Mintha a Nagy Ácsmester helyébe lépnénk

Ha nem néz már a nép <br/>a nagy halálra félsszel <br/>minek rémítgetni <br/>a halálbüntetéssel <br/>de ha éjjel-nappal rettegtetem is a halállal a népet <br/>s valaki föltalál valami bámulatos szörnyűséget <br/>el kéne tán fogatnom <br/>s hóhér kezére adnom? <br/>Ilyesmire hogy is vetemednék

Karátson Gábor
2003. 04. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

mert van örökkön az Ölésnek Mestere aki öl
az Öldöklés Mesterének helyébe lépve ölni olyasmi
mintha a Nagy Ácsmester helyébe lépnénk
ha valaki
a Nagy Ácsmester helyébe lép
ritkán esik meg
hogy meg ne sebezze a kezét

Nem találtam jobb leírását mai világhelyzetünknek, mint ezt a 2500 éves költeményt, a régi kínai szent, Lao-ce, az Öregember tanítását. A bámulatos szörnyűség, ha tetszik, jelentheti az iraki zsarnok világát is, de jelenti még sokkal inkább azt a technológiai világrendszert, amely most Irak ellen háborúba lendült. Emlékszünk még a Prestige nevű olajszállító katasztrófájára a spanyol partok előtt, amely élőlények millióit pusztította el; az iraki háború, másik végén a világnak, ennek az olajfaló civilizációnak a presztízsét növeli tovább. A kőolaj, az az ő istenük. Nem csak az amerikai óriástank alatt szakadt le az úgymond gyengécske híd; maga a Föld sem tudja elviselni már a globalizált technovilágot. Választhatott volna magának az amerikai elnök méltó célt is, ha csakugyan félti a világot, a Földet félti attól az ökológiai katasztrófától, amelyben már mélyen benne járunk; ehelyett ő felrúgta a kiotói egyezményt, többet ártva ezzel a Föld légkörének, mint egy személyben eddig bárki más. Megmondta már annak idején báró Wesselényi Miklós, hogy a XX. században két végtelenül primitív hatalom fog uralkodni a világon: a muszka medve és az amerikai óriás. Meg sem szabadultunk még az elsőtől, már itt is van a másik. A nagy elnöknek így csak a Gonosz elleni háború maradt, más nem jut az eszébe. Rossz kezekben van a világ vezetése. Akit Lao-ce az Ölés Mesterének nevez, a Földszellem az, és benne és rajta keresztül maga Isten. Ő az, aki tudja, kinek mikor kell meghalnia úgy, hogy a saját halálával haljon, nem lebombázva az égből, hiszen meghalnak egyszer még az elnökök és tábornokok is; lehet persze ma is nagy szavak nevében fegyverrel hadonászni, de ez ma már csak az értelmetlen halál világába visz egyre beljebb. A Nagy Ácsmester, aki pláne az Isten, ma is építene talán még nekünk házat a Földön, de ehhez először el kellene csitulnunk. Először az Amerikai Egyesült Államoknak, azután Angliának és Iraknak. Nekünk, magyaroknak pedig végképp semmi keresnivalónk ebben a háborúban; már megint belesodortak minket valami szégyenletes dologba. Éledjünk fel, hogy végre önmagunk lehessünk!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.