Kiegészítés egy holokauszt-emlékmű feliratához

2003. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid híradásokból arról értesülhettünk az elmúlt napokban, hogy Marosvásárhelyen holokauszt-emlékművet avattak fel, amelynek talapzatára az a felirat került, hogy az ottani zsidó közösséget „a magyar fasiszta kormány” deportálta Auschwitzba. A szöveg két szempontból is elgondolkodtató. Egyrészt a fasiszta jelző, másrészt az állítás tartalma miatt.
Nézzük az elsőt. Lerágott csont már, de mégis fel kell frissíteni, hogy az olasz fascio szó – amely a latin fascesből származik, és a római liktorok vesszőnyalábját jelenti –, a fasiszta mozgalom pedig 1922. október 29. a Marcia su Roma (Menetelés Rómába) napjától Olaszország kormányzó pártja volt. A XX. század szélsőjobbos mozgalmainak fasiszta jelzővel való ellátása a Kominterntől származott, hogy az általuk szocializmusnak nevezett rendszerük ne legyen összetéveszthető a nemzetiszocializmussal. A megoldás azonban önkényes, mert egyetlen párt nevét terjesztette ki egy egész csoportra. Ilyen alapon használhatták volna a horvát „usztasa”, a szlovák „ludák” vagy éppen a román „vasgárdista” elnevezést is. A szó mégis elterjedt, s napjainkban a diktatórikus, nacionalista, rasszista politikát folytató rendszerekre alkalmazzák.
De diktatórikus volt-e Horthy országlása? Diktatúrának minősül, ahol egyetlen ember vagy egy szűk csoport megkötöttségek nélkül uralkodik. Horthy mozgásterét törvények szabályozták, sőt alkotmánysértés esetére az 1920. évi I. tc. a Nemzetgyűlésnek a kormányzó felelősségre vonására is felhatalmazást adott. A rendszer jogállami és többpárti keretek között működött, miközben szociáldemokrata ellenzék, sőt önálló sajtóval rendelkező szakszervezeti mozgalom is létezett. Szélsőséges csoportok nem tevékenykedhettek (a Tanácsköztársaság után működött tiszti különítményeket felszámolták, Szálasi, a háború utolsó hónapjainak „nemzetvezetője” egy ideig börtönben is ült), fegyveres pártalakulatok nem jöhettek létre. A honvédségen belül politizálni tilos volt. A rossz emlékű kommün miatt egyedül a kommunista párt állt törvényen kívül. Igaz, hogy az Európában egyre jobban érvényesülő jobbratolódás Magyarországon is éreztette hatását, de a parlamentarizmus – korlátozott körülmények – még az 1944. márciusi német megszállás után is működött.
Ami a nacionalizmust illeti, itt is módosult értelmezéssel állunk szemben. A szó eredetileg pozitív érzelmi kifejezést takart, s bár a „nation” angolul, franciául, németül egyaránt csak nemzetet jelent, ma már ennek ragozott alakja pejoratív hangzásúvá alakult. Nos, a Horthy-rendszer nemzeti volt, mert a trianoni békediktátum igazságtalanságainak felszámolásáért harcolt. De nem volt nacionalista, szomszédos kapcsolataiban a viszonosság elvét alkalmazta. Hazai használatra ugyan a „mindent vissza” jelszót szerepeltették, de nemzetközi fellépései során törekvéseiben mindig mértéktartó volt. (Horthy egész Szlovákia újraintegrálásáért sem volt hajlandó 1938-ban Hitler fegyveres partnereként fellépni Csehszlovákiával szemben, és amikor 1940-ben Erdély visszacsatolásáról kezdődtek tárgyalások, a megfogalmazott igények akkor is csak a Maros vonaláig terjedtek.) A visszatért országrészeken nem volt homogenizálás, a kisebbségek számára nemzetiségi iskolák működtek. Az Európa-szerte dühöngő sovinizmus – bár Werth Henriknek, a vezérkar főnökének az idegen anyanyelvűek kitelepítésére vonatkozó javaslata erős kilengést jelentett – Magyarországra volt a legkevésbé jellemző.
És mi a helyzet a rasszizmussal? E kifejezésen általában a zsidósággal szemben tanúsított magatartást szokták érteni. John Flournoy Montgomery, 1933 és ’41 között az Egyesült Államok budapesti követe, Magyarország, a vonakodó csatlós című könyvében erről így ír: „1944 márciusáig Magyarország volt az egyetlen európai ország a Pireneusoktól keletre, ahol a zsidók élete biztonságosnak volt tekinthető. A magyar zsidók mellett, akiknek a száma akkor csaknem egymillió volt, hatvan-hetvenezer zsidó menekült érkezett külországból Magyarországra és élt ott biztonságban, amíg Hitler hadseregei meg nem szállták az országot, és el nem rendelték a zsidók módszeres kiirtását.” Ehhez a minősítéshez különösebb kommentár nem szükséges. Felmerül tehát a kérdés: mi volt lényegében Magyarország Horthy Miklós kormányzósága idején? Úgy gondolom, a maga cím- és rangkórságával, aránytalan nagybirtokrendszerével, a szegénység szintjén élő jelentős néprétegeivel és az államigazgatás eldzsentriesedésével anakronizmus volt a maga korában konzervatív, feudális beütésekkel. De az állítással ellentétben nem fasiszta, csak jobboldali és speciálisan magyar.
