A kormány adós a pénzügyi helyzet magyarázatával

Mádi László
2004. 01. 26. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Medgyessy Péter alig egy hónapja még azt állította, hogy az államháztartási hiány ez évi alakulását illetően „…ha a 3,8 százalékot komolyan veszszük, és azt folyamatosan figyelemmel kísérjük, hogy attól nem térhetünk el, akkor ez mindenkit meg fog nyugtatni, a befektetők részéről is, mert látják, hogy ez egy elszánt kormány. Én emellé köteleztem el magamat, ezt fogom csinálni, ezt fogom figyelemmel kísérni a következő hónapokban is, és ami szükséges lépések, és amelyeket most meg kell tenni, azokat pedig most meg fogom tenni annak érdekében, hogy jövőre ne kerülhessünk olyan helyzetbe, hogy ne tartsuk a szavunkat.” (Medgyessy Péter, 2003. december. 8., m1.)
Alig négy hét alatt nemcsak az derült ki, hogy a 2003-as évet nem 834 milliárddal, de még csak nem is 1000 milliárdot nem elérő deficittel – amit még decemberben állítottak a szocialisták –, hanem mintegy 1054 milliárdos hiánnyal zártuk. Nemcsak ez az egy paraméter tért el jelentősen az előzetes tervektől, hanem a gazdasági növekedés (ahol az adóbevételek számbavételénél a tavalyi évre 4,4 százalékos növekedéssel számoltak, miközben a valós tény az előzetes adatok szerint mintegy 2,8 százalék lesz) és a fizetési mérleg is a vártnál sokkal inkább felborult (itt 3 milliárdos hiányt prognosztizáltak, miközben az első tizenegy havi adat már 4,1 milliárdot mutat).
A hitelesség megőrzésének szándéka miatt a Medgyessy-kormány pénzügyminiszter-váltásra kényszerült. Egyetértek azokkal a szakértőkkel, akik egyértelművé tették azt, hogy a jelentős hiány kialakulásáért nem egy személyben László Csaba a felelős, hanem az kollektív munka eredménye volt. Mivel az ellenzék másfél ezernyi módosító javaslatából nem találtak egyet sem (még a stiláris javítások közül sem), amelyet alkalmasnak ítéltek volna a támogatásra, s mivel csak olyan módosító indítványt támogatott a szocialista többség, amit a kormánya is, így a felelősség alapvetően – s azt gondolom, nem járok messze a valóságtól – a szocialista többségű kormányé, s azon belül az egyébként mindig egyes szám egyes személyben beszélő miniszterelnöké. (Ellentétben a 2002-es évvel, amelyet két kormány, illetve két parlament termelt ki.)
Draskovics Tibor pénzügyminiszter-jelölt színrelépését nagy várakozás előzte meg, amit sajnos fokozott az a tény, hogy afrikai vadászata miatt a bejelentés után huzamosabb ideig nem jelent meg a nyilvánosság előtt. A bejelentése – amely szerint az idei hiány a miniszterelnök idézett szavait cáfolandó, eléri a GDP 4,6 százalékát, s ehhez még egy megszorító csomag is kell – sokkoló volt mind a hazai közvélemény, mind a külföldi befektetők szempontjából. Hogy tervezett így egy hónapja még a kormány, mi okozza az eltérést – nos, erre mind a mai napig nem kaptunk választ. Mint ahogy arra sem, amit a parlament költségvetési bizottságában (ahová nem jött el a parlament tekintélyét és ellenőrző szerepét látványosan ignorálva sem Medgyessy Péter, sem László Csaba) már megkérdeztem: ha a hiány összege jelentősen eltér, akkor – már csak a hitelesség megőrzése és a szakmai minimum okán is – miért nem nyúlnak a többi jelentős gazdasági tervszámhoz? Komolyan gondolják vajon, hogy például az infláció az idén megmarad az 5,5-6 százalékos tartományban? Nyugodt szakmai lelkiismerettel vallják, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya nem fogja meghaladni a tavalyi év végén remélt tervezettet?
Gyermekkorom egyik kedvenc játéka a marokkó volt – nos, nem gondolom, hogy éppen Draskovics Tibor úgy tudna kihúzni egy pálcikát az egymáshoz összevissza kapcsolódó kupacból, hogy a többi nem mozdulna meg. Erre talán más sem lenne képes, hiszen a gazdaság működésében sok a kölcsönhatás és a bonyolultság.
A hitelesség meghirdetése miatt azonban nemcsak ebben az egy témakörben kellene végre rendet raknia saját portáján a szocialista kormánynak, hanem a hiány összetételét és tendenciáját tekintve is. Az, hogy a deficit összege tavaly nem 4,5 százalék, hanem 5,6 százalék lett, felvet egy nagyon komoly szakmai kérdést. Nevezetesen azt, hogy a 2002-es hiány – amelynek mértéke 9,2 százalék volt – egy idősorelemzés szempontjából csak az egyszeri tételek nélkül mérvadó, tehát az összehasonlítás szempontjából ki kell vennünk a rendkívüli kiadásokat. Márpedig pénzfogalmi szemléletben a pénzügyminisztérium szerint ez a mérték mintegy 3,3 százalék. Így a hiányt ezzel korrigálva kimutatható, hogy 2003-ra az azt megelőző évhez képest kevesebb mint egy százalékkal csökkent csak az államháztartási hiány mértéke. Különösen aggasztó szakmailag a helyzet akkor, ha igaz az a híradásokban gyakran szereplő kritika, hogy a kreatív könyvelés törvény adta lehetőségét betartva vagy azt esetleg meg is sértve, 2002-re könyvelt le a kormány olyan tételeket – a fáma mintegy 200 milliárd kiadásról szól –, amelyek lényegében 2003-as kiadások lennének. Ha ennek a fele igaz, de ha semmi sem valós belőle, akkor is megállapíthatjuk, hogy a hiány csökkenésének üteme lényegesen eltér attól, amit korábban sűrűn hangoztattak.
Márpedig egy ilyen, ma még nem tisztázott elszámolás után, ami az idei hiánynál történt – s figyelembe véve azt a sajnálatos tavalyi évközi sajátosságot, hogy a 2003-as hiány pontos várható mértékét mintegy fél tucatszor módosították – ideje lenne a tiszta beszédnek. Vajon hogyan várható az idei évben reálisan a gazdaság egyéb paramétereinek alakulása, mi okozta a jelentős korrekciót az idei hiány tekintetében, és mi a valós helyzet és háttér a hiány tendenciáját illetően – nos, ezen kérdések megválaszolása nélkül nehéz lehet a hitelességről tanúbizonyságot adni. Ugyanis azt nemcsak deklarálni kell, hanem ma és később is a valóságnak megfelelő bizonyítványt kell felmutatni. Még akkor is, ha az nem kedvező!

A szerző országgyűlési képviselő
(Fidesz – Magyar Polgári Szövetség)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.