A kapitalista kommunizmus meséje

Magyar Attila István
2003. 07. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán dünnyögj egy új mesét, fasiszta kommunizmusét – írta József Attila a szocialista tankönyvekben nem sokat idézett Világosítsd föl című versében. Megfogadva a költő szavait, én egy újabb mesét dünnyögnék: a kapitalista kommunizmusét. Jelenlegi szocialista kormányunk ugyanúgy nem tűri az ellenvéleményt, mint a pártállami időszakban, s eszköztára is a Kádár-korszakot vagy akár az 1945–49 közti időket idézi. A letűnt módszerek mögött ugyanakkor már nem a marxizmus ideológiája áll, hanem a pragmatikus cél, hogy az MSZP–SZDSZ-vezetés és klientúrája minél rövidebb idő alatt minél nagyobb profitra tegyen szert. Kínos azonban, ha eközben a saját örökös gazdasági, politikai és médiahatalmukat kiépíteni szándékozók ellenvéleménnyel találkoznak. Ezért a kormány az ellenzéki érzelműeket, sőt az „aki nincs velünk, az ellenünk van” régi kommunista jelszava alapján a tőlük független gondolkodókat is minden eszközzel igyekszik ellehetetleníteni.

A politikai ellenfelek lejáratásának legfőbb eszköze a média, legyen szó televízióról, rádióról, írott sajtóról vagy internetről. Az, ahogy napjainkban a baloldali média a valós tényeket kifordítja, s saját politikai nézeteiknek megfelelő hamis állításokkal helyettesíti, továbbá az, ahogy korábbi sajtóhazugságokat újakkal helyettesít, már Orwell 1984 című klasszikusát idézi. Az ellenség és a barát nekik pillanatnyi politikai érdekeik szerint tetszőlegesen cserélhető, így lett a kezdetben favorizált Orbán Viktorból a baloldali sajtó egyes számú közellensége, míg a korábban gyűlölt Boross Péterből a Nap-kelte kedvelt riportalanya. Az egykoron a Varsói Szerződés tagjaként az imperialista Egyesült Államokat gyalázó politikusok ma Amerikát bálványozzák és szolgaian követik. Ha baj van a kormány háza táján, legyen az Pannonplast-ügy, paksi üzemzavar, a Magyar Bálint tárcája körüli botránysorozat, kórház-privatizáció vagy romboló oktatási törvény, akkor elterelendő a figyelmet ezen súlyos gondokról, minden rosszért politikai ellenfeleiket teszik felelőssé. Ahogy annak idején a fasiszta, reakciós, klerikális elemek, kulákok vagy ellenforradalmárok voltak a kormánypropaganda általános bűnbakjai, ma Kovács László és társai mindenért a fő gonoszt, Orbán Viktort és „az antiszemita, populista, öntelt, nacionalista” Fideszt teszik felelőssé. A megbélyegző jelzők nem sokat változtak, ahogy az azokat kreáló posztkommunisták sem.

1945 és 1948 között a kommunisták a rivális pártokat ügynökeik beépítésével, lejárató kampánnyal bomlasztották, s kényszerítették azokat legkövetkezetesebb tagjaik tömeges kizárására. A szalámitaktika az előző tizenkét évben sem volt ismeretlen eszköz, s a pártok bomlasztásához a tudatosan beépített hálózati emberek mellett a rivális pártok tagjainak ambícióit, hiúságát, sértettségét, illetve a köztük feszülő személyes és politikai ellentéteket egyaránt felhasználták. E módszerrel sikerült tartósan vagy végleg meggyengíteni a szociáldemokratákat, az FKGP-t, a KDNP-t, s két nagy pártszakadás után az MDF is a parlamenti küszöb határán vegetáló erő lett a legnagyobb kormányzó pártból. 1947-ben az MKP a hírhedt kék cédulás csalással tudott választási veresége ellenére hatalmon maradni. Bár a bizonyítékok mindörökre elvesztek, gyanítható, hogy a nemzeti oldal kommunikációs hibái, valamint a kereskedelmi televíziók tudatos, hazug, lejárató hadjárata mellett szavazói csoportok ajándékokkal és kedvező ígéretekkel való megnyerése s más – klasszikus és modern – tisztességtelen eszközök is közrejátszhattak a jelenlegi koalíció hatalomra kerülésében.

