Az Erzsébetvárosi Televíziós Kht. és az unió

Kerényi Imre
2003. 04. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Lectori salutem. Szappanopera Erzsébetvárosban. Rómeó szerepét itt Németh Péter újságíró játssza. Korábban a Postabank prominense volt. Az erzsébetvárosi médiavállalkozó. A Népszava című pártlap főszerkesztője, a Nap-kelte című tévéműsor egyik frontembere, valamint a Magyar ATV egyik délelőtti műsorvezetője szabadidejében az Erzsébetvárosi Televíziós Kht. főszerkesztője. Erzsébetvárosba Rómeót az MSZP-s Szabó Zoltán volt polgármester hívta. Ebben a televízióban Rómeó minden szerdán kérdez. Minden kedden és csütörtökön Rómeó Júliája kérdez. Az erzsébetvárosi Rómeók és Júliák nem halnak meg, hanem kérdeznek a televízióban. Az erzsébetvárosi Rómeó azonban bajba került. Itteni televíziója felügyelőbizottságába – ó, szörnyű végzet – bekerült Kerényi Imre. Nevezzük őt Lőrinc barátnak. Lőrinc barát a stúdióbeliekkel szemben a kolostorbelieket képviseli. Lőrinc barát nem először vesződik Rómeóval a sajtóhasábokon. Legutóbb éppen azért, mert Rómeó Júliájának haja az egyik keddi televízióadásban ápolatlan volt. Júlia nyilvános vitára hívta ki Lőrinc barátot. Lőrinc barát elfogadta a kihívást. Hírlett, a vitába meglepetésszerűen bekapcsolódik majd Rómeó is. Az alábbiakban az erzsébetvárosi szappanopera második epizódjának leírása következik.)

Április elseje van. 1076 Budapest, Garay u. 5. Kedd. A tréfák napja. „A kurafi napórának” már nem áll „magasan a vesszeje”.
16 óra 55 percet mutat a falióra. Lőrinc barát – Kerényi Imre – belép az ETV irodahelyiségébe. Nagy a népsűrűség. Sötét ruhás emberek is akadnak kameraképes külsővel. Köszönések. Lőrinc barát átadja saját kazettáját az illetékesnek. Kéri, rögzítsék a vitát. Mindenki áll. Júlia egy asztal mögött ül. Frizurája csinos. Lőrinc barát bemutatkozik Júliának. Júlia nem engedi el Lőrinc barát kezét. Monológot mond. Tizenkét éves szakmai gyakorlatáról, díjairól és erényeiről szól. S közben csak fogja-fogja Lőrinc barát kezét. Júlia kézfogása kellemesen meleg, de kellemetlenül hosszú.
Júlia monológja fölött Rómeó – Németh Péter – is monologizál. Arról beszél, hogy Júliának neve is van. S hogy ez a név nem szerepelt a Magyar Nemzet előző írásában. S hogy ez illetlen dolog. Rómeó kimondja Júlia nevét. K. Barbara. A vezetéknév első hallásra nehezen rögzíthető. Hát ne álljon itt. Párhuzamos monológokból nehéz kiszűrni a lényeget.
Ilyenek ezek a stúdióbeliek. Itt Erzsébetvárosban meg a teljes magyar médiaugaron. Azt hiszik, őket mindenki ismeri. Még a kolostorbeliek is. Hisz ők az érvényesek. Itt vagyunk mi, a stúdióbeliek. Mindenki más a futottak még kategóriába tartozik. Imádjatok minket, s akkor kivirágzik a magyar ugar. E jelenség neve: sajtógőg. Világjelenség. Káros. Garay utcai szintje azonban mulatságos.
16 óra 59 perc. Rómeó vezényel: gyerünk. Váratlan fordulat. Nem Júlia vitatkozik Lőrinc baráttal, hanem Rómeó. Egy sötét ruhás is belovagol a stúdióba. Ripp Zoltán politológus az MSZP küldötte. Az előző felügyelőbizottság elnöke, az új felügyelőbizottság tagja. Az új elnök a demokratikus hétfátyoltánc szabályai szerint egy másik MSZP-s lesz. Ma nekem, holnap neked. Így van ez jól, fiúk. Ripp Zoltán szemlátomást Rómeó tapasztalt társa és jóakarója. Nevezzük hát őt Benvoliónak.
