Ők dühösek és félnek – örüljünk hát!

Haklik Norbert
2003. 04. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevéssel húsvét után nemigen illik olyan jegyzetet írni, amely félreismerhetetlenül magán viseli a szerző kárörömének jeleit. És mégis: nem tudom eltitkolni, milyen öröm lesz úrrá rajtam, ha olykor hallom a járókelők sommás ítéletét a Medgyessy-kormány eddigi tevékenységéről, méghozzá olyan felebarátainkét, akiknek a tollát tavaly áprilisban a szegfű alatti rubrikához vezették a lobbifenomén arcátlanul demagóg ígéretei.
Ugyanis mostanság sok a dühös ember. Sokat kell sorbaállni az okmányirodában? Medgyessy a hibás! Hasonlóképp nemrég a postán is megesett, hogy tanúja voltam, amint a várakozást elunó polgártársaink az MSZP-kormány elszánt szidalmazásába kezdtek. Lassan dolgozik a postásgyakornok kislány? Nosza: vesszen Medgyessy!
Így megy ez – egy fél ország arra lett nevelve, hogy ha valami jó történik vele, akkor az államnak kell hálálkodni, viszont ha valami hibádzik, akkor a kormány a hibás. Aki abban a tévhitben él, hogy a jólétéért, a boldogulásáért nem elsősorban ő maga, hanem a kormány a felelős, az előbb-utóbb igen dühös lesz az ország útját igazítókra – főképp, ha be nem teljesített ígéretekkel vásárolták meg a szavazatát.
És amikor egyre többen lesznek a dühös emberek, akkor félni is mind többen kezdenek el. Főképp a Köztársaság téren és tájékán. Mert éppen a dühös és csalódott emberek miatt volt képes a kormányzat elérni azt a roppant nagy sikert, hogy az EU-népszavazáson a választópolgárok kevesebb mint fele vett részt. Miután hamarosan az is kiderült – Medgyessy egyik nyilatkozatából –, hogy mégsem lesznek előre hozott választások. Nem ám azért, mert a hatalom birtokosai érzik, hogy rezeg a léc. Ugyan! Hanem amiatt, mert – így Medgyessy – az ellenzék is mellszélességgel kiállt az EU-csatlakozás mellett. Ami a szocialisták miniszterelnökének szájából eléggé meglepő kijelentés azután, hogy több hónapig Orbán Viktort és a polgári oldalt próbálták az unió fő rémeként és ádáz ellenségeként feltüntetni.
Végre tehát kezdenek jó irányt venni a dolgok. Medgyessyék félnek, a szavazóik meg dühösek rájuk – hát van ennél szebb? Úgyhogy mi meg örüljünk. Még eltart egy darabig a – negyven napnál jóval hosszabb – böjt. Aztán jön a feltámadás. Amikor azok, akik a hazájuk szekerét tizenkilencezer forintokért meg ostoba ígéretekért rossz útra terelték, megcsinálják a csodát.
Ők akkor sem tudják majd, hogy mit cselekszenek. És mégis – önzésből fognak tizenötmillió magyarral jót tenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.