168 Óra, avagy a bunkóság határai

–
2003. 04. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

K. Gergely Albert

Mester Ákos, a vérprofi, az április 24-i, 168 Óra fejléc alatt megjelenő hetilap főszerkesztője igen mélyenszántó írást közöl Ennyi, Egy kalap alatt elnevezésű közéleti rovatában. Kritikus hangnemben oktatja ki a Magyar Nemzet jegyzetíróját, aki naponta megtiszteli a lap 7. oldalának jobb alsó sarkát, amiért Medgyessy Péter nagy sikerű-szimpatikus miniszterelnök egyik kevésbé (mondhatni szokásosan rosszul) sikerült tévészereplését vette írása alapjául, ráadásul igen szemtelen stílusban. Mester felteszi a nagy kérdést: Mit szólnak a polgári napilap inkriminált jegyzetéhez az ép ízlésű, szellemi értelemben is kifogástalanul ápolt, művelt, intelligens, hagyománytisztelő, nemzeti elkötelezettségű Nemzet-olvasók? Mit szólnak a tradicionálisan választékosak? A saját önbecsülésüket fontosnak tartó, de a másik méltóságára is kényesen ügyelő úriemberek? Mit szólnak azok, akik ragaszkodnak neveltetésük értékeihez, akik gondosan választott nyakkendőjükhöz jó modort is viselnek? Hát akkor álljon itt egy ép ízlésű, szellemileg ápolt, intelligens és választékos, bunkóságmentes példa a 168 Óra Mester Ákos emelkedett írásával azonos oldalon szereplő cikkéből, amelyet a nagy tudású Buják Attila és Nagy József jegyeznek.

Visszaóvakodás, rettegés, kivont kard, savanyú szőlő, bedöglött uniópárti politika, papagájkommandó, megsemmisítés. Csak néhány kiragadott szó és kifejezés ebből a rendkívül mértéktartó és intelligens írásból, amely eredetileg nem egyébről szólna, mint a Fidesz néppárttá szerveződéséről. Azért feltételes az előző mondat, mert a cikknek semmi köze nincs az elemzéshez vagy a Fidesz átalakulásának bemutatásához, sokkal inkább a személyeskedés jellemzi az egyébként alpáriságtól viszolygó, a tollat egyáltalán nem gumibotként forgató szerzők írását. Állítólagos, ám egyetlen esetben sem megnevezett, jobboldali, fórumos informátorok „elmondták” Bujákéknak, hogy a jobboldali politika hívei hiába lobogtatják az újságjaikat, gyújtogatják a mécseseiket, vonulnak, énekelnek (!), rá kellett döbbenniük, hogy szervezetileg gyengék. Ugyanezen nevenincs jobboldaliak Kövért érzéketlennek, Ádert szívós északnyugat-dunántúli parasztfiúnak titulálják, aki ott áll a tehén farka mögött, Orbán Viktort hálátlannak, Révész Máriuszt pedig pikkolófiúnak nevezik, sőt Simicskó Istvánra még 25 botütést is rámérnének, mert nemmel szavazott az EU-ra. (Ezt egyébként, ha nem tudnák, szintén névtelenül, Simicskó egyik képviselőtársa, barátja említette meg a Buják–Nagy párosnak, gondolom, merő jóindulatból.)

A további igen választékos, intelligens, korrekt és színvonalas írásból terjedelmi okok miatt nem idéznék többet, akit érdekel, az olvassa el, nem lesz maradandó élmény. Végezetül még egy megjegyzés a vérprofi, objektív újságíró-elemző-szakértő, Mester Ákos szavaival élve a nyakkendőjükhöz is jó modort viselő 168 Óra-publicistákhoz: igenis továbbra is gyújtogatni fogjuk a mécseseket, vonulunk és énekelünk, meghajtjuk fejünket a nemzetünk nagyjai előtt (nem között), és ha kell, akkor röhögünk a miniszterelnökön. Mert úgy gondoljuk, ez is hozzátartozik a demokráciához. Ahogy hozzátartozik az is, ami a 168 Óra fejléc alatt megjelenő hetilapban hétről hétre napvilágra kerül.

A szerző politológushallgató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.