Talpra magyar!

Kerényi Imre
2003. 03. 13. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lectori salutem. Március idusa minden magyarok nemzeti ünnepe. Mi – belvárosi honfiak – a reggeli órákban kivonulunk a Batthyány-örökmécseshez. E kegyhely minden magyarok emlékhelye. Az önkormányzati választásokon a belvárost száztizenhét szavazattal veszítettük el. Mosolyogni fogunk az ünnepségen. Ám ha Steiner doktor úr, a kerület jelenlegi ura vagy megbízottja kivégzett miniszterelnökünk kegyhelyén ellenünkre szól, kifejezzük nemtetszésünket.
Azután mi – belvárosi és budapesti honfiak – átsétálunk a Nemzeti Múzeumhoz. A Nemzeti Múzeum minden magyarok emlékhelye.
A parlamenti választásokon a kormányzást pár ezer szavazattal veszítettük el. Mosolyogni fogunk a Nemzeti Múzeumnál is. Ám ha Medgyessy Péter vagy megbízottja a márciusi ifjak kegyhelyén ellenünkre szól, kifejezzük nemtetszésünket.
Aztán mi – belvárosi, budapesti és vidéki honfiak – elfoglaljuk a budai királyi várat. A budai királyi vár magasabban van. Miként a haza. Onnét messzebbre látni. Ott megüljük saját ünnepünket. Szívesen látjuk ott politikai ellenfeleinket is.
A déli órákban a Petőfi-szobornál Demszky Gábor budapesti főpolgármester ünnepségén nem veszünk részt. Egy Demszky a Petőfi-szobornál nekünk ne acsarkodjon.
Három színpad áll majd a budai királyi várban. Egy a Dísz téren, egy a Hadik-szobornál, egy a Szent István-szobornál. A színpadok környékén padok, asztalok. A köztereken állni fog huszonöt fedett sátor. Bennük a mi könyveink, a mi újságaink, a mi játékaink, a mi ételeink és a mi boraink. Ajánljuk ezeket minden magyaroknak. Várjuk a sétálókat, családostul. Gyermekprogram akad bőven.
Tizenegy órakor két szép leányzó megkezdi sétáját a budai királyi várban. Az egyik kezében tábla lesz, rajta szöveg: Ma kiadjuk a Szabadság díját. Ha kurátor kíván lenni, adja át névjegyét. A kurátorok kisorsolása 14 órakor történik a Szent István-szobornál. A kuratórium elnöke Szörényi Levente. A másik szép leányzó kalapba gyűjti a névjegyeket.
Tizenkét órakor mindannyian megállunk, és elcsendesedünk. A déli harangszó pillanataiban a nándorfehérvári és más hősökre gondolunk. Minden magyarok minden hősére. Ezután betérünk az éttermekbe, vagy kibontjuk a piknikkosarakat, és megkínáljuk egymást.
Tizenhárom órakor a Dísz téren a váci Fónay Márta amatőrszínház bemutatja Zúgjatok, harangok! című előadását. A zeneszerző Koltay Gergely, a rendező Koltay Gábor. E színpadon egész délután dramatikus műfajok váltják egymást. Fellép: Amriskó Anett, Berecz András, Gergely Éva, Keresztes Ildikó, Szabó Csilla, a Ládafia Bábszínház, a Budai Rézfúvósok és mások.
Tizennégy órakor a Hadik-szobornál beindul a táncház. Fellép a Jagalo Vurdon, a Tatros, a Csík és az Egyszólam együttes.
Tizennégy órakor a Szent István-szobornál különös játék kezdődik. A címe: Táncsics Mihály kiszabadítása. A felségsértési perek országában bizony újra ki kell szabadítani börtönéből Táncsics Mihályt. Az eseményen a legszebb zászlókkal érkező honfitársak a színpadon kapnak helyet, és részt vesznek a cselekményben. A rendezőség szívesen venné, ha az az úr – kinek horgászbotra szerelt zászlaja a Terror Házánál a totálképet balról keretezte – megjelenne a színpadon. Táncsics Mihály börtöne az Úri utcában jelenleg amerikai tulajdon. Táncsics Mihály kiszabadítása e sajátságos épületből körmenettel és zeneszóval történik. Ezután a színpadon néhány meglepetés következik. Hírlik, hogy Orbán Viktor is jelen lesz.
Tizenhat órakor a nemzeti konzervatív oldal írástudói könyveiket dedikálják a sátrakban. A művészek és a politikusok a közönség soraiba vegyülnek. Két óra csöndes öröm. És a juhtúrós pogácsák kínálgatása. És egy korty finom bor.
Tizennyolc órakor zeneszóval átvonulunk a Dísz térre, ahol illő módon megemlékezünk 1848-ról. Az esős márciusról. A felhők mögött mindig kék az ég. A fantasztikus márciusi ifjakról. Az ünnepségen adjuk át a Szabadság díját. Annak, akit a kurátorok e díjra érdemesnek tartanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.