Erdélyben kifütyülték Kovács Lászlót

Pataky István
2003. 03. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyasmi történt a marosvásárhelyi székely vértanúk emlékoszlopa mellett, ami eddig még soha. Füttyszóval fogadták a március 15-i ünnepi rendezvény anyaországi szónokát. Marosvásárhely magyarsága – amely 1990 fekete márciusában gyilkos hordákkal nézett farkasszemet, s a magyar szóért élethalálharcot vívott az őrjöngő román nacionalizmus késekkel és baltákkal felfegyverzett ember alakú lényeivel – nem örült Kovács Lászlónak. A pártelnök-külügyminiszter egyébként tisztában volt az MSZP rendkívül alacsony erdélyi népszerűségi mutatóival. Nem is olyan régen egy lapinterjúban ő maga ismerte el: a szocialista pártot nem igazán kedvelik Erdélyben. Ennek okát abban látta, hogy a határon túliak körében nagy nézettségnek örvendő Duna Televízió elfogult a Fidesz javára. Kovács László e népszerűtlenség tudatában utazott Marosvásárhelyre, felszólalt a székely vértanúk emlékművénél, s igazából meg sem lepődött, amikor kifütyülték. A miértre ezúttal is volt válasza. „Azt feltételezem, hogy a magyarországi jobboldal mindenképpen játszott valamilyen szerepet ebben a megnyilvánulásban” – így szólt Kovács László a történtekről. A szocialisták első emberét tehát nem azért fütyülték ki Erdélyben, mert az általa vezetett utódpárt óhatatlanul negyven esztendő nemzetlenítő kommunista politikáját idézi fel az emlékezetben, nem is azért, mert a rendszerváltozás után Antall József néhai miniszterelnököt éppen a határon túliak iránti elkötelezettsége miatt támadta dühödten, majd hatalomra kerülése után olyan magyar–román alapszerződést hozott tető alá, amelyről a romániai magyar érdekvédelmi képviseletnek még az előzetes véleményét sem kérte ki. Nem. Nem azért demonstráltak Kovács László ellen Marosvásárhelyen, mert a státustörvény kapcsán huszonhárommillió román inváziójáról beszélt, mostanában pedig bizonyos Günter Verheugen úrral karöltve szedné ízekre a jól működő jogszabályt, nem is azért, mert Erdély elcsatolásának évfordulóján román vezetőkkel ünnepelt. Ugyan, dehogy.
Kifütyülték Kovács Lászlót Marosvásárhelyen, pedig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség mindent megtett annak érdekében, hogy olybá tűnjön: örülnek az MSZP elnökének az erdélyiek. Lapinformáció szerint illetékesek megpróbálták ellenőrizni egy Marosvásárhelyen tanuló egyetemista ünnepi beszédét, s megjegyezték, az lehetőleg ne legyen RMDSZ- vagy MSZP-ellenes. Eközben Brassóban – Verestóy Attila szenátor fellépése nyomán – Németh Zsolt küldötte nem olvashatta fel a Fidesz alelnökének ünnepi üzenetét.
„Kovács úr! Most minket túl- vagy alulszeretni jött?” Ez állt az egyik marosvásárhelyi transzparensen. Úgy hírlik, jövő év március 15-én Bukarestben koszorúz az MSZP elnöke…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.