17 óra. Indul az adás. Főcím és klip. Rómeó beköszön. Jó estét, Erzsébetváros! Rómeó hangja rekedt. Recseg.
Rómeó stratégiája egyszerű. Be akarja bizonyítani, hogy Lőrinc barát nem ismeri a felügyelőbizottság kompetenciáját. Tehát nem tehet fel kényes kérdéseket. Meg is kérdezi, mit szólt a Madách Színház felügyelőbizottsága Az Operaház Fantomja szereposztásához. Rómeó bakot lő. A Madách Színházban nincs felügyelőbizottság. A Vidám Színpadon van. Ott az MSZP-s Gy. Németh Erzsébet a felügyelőbizottság elnöke. A Thália Színházban is van felügyelőbizottság. Ott az SZDSZ-es Körmendy Ferenc, a főváros kulturális bizottságának elnöke a felügyelőbizottság elnöke. Körmendy Ferenc okos ember, mert nemrégiben egyik megbízatásáról lemondott. Köszönhető ez talán Lőrinc barát mesterkedéseinek is. Lőrinc barát nem kedveli az ilyen cseles játékokat. Ezért megakadályozta, hogy a Madách Színházban is létesüljön felügyelőbizottság, amely a szubvencióból, azaz a közpénzből a maga számára némi hasznot húz. Lőrinc barát emiatt néhány hónapon belül munkanélküli lesz.
Az öngól után Rómeó segélykérően Benvolióra pillant. Benvolió – Ripp Zoltán – szájából a társasági törvény passzusai csordogálnak kifelé. Lőrinc barát pedig arról szól, hogy a felügyelőbizottságosdi jó buli. Öt-hat felügyelőbizottsági tagság begyűjtésével szépen meg lehet élni. Benvolió megsértődik. Cakkos szája megrándul. A szájrándulás jól látszik a képeken.
(Érdekes demonstráció ez a szájrándulás. Pedig Lőrinc barát arról nem szólt az adásban, hogy Benvolió lánya – Ripp Ágnes – az erzsébetvárosi képviselő-testület tagja és a helyi Európai Integrációs Bizottság elnöke. Ami jó Benvolió papának, legyen az jó Benvolió leányának is. És fordítva. Arról sem beszélt a mértéktartó Lőrinc barát, hogy az ETV által sugárzott EU-klipen valahogyan a Magyar ATV mikrofonja látszik. Ki fizetett itt kinek és miért – rejtély. Erről sem esett szó az adásban.)
Lőrinc barát mint felügyelőbizottsági tag, papírokat akar látni. Arra kíváncsi, ki mennyit keres. Arra is, hogy korrektek-e a számlák. Hogy adóznak-e jövedelmük után a számlaadók. Tehát arra, hogy a cég működése törvényes és célszerű-e. Kilátásba helyezi az adatok nyilvánosság elé tárását.
Benvolió kapaszkodót keres. Talál egy karót, megragadja. A karó neve: üzleti titok. Benvolió korszerűtlen. Lőrinc barát korszerű. Az üzleti titok címszó alatt lapuló közpénz az összefonódás és a korrupció melegágya. Az MTV szerződései máris olvashatók az interneten. Január elseje óta az MTV szerződéseinek záradékolása is tilos. Persze jönnek majd az új pimasz trükkök. Jönnek a kettős megállapodások és a zsebszerződések. Ezekről majd e szappanopera további epizódjai szóljanak. A napi lényeg annyi, hogy a média és a politika összefonódásának szennyesét ki kell végre teregetni. Benvolió cakkos szája újra megrándul.
(Mi minden van egy szájrándulás mögött! Saját érdeküket hajszoló egyének és csoportok állanak e szájrándulás mögött, melyeket nem ellenőriz a közérdek által vezérelt társadalom.
Volt egy bőgő meg egy szék, tovább is van, mondjam még? Ripp Zoltán az MSZP országos választmányának tagja. Ripp Zoltán a Politikatörténeti Intézet munkatársa. Ripp Zoltán egy SZDSZ-ről szóló könyv szakértője.