Ennyit a jelzőről. És ezek után a marosvásárhelyi felirat állításáról, a magyar kormány által végrehajtott deportálásokról néhány szót. Emlékezzünk, hogy 1944. március 19-én a hitleri birodalom csapatai megszállták az országot, s a német titkosrendőrség, a Gestapo azonnal megkezdte működését. Előre elkészített listák alapján vezető politikusok százait, a közigazgatás, a sajtó, az ipar és kereskedelem mértékadó személyiségeivel együtt több mint háromezer főt internáltak, távolítottak el a közéletből. Az ország miniszterelnöke, Kállay Miklós is csak úgy menekülhetett meg az elfogás elől, hogy a török követségen keresett menedéket. Minden kulcsfontosságú helyre a németek bizalmi emberei kerültek, s a tényleges magyar szuverenitás ezzel gyakorlatilag megszűnt. A koordinátor, akinek a kezében a szálak összefutottak, Veesenmayer volt, s az újonnan kinevezett Sztójay-kormánynak az ő intencióit kellett megvalósítania. A magyarországi zsidóság deportálására emellett Adolf Eichmann vezetésével külön „szakértői csoport” érkezett az országba, és noha az összegyűjtéshez a csendőrséget használták fel, a magyar politika cselekedeteit az adott körülmények között számon kérni és a deportálásokat a magyar kormány szándékának feltüntetni logikai abszurdum.
A marosvásárhelyi felirat tendenciózus állítását ezzel le is zárhatnánk, mégis önkéntelenül idekívánkozik a megjegyzés, hogy ezt az a román fél fogalmazta, amelyik történelme folyamán nemegyszer lépett az antiszemitizmus veszélyes útjára. A neves francia történész, Catherine Durandin írja a Román nép története című könyvében, hogy a román fejedelemségeknek a XIX. század első felében megfogalmazott szervezeti szabályzata a zsidó közösségeket már akkor jogfosztott idegen nemzetté nyilvánította. Ennek alapján „a vándorló zsidókat kiűzhetik az országból” – idézi a szöveget. A kelet felől folyamatosan érkező bevándorlók miatt az egyesült Románia legnépesebb kisebbsége mégis a zsidóság lett, lélekszámuk az 1899-es népszámlálás szerint már csaknem kettőszázhetvenezerre nőtt. Ennek ellenére legtöbbjük az országban „hontalanként” élt, és az 1878-as berlini kongresszus nagyhatalmainak kellett nyomást gyakorolniuk Romániára ahhoz, hogy az állampolgárságot elnyerők száma legalább a négyezret meghaladja.
Az antiszemitizmus az 1940 szeptemberében hatalomra került vasgárdista kormányzat alatt fizikai terrorrá „fejlődött”. Matatias Carp, a Román Zsidók Szövetségének egykori főtitkára – tehát egy igazán illetékes – írtja Holokauszt Romániában című könyvében: „A zsidók százait és ezreit kínozták meg a legrettenetesebb módon… Minden gyilkosságot és fosztogatást azoknak a szerveknek és személyeknek a támogatásával, kezdeményezésére vagy közvetlen irányításával követték el, melyeknek az lett volna a feladatuk egy civilizált államban, hogy az állampolgárok életét és vagyonát védelmezzék.”
Aztán következett a – Cursio Malaparte Kaputt című regényéből is közismert – Iasi város nevével fémjelzett pogrom, és a Hitler által Romániának ítélt Dnyeszteren túli tartomány „zsidótalanítása”, amelyről ugyancsak Carp írja: „Ma Transznisztria földje takarja Odessza egész zsidó lakosságát, melyet Antonescu hadserege 1941 októberében ott talált, s a helybeli zsidók jelentős részét is a tartomány falvaiból és városaiból. Ugyanott találhatók a Romániából 1941-ben és 1942-ben deportált zsidók kétharmadának csontjai is… Ezt a rettenetes eredményt – körülbelül 350 ezer halott – 1944 tavaszáig gyilkosságokkal, vérfürdőkkel, kivégző akciókkal, a barbár üldözés módszereivel, tortúrával, fosztogatással s a lágerekben fenntartott állapotokkal valósították meg… Jóllehet fel lehet fedezni bennük a fasiszta német módszerek nyomait – cinizmust és csalárdságot a tervezésben, titkosságot az előkészítésben, brutalitást a végrehajtásban –, a zsidók deportálására és kiirtására irányuló valamennyi akció a román fasizmus műve volt.”
Magyarországon a budapesti zsidóság deportálását Horthy 1944. július 6-án leállította, megmentve ezzel kb. kettőszázezer ember életét.
A realitáshoz mindez hozzátartozik.

A szerző az MKDSZ megyei alelnöke

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.