Éljen az UA-csatlakozás!

Haklik Norbert
2003. 03. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Íme, meghozta a gyümölcsét a szocialisták sajátos szemléletű országimázs-építése. Az amerikai külügyminisztérium honlapjának Magyarországgal foglalkozó oldalán, az utazási kockázatokat taglaló szakaszban nemrégiben megjelent egy passzus, amely arra figyelmezteti a hazánkba látogató amerikaiakat, hogy tartsák távol magukat az utcai demonstrációktól, mert azok „olyan fordulatot is vehetnek, amik veszélyt jelenthetnek a közbiztonságra”. A honi külügy, miután az ügy nyilvánosságra került, nem sokat késlekedett a történtek kommentálásával. S mivel felettébb kínos a dolog, a kommentár mindössze annyiban merült ki, hogy Tóth Tamás külügyi szóvivő nagy gyorsan kijelentette: „értetlenül áll a figyelmeztetés előtt”, és azt sem mulasztotta el kifejteni, hogy ez esetben „csupán szabványszövegről van szó”, ami „más államokkal kapcsolatban is megjelent, és nem utal komoly veszélyre”.
Imigyen vitte a szót Tóth külügyér, akinek reagálásához ezúttal csupán annyit fűznénk hozzá, hogy vele szemben mi, a „lakosságnak” az árok másik oldalán elhelyezkedő tagjai a legkevésbé sem állunk értetlenül a figyelmeztetés előtt. Aki tanúja volt a július 4-i demonstrációk szétverésének, vagy éppenséggel a mellékutcákba is bekukkantott például október 23-án (ha valaki ezt elmulasztotta, akkor március 15-én ismét itt lesz a kiváló alkalom), az tudja, hogy mi alapján tartotta szükségesnek az Egyesült Államok külügyi tárcája a figyelmeztetést. Ám ha valakinek ez nem elég, akkor jó szívvel ajánlhatjuk neki: az Astoriánál véresre vert népszabadságos fotóriporternél vagy Loppert Dánielnél és Barna Tibornál tájékozódjék azt illetően, milyen veszélyekkel jár manapság, ha a halandó az utcán ad hangot a D–209-essel és kormányával szembeni ellenérzéseinek. (Igaz, akár Nancy Goodman Brinker nagykövet asszonynál is tudakozódhatnánk a dologról, aki minden kétséget kizáróan azt a tájékozódást adná, hogy bizony, Magyarországon félni kell – az utcán tömegesen randalírozó, antiszemita csürhétől természetesen.)
Ám mindez mellékes csupán. Annál érdekesebb Tóth külügyér kommentárjának második fele, miszerint a figyelmeztetés csupán szabványszöveg, amely Frankhontól Ugandáig minden rendű és rangú ország ismertetőjében szerepel.
Mivel teljes mértékben meg voltunk győződve Tóth külügyér szavahihetősége felől, csupán kíváncsiságból utánanéztünk az Egyesült Államok külügyminisztériumának a travel.state.gov címen elérhető honlapján, vajh milyen kockázatokra hívja föl a U. S. Department of State a hazánkkal szomszédos országokba látogató utazók figyelmét.
Mint megtudtuk, Bécs bevásárlónegyedében, valamint a szlovén vonatokon olykor megeshet, hogy elcsenik az utas pénztárcáját. Kiderült, Horvátország egyes részein nem tanácsos önszorgalmúlag erdei túrákat szervezni – az aknák miatt –, valamint hogy Szerbiában néhányan még most sem rajonganak az amerikaiakért, pedig már négy éve is van annak, hogy szanaszét bombázták az országot. Meglepetten értesültünk róla, hogy Szlovákiában tilos katonai objektumokat fotózni, továbbá Romániában előszeretettel verik át a nyugati turistát a pénzváltók.
A tüntetések elfajulásának veszélyére figyelmeztető passzusnak nyomára sem bukkan a kíváncsi természetű internetező. Mígnem elérkezik Ukrajnához, ahol a Bureau of Consular Affairs szerint szintén nem tanácsos a tüntetők közé keveredni.
Itt tartunk hát. A roppant européer és demokratikus szemléletű Medgyessyéknek a tüntetések kezelését tekintve kevesebb, mint egy év alatt sikerült visszatornászniuk az országot Ukrajna szintjére, amihez csak gratulálni tudunk.
Mit nekünk Európai Unió! Előttünk az UA-csatlakozás!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.