Crick, 88

Sebeők János
2004. 08. 25. 18:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valaha úgy mondták, hogy Marx a fejéről a talpára állította a hegeli dialektikát. Az arab nyolcas számjel is valami ehhez hasonlót művel: fektéből a talpára állítja a végtelenjelet. A nyolc a jelképi térben önmagánál több. Nyolcadik utas. Nyolcadik nap. A teremtettség utáni első stáció, mikor már világ a világ. Nekünk nyolc? Római számmal írva mindez persze nem áll, de most akarom, hogy álljon, akarom, hogy a 8 önmagán általvetett hurok gyanánt, avagy síkbéli homokóraként különös jelentőséggel bírjon. Miért ne? Hát még ha belőle tüstént kettő is akad: nyolcvannyolc. 88. Nyolcvannyolc: a jelképi térben numerológiailag megalkotott kettős spirál.
Ha hiszünk a jelképeknek, ha egy hulahoppkarika erejéig áthajlunk az ezotériába, nos, akkor, de csak akkor aligha véletlen, hogy Francis Crick, a DNS kettős spiráljának egyik nagy letekerője épp 88 évesen távozott körünkből. És így szemlélve talán az se véletlen, amit imént írtam, hogy „egyik”. Másikuk neve: Watson. Meglehet, az se véletlen, hogy a kettős spirál letekeréséhez s a genetikai kód feltöréséhez épp két ember kellett. Szükségeltetett. A fekete lyuk magányos. Hawking tolószékből kísértette meg. Az élet a molekuláris biológia szerint is párosan szép. Nemek fölötti szerelem, ahogy a DNS-szálak, mint egymás komplementerei, összekapcsolódnak, s nemek fölötti szerelem, szellemi szeretet párban, tandemben dolgozni egy nagy célért. Párkapcsolat a javából. Most maradt a fél, mely egyébiránt önálló egész.
A diploid módon egymásra csévélt két DNS-szál a szaporodás, a teremtés pillanatakor szokott szétválni, elszakadni egymástól. Mi, emberek a halál pillanatakor válunk szét, szakadunk el egymástól és szakad meg olykor a szívünk. A maradó szál itt marad, a menő szál kigabalyodik Istenbe, a végtelenbe, Isten tudja, hová. Vissza onnét még senki se jött. Crick sem tér vissza többé Watsonhoz. Egyedül hagyta. Most már csak egy ember, egy szál maga mondhatja, hogy ímé, feltörtem a kódot. Felfedeztem, felfedtem az élet titkát.
Előbbi mondat tényszerű s tagadhatatlan, bizonyítottnak vehetjük, utóbbi viszont megkérdőjelezhető, s minél többet tudunk az életről, annál inkább megkérdőjelezhető. A mód, ahogy Crick elment ötvennégy esztendővel a nagy tudománytörténeti pillanat után, mintegy illusztrálja is a kérdőjelet, hisz Crick vastagbélrákban halt meg. Ha maradunk a jelképeknél, akkor a kérdőjel egy mutáns nyolcas. Az ív ott van benne, de a visszahajlás, mely értelmezné, beteljesítené, már hiányzik belőle. Az, hogy Crick, az orvosi társadalom legfelső köreihez fűződő kapcsolatai ellenére meghalhatott vastagbélrákban, jelzi, hogy ma még a tudás nem uralkodik a sors fölött. Crick ugyan megélhette a Human Genome Project sikerét, mintegy saját, alapkőletévő munkájának informatikai apoteózisát, ám ez sem mentette meg a betegség és szenvedés rémétől. Azok, akik úgy hiszik, kizárólag a rossz egészségügyi ellátás miatt pusztulnak el nyomorultul, meggyőződhetnek a titkolt igazságról, az öregség ősi nyomorának – copyright Füst Milán – oka nem feltétlenül a szegénység, sokkalta inkább a jóléthez elengedhetetlen emberi tudás hiánya.
Beteg császárok vagyunk. A jólét hadirokkantjai. Problémáinkra, de még gondjainkra sem teljes körű megoldás egyelőre az, amit tudunk.
A kódfejtő mester, az életismeret atyjának öregkori beteghalála engem mint egészségügyi eleve beteget – hisz egészségügyileg az egészséges ember is beteg – és „amúgy” embert közelről érint. E nem kegyes, de mindenképpen becses halál elgondolkodtat: mi lassú most? Mi akadt meg? Mi állt le észrevétlenül? Miért érzem, hogy miközben vadul pittyegnek a mobiltelefonok, emberi nemünktől, miként régebben a fajt hívták, az utópia folyvást csak távolodik?
Pasteurnek halvány lila gőze se volt az immunrendszer molekuláris genetikájáról, nem mutatkoztak be neki az elektronmikroszkóp alatt sem a makrofágok, sem a limfociták, de mindmáig védőoltunk, s a dolog jól működik. A penicillin vagy épp a Sabin-csepp telitalálatok, melyek jelentősége az időben nő, hisz manapság hiányoznak az efféle telitalálatok. Mi hiányzik, ha ily sokat tudunk? A gyógyítás történetében betegségért felelős ágenst soha nem ismertek akkora részletességgel, mint az AIDS vírusát, a legutóbbi AIDS-világkonferencián az áttörés reménye mindazonáltal még a kakasülőről is kiűzetett, ki, az utcai tüntetők közé. Hol a hiba? Harmincöt esztendeje szállt Holdra – ismét csak egy páros – Armstrong és Aldrin, de a nagy nyolcas ott is kérdőjellé akadt el, az emberiség visszahullott a Földre, Newton almája világpiaci áron értékesíttetik.
Mindenható válaszok helyett csak mindenható válságok és hatékony félelmek munkálnak. Esetleg izgatnak. Az atomfizikából a többségnek csak annyi jön át, hogy sugárveszély, a genetikából pedig csak annyi, hogy jaj, génkezelt szója. A megismerés reneszánsz freskóján tiltakozó graffitik. Mintha nem azt mondaná a természet, amit hallani szerettünk volna tőle. A világról alkotott természettudományos kép érzelmileg szinte megközelíthetetlen, s ma már nagy jótéteményekkel sem korrumpálja a lényegre éhes transzcendenciát. Ez azonban csak múló zavar. Előbb-utóbb az ismeret felnő a tudáshoz. A tudáshoz, mely Crick által immár elidegeníthetetlenül az emberé. És akkor. Hát akkor… Nos, akkor majd: igen.

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.