Volt egy seprő meg egy légy, tovább is van, mondjam még? Filló Pál erzsébetvárosi szocialista országgyűlési képviselő leánya az erzsébetvárosi Garay piac felügyelőbizottságának tagja. Ugyanitt Demeter Tamás szocialista alpolgármester fia a helyi vagyonkezelő rt. felügyelőbizottságának tagja. Csakúgy, mint Ádler György SZDSZ-es képviselő leánya, aki az igazgatóságban csücsül. Koromzay Annamária SZDSZ-es alpolgármester veje a gazdasági bizottság külsős tagja. Gergely József szocialista alpolgármester leánya a szociális bizottság külsős tagja. De az egészben az a legszebb, hogy az egészségügyi bizottság elnöknőjének, Bolessza Emőke SZDSZ-es képviselőnőnek férje az Erzsébetvárosi Egészségügyi Szolgálat vezetője.
Volt kis lóvé meg több cég, tovább is van, mondjam még? Szétosztották, maradt még, mára ennyi épp elég. E mondóka fölött a magyar miniszterelnök az etikáról fuvoláz.)
Lőrinc barát az adásban újra és újra felteszi a kérdést. Ki ellenőrzi Rómeót és Júliát? Rómeó elcsöndesül. Van két snitt. Gyűjtők számára különleges csemege. Rómeót mutatja – Németh Pétert –, amint görnyedten ül és hallgat „miként a sír”.
A műsorvezetés Lőrinc barát kezébe kerül. Rómeó ezt észlelve felébred. Ijedten körbepillant, és kér valami zenét. Gyönyörű snitt. Maga a valóság. Nem a médiamogulok által manipulált virtuális, hanem a meztelen valóság. A snitt hozzáférhető az ETV-nél és a szerzőnél.
A vita után Rómeó valamiféle néhány tízezer forintot emleget. A száj befogásának ára lenne talán ez a néhány tízezer forint? Ilyenek ezek a stúdióbeli Rómeók. Nem tudják, hogy a kolostorbeli Lőrinc barátoknak fontosabb az igazság, mint a néhány tízezer forint.
Hírlik, adás után összeült az erzsébetvárosi agytröszt. Hírlik, levelet írtak az MSZP-s polgármesternek. Hírlik, kezdeményeznék Lőrinc barát visszahívását a felügyelőbizottságból. Jó technika. Én mondom meg, ki az ellenzék. Én mondom meg, mit beszélhet az ellenzék a parlamentben napirend előtt. Én mondom meg, ki lehet az ellenzék által delegált felügyelőbizottsági tag. Ez a magyar ugar. Ez az ugar még nem eurokonform.
Lőrinc barát attól a doktor Bánhegyi Jóbtól tanulta a magyar irodalmat és művészettörténetet, aki 1925-ben spanyol honban Habsburg Ottót érettségiztette. Lőrinc barát gyógyfüveivel, kolostorával, felmenőivel és lemenőivel, valamint szellemi és politikai társaival egyetemben maga a vén Európa. Rómeópéter, Naésgyula, Dévalahánypéter és a többiek menjenek el a bálba, és pillantsák meg mihamarabb az igazi Júliát. Rájuk férne a katarzis. A mély európaiság. Siessenek abba a bálba. Ha nem tisztulnak meg, valaki előveszi a radírt.
Lőrinc barát – azaz Kerényi Imre – korábban azt ígérte kedves olvasóinak, hogy e hasábokon közölni fogja, miként szavaz az EU-csatlakozás ügyében. Lőrinc barát elnézést kér. Ígéretét nem teljesítheti. Mióta két bányarém azt kiabálja a képernyőn, hogy csá-csumi-csá, találkozunk az Európai Unióban, Lőrinc barát megrettent. A csatlakozás nem pártügy, hanem nemzeti kérdés. Szavazzon ki-ki a szíve szerint.
Ám a nemet mondók is örüljenek a csatlakozásnak. A radírgumi a nemzetek Európájának kezében van. S a nemzetek Európája le fogja radírozni magáról a nem kívánatos jelenségeket. Günter Verheugen szemtelenségét is, a 168 Óra hazugságait is. Meg a többi méltatlanságot.
Magyarországon az eurokonform médiahelyzet törvényes megteremtése elodázhatatlan politikai feladat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.