Az RMDSZ politikai töréspróbája

2003. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Töréspróba előtt áll a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), illetve a politikáját meghatározó csúcsvezetés. Még valamennyi erdélyi magyarban mint nem túl messzi emlék él az az időszak, amikor hittünk még. Ha nem is lelkesedtünk érdekvédő szervezetünk minden lépéséért, büszkék voltunk a bölcsességünkre, hogy egyetlen szervezetre bíztuk a saját képviseletünket, s hogy ezzel egységesek tudtunk maradni, szinte egyetlenként a Kárpát-medence összes országai között.
Ám az idő múlt, és egyre sűrűbben, egyre gyakrabban jöttek a miértek, jöttek a kételyek. Vajon jól van ez? Ez a szervezet vagy vezetés másként cselekszik, mint ahogy azt a saját alapszabályzata is elvárná tőle. Politizál, de miért, kiért? Bejut a kormányba, vagy ellenzékként is kormánypárti, de kinek tett és tesz jót ezzel? Aztán a felismerés: egy helyben topogunk vagy még úgy sem. A magyarság ügye még kis lépésekkel sem halad előbb Romániában, s ez a politizálás nem értünk, hanem ellenünk történik. Az RMDSZ már nem érdekvédő szervezet, hanem politikai párt, melynek a saját és nem a nemzet érdeke a mozgatója.
Ez a felismerési folyamat természetesen nem mindenkiben ment vagy nem így ment végbe. De a probléma, a kérdésfelvetés benne van a tudatokban. S ma már négyféle romániai magyar van:
1. Akik érdekeiket az RMDSZ mellett találják meg, s így annak hívei, sok esetben haszonélvezői. Mert az RMDSZ minden, a romániai magyarság számára létező anyagi alapnak az őre, leosztója, ami elég nagy erőt jelent.
2. Egyre kisebb számban ugyan, de vannak még átlagemberek, nem gondolkodók, akikben még élnek a beidegződések, és szinte megszokásból fogadják el, hogy RMDSZ a mi magyar szervezetünk, s még azon sem gondolkodnak el, hogy miért Bukarestből vezetik.
3. A kiábrándultak. A félreállók. A minden értelmetlen megtestesítői. Politikai szempontból: passzív réteg.
4. A mást akarók. A cselekvés szükségességének a felismerői. Ezek sodródnak a különféle polgári mozgalmakhoz, ezek mozgatják, szervezik, látogatják a Magyar Nemzeti Tanács felállítását előkészítő fórumokat. Ők fogalmazzák meg legélesebben RMDSZ-bírálatukat, de a magyarság reális érdekéből fakadó követeléseket is.
A vezetés szempontjából mindez fordított nézőpontból igaz. Tizenhárom év óta úgy ülnek, illetve egészen az ez év januárban megtartott 7. szatmári kongresszusig – mellyel az RMDSZ maga indította el saját bomlási folyamatát – úgy ültek székükben, hogy volt szavazóbázisuk, s semmit sem kellett adni érte. Mert minden becsületes, öntudatos magyar úgy vélte (de nem is volt más választási lehetősége): az ő kötelessége elmenni, s a tulipánra ütni a pecsétet. Talán ezért bízta el magát a vezetés. Nem kellett a népéért politizálnia, mert az adva volt, nem kellett a választóit megnyernie, mert azok úgyis mellette voltak. S már nem a magyarság sorsa, helyzete volt számukra a tét, hanem hogy a saját vitorláikat miként lehet a jó szelek irányába beállítani. És mi volt számukra a jó? A hatalom megtartása, saját pozícióik erősítgetése, s előnyöket kiharcolni fent, Bukarestben a párt számára. És ugyanezt tenni Budapest irányában is. Tenni a baloldal hitével, a balra politizálás minden eszközével. Mert az is világosan körvonalazódott az utóbbi négy-öt évben, a jelenlegi RMDSZ-vezetés baloldali, szocialista elkötelezettségű, ami sok választójában ellenérzést szül, s már ezért sem lehet szó körülötte szerveződött egységről.
Igen, veszélyben az egység – hangzik egyre több irányból. A Tőkés László vezette önkormányzati mozgalom köré felsorakozott erők – melyeknek a valódi nagyságát még nehéz felmérni – egyre inkább más alternatívában gondolkoznak.
Pillanatnyilag úgy tűnik, az RMDSZ-vezetés képtelen a válsághelyzetet kezelni. Illetve: hatalmi pozícióból kezeli. Bírja a román kormány bizalmát, hiszen paktumot kötöttek: évről évre megegyeznek az árban, amit a másik fél az esetek többségében nem tart be. Mert elvei ugyanazok, mint bármely más politikai erőnek: ennek az egykor erős nemzetnek, most nemzetrésznek, mely ezer éven keresztül uralkodó nemzet volt Erdélyben, az elsorvasztása, a fokozatos felszámolása. Jó példa erre, hogy tíz évvel ezelőtt még „teljes önálló magyar oktatást az óvodától az egyetemig” kértünk, s ma, a legújabb paktum szerinti ide vonatkozó kérelem: „Két magyar kar felállítása a Babes–Bolyai egyetemen”. Ami, úgy tűnik, adminisztratív nehézségekbe ütközik, s amelyről majd az egyetem szenátusa fog dönteni. Mert a kormány ígér, de ott a szenátus. Mint ahogy az elkobzott egyházi javakat is visszaígéri a kormány, de a bíróságok, a helyi hatóságok másként döntenek. Tipikus román, kétszínű politizálás!
És ebben a helyzetben az RMDSZ-vezetés sikerpolitikát emleget. A kiábrándultaknak ezeket a sikereket lobogtatja, a más alternatívában gondolkodókat meg egységbontóknak, árulóknak minősíti.
Tehát: aki magyar önkormányzatot, területi, személyi és önkormányzati autonómiát kíván, az egységbontó, s ezzel ellensége a magyarság érdekeinek. Markó Béla nyilatkozataiban jelentéktelennek minősíti a fórummozgalmat, amelyben „egyre kevesebben vesznek részt”, és mely sorvadásra van ítélve. És jó is ez – véli Markó –, mert álompolitizálásnak nincs reális alapja. Az érdekvédő szervezetünk vezetése nem tudja kezelni a kérdést – bizonyos józannak mondható ellenlépéseket tett, de ezek közül a leglátványosabb a székelyföldi régió létrehozásáért indított akciója rögtön, az indulásnál meg is bukott. A román ellenzőkkel szemben nem merték felvállalni annak „etnikai jellegét”, hanem megnyugtatásként gazdasági jellegről beszéltek. Látványos szólamszinten marad az egész. Soványka lépés az eltávolodók visszahódítására.
És akkor?
Ha a próbát nem tudja kezelni a tizenhárom éven át egyetlen érdekvédő szervezetünk csúcsvezetése, ha nem tud megújulni – amire pillanatnyilag semmi esély nem látszik –, a törésnek meg kell történnie. E politika kényszerpályán van, vakvágányra futott. A mindenkori magyar kormányok elve: a határon túli magyarságot legitim szervezeteiken keresztül támogatják. Pillanatnyilag az egyetlen legitim szervezet az RMDSZ. A kérdés az: meddig? És az is kérdés: mikor ismeri fel a magyar kormány, hogy az anyaországnak nem szervezetet, hanem nemzetrészt kell felkarolnia, támogatnia?

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.