A Kádár-rezsim alatt az állam biztosította a lakosság megélhetését, ha az állampolgár nem bírálta a rendszert. Utóbbi esetben azonban állását kockáztatta. Az úgynevezett rendszerváltozás utáni két szocialista kormány sem járt el másképp, igaz, a Medgyessy-kormány politikai tisztogatása alaposabb, mint ahogyan az Horn Gyula regnálása idején történt. A kormánypártok klientúrájának szüksége volt elegendő mennyiségű pozícióra, ezért olyanokat is eltávolítottak, akiknek a szakértelmét egyetlen kormány sem vonta kétségbe. Ennek egyik ismert példája a kiváló közigazgatási szakember, Zsuffa István, akit több mint két évtizedig minden kormány alkalmasnak talált vezető államigazgatási pozíció betöltésére. Most azonban távoznia kellett. A helyzet fonákságára jellemző, hogy Jánosi György leváltásának állítólagos indokai közt az is szerepelt, hogy nem elegendő embert bocsátott el. Az, hogy számos minisztérium, közigazgatási szerv és állami cég esetében nemcsak a felső, de a kellő szakértelemmel bíró középvezetést is lecserélték, súlyos hibákat eredményezett. Nem véletlen, hogy a napjainkban is párját ritkító Kovács-féle tisztogatás után a magyar diplomácia sorozatban követ el baklövéseket. Csak a jéghegy csúcsát jelenti Paks, ahol a vezetés középszintig terjedő lefejezése éppen egy veszélyes, fokozott szakértelmet igénylő energiaágazatot sújtott. Az, hogy a kormány a politikailag megbízható, de a szakterülethez nem értő Kocsis István vezérigazgatót nevezte ki, s a többi vezetői pozíciót is hasonló szempontok alapján töltötte be, nagyban hozzájárult a súlyos bevételkiesést előidéző üzemzavarhoz. A kormánypárti politikusok rendszeresen támadják mindazon közjogi személyiségeket és politikai súllyal rendelkező intézmények vezetőit, akik nem a hatalmi erők utasítása szerint járnak el. Így került az MSZP-s, SZDSZ-es politika kereszttüzébe Polt Péter legfőbb ügyész, Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke, Járai Zsigmond jegybankelnök vagy Szász Károly, a pénzfelügyelet vezetője.

A pártállami módszereitől szabadulni nem tudó és nem is akaró hatalom azonban nem éri be a felsoroltakkal. Korlátozza a gyülekezési, a sajtó- és a véleményszabadságot is. Amíg a rendőrség a bűnözőkkel szemben gyakran kesztyűs kézzel bánik el, addig a 2002. július 4-i Erzsébet hídi tüntetést kemény eszközökkel verték szét, majd a Batthyány-örökmécsesnél koszorúzó idős hölgyekkel szemben is kényszerintézkedést alkalmaztak. A múltját meg nem tagadó Salgó László országos rendőrfőkapitány az alkotmánynyal szembehelyezkedve javasolta, hogy a jövőben legyen tilos a Parlament előtt tüntetni. Salgó rendőrei számos helyen előállítottak a kormányfőt vagy annak politikáját kritizáló személyeket, máskor nem engedték be az ellenzéki érzelmű hallgatóságot a miniszterelnök beszédeire. A Medgyessyt árulónak nevező Loppert Dániel vagy a miniszterelnök pártállami múltját önkényuralmi jelképekkel illusztráló Barna Tibor ellen koncepciós eljárás indult; más esetben ellenzéki röplapok fénymásolását tiltották meg. A Fidesz közelinek nevezett cégek ellen indított koncepciós eljárások során nem riadtak vissza a veszélyeztetett terhes Happy End-vezető, Csépányi Nóra elleni lelki tortúrától, hogy a Berkecz Mária elleni, spanyol inkvizíciót idéző eljárásról ne is beszéljünk.

Miközben gyilkosságok, rablások, robbantások során megakad a nyomozás, vagy a rendőrség nem lép fel hatékonyan a futballhuligánok randalírozása ellen, a Pakson tüntető Greenpeace-aktivistákat brutálisan megverték. A kommunisták az 1945–1948 közti időszakban nemcsak hatósági úton, de párthű emberekből álló verőbrigádok útján is fizikai erőszakot alkalmaztak politikai ellenfeleikkel szemben. Ezen esetek közül a legismertebb a Magyar Függetlenségi Párt elnöke, Pfeiffer Zoltán 1947. augusztusi csongrádi nagygyűlésen történt megverése volt. Nem árt emlékezni, ha vezető politikusok ellen nem is, a polgári-nemzeti oldalhoz tartozó választási aktivisták ellen 2002-ben is követtek el fizikai atrocitásokat, még Szász Károly megverése esetén is felmerülhetett a politikai indíték gyanúja.

Kovács László és más MSZP-vezetők a Kereszténydemokrata Internacionálé magyarországi emberi jogi jelentését valótlannak tartva Magyarország lejáratásával vádolták a Fideszt s személy szerint Orbán Viktort. Nos, nem az ellenzék járatja le Magyarországot, hanem azok, akik nem tudnak elszámolni a múlt kísértetével, s sorozatosan megsértik az emberi jogokat. A munkásmozgalmi dalból jól ismert „harcos ököl” rendre lesújt a Párt ellenségeire, olykor jelképesen, olykor a maga fizikai valóságában. Aki ezt az öklöt irányítja, aki nem tudja elviselni, hogy a saját véleményén kívül más politikai nézetek is léteznek, sőt azoknak esélyegyenlőség jár, az járatja le hazánkat a nemzetközi demokratikus közvélemény előtt.

A szerző PhD-hallgató, polgári kör vezetője

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.