmilliós támogatás a működést alig fedezi. Egyéb bevétel nincs. Egy főállású és két mellékfoglalkozású munkatárs van. A többi külsős, megbízás szerint. Szegény az eklézsia. Papírok ismertetésére nem kerül sor. Majd legközelebb. Csend van. Elérkezett a menés ideje.
Kerényi Imre kér egy bármely napi műsortükröt. Az nincs. Kerényi Imre megkérdezi, foglalkozott-e az erzsébetvárosi televízió a minap az erzsébetvárosi Almássy téren megrendezett Sajtóklub-esttel. Ez tömegrendezvény volt a kerületben: bejelentették, hogy a Sajtóklub újra képernyőre kerül a Budapest TV-n. Az erzsébetvárosi tévé nem foglalkozott az eseménnyel. Ripp Zoltán, az MSZP küldötte megjegyzi, hogy efféle kérdések felvetése nem a felügyelőbizottság kompetenciája. Kerényi Imre megkérdezi: ki ellenőrzi a műsort? Nincs válasz.
11 óra van. E pillanatban indul a képernyőn a tegnapi adás ismétlése. Szőke hajú műsorvezetőnő magyaráz a monitoron valamit. Haja feltűnően ápolatlan. Kerényi Imre megkérdezi: ki ez a hölgy? Kiderül, hogy a hölgy Németh Péter felesége.
Németh Péter a Népszava főszerkesztője. A Népszava egy volt MSZMP-s képviselő tulajdona. A közelmúltban megjavította a papírminőséget, és emelte az újságírók fizetését. Németh Péter a Nap-kelte című televíziós műsor egyik frontembere. A Nap TV Kft. magánvállalkozás, amely a köztévé műsoridejének jelentős részét elfoglalta. A Nap TV bevételeit az adófizető finanszírozza. Németh Péter a Magyar ATV egyik délelőtti műsorvezetője. A Magyar ATV magántulajdonban lévő médiavállalkozás. Bevételeit a reklámpiacról szerzi. A reklámpiacot az adófizető vásárló finanszírozza. Németh Péter az Erzsébetvárosi Televíziós Kht. főszerkesztője. Németh Péter bevételeit itt az önkormányzat, vagyis az adófizető állampolgár finanszírozza. Németh Péter ebben a televízióban szerdán kérdez, a többi adás vezetőjét Németh Péter jelöli ki. Az ápolatlan hajú hölgy Németh Péter felesége.
Ki ellenőrzi Németh Pétert? Ki ellenőrzi Németh Péter feleségét? Ki ellenőrzi a tulajdonos önkormányzat médiapolitikáját? Ki ellenőrzi a magyarországi médiát? Ki ellenőrzi a szabadrablást, az esztétikai silányságot és a szellemi terrort? Ki teremt rendet a saját érdeküket hajszoló egyének és csoportok, valamint a közérdek által vezérelt társadalom között?
Magyarországon az eurokonform médiahelyzet megteremtése elodázhatatlan politikai feladat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.