A megkeseredett falat

Kurucsai Csaba
2005. 03. 17. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök regnálásának első száz napját értékelték a politológusok, sok minden elhangzott. Volt, amit a javára írtak, volt, amit ténykedése hibájául róttak fel. Igazán nem panaszkodhatott, hivatalba lépésének alkotmányos aggályai ellenére – ugyanis parlamenti frakcióján és koalíciós partnerén kívül senki nem választotta magas közjogi funkciójába – jól megúszta a száznapos minősítést. Pedig már túl volt a december 5-i népszavazást megelőző dicstelen közszereplésén. Sőt, tetézte a bajt azzal, hogy győzelemként igyekezett beállítani mindazt, amiről jobb lett volna hallgatnia.
Sokunknak hiányérzete volt. Valami kimaradt a száz napot értékelők repertoárjából. A miniszterelnök gazdademonstráció utáni megnyilatkozása azonnal kikristályosította a választ a hónapok óta megválaszolatlan kérdésre. A gazdatársadalom egy meghatározó részének háromhetes demonstrációját, mely végül is megállapodással zárult, úgy értékelte, hogy „a gazdák, a tüntetők a legfőbb kérdésekben meghátráltak, elfogadták, hogy a költségvetésen kívül nincs támogatás”. Megnyilatkozásával a miniszterelnök képes az ember szájában lévő legjobb falatot is megkeseríteni, élvezhetetlenné tenni. Mit ártottak neki a gazdák? Ők csak azt kérték, ami jár nekik. Amit kelet-európai gazdatársaik – Lengyelországban, Szlovákiában – már megkaptak. Mi volt az ő bűnük, hogy „meg kellett őket hátráltatni”?
A gazdák áldozatot hoztak, amikor elzálogosították életük munkájának javát azért, hogy gépeket, jó minőségű vetőmagot vagy műtrágyát vegyenek. Panaszkodott a kormányoldal, hogy indulatosak a gazdák. Mitől ne lennének azok? Itt a tavasz. Vetni kell. Indul a 2005. gazdasági év a földeken is, és még nincs a számlájukon 2004 jussa. A bankok közben naponta küldik fizetési felszólításaikat. Úton-útfélen hangoztatja a kormányoldal a gazdák politikai indíttatását, befolyásoltságát. Pedig nincs bal- és jobboldali búza a közraktárakban. Ott egyelőre még magyar, ki nem fizetett kenyérgabona van. A gazdatüntetés harmadik hetében egy baranyai gazdával találkoztam a budapesti nagysátorban. Háromszáz hektáron gazdálkodik. Nem családja gondjait emlegette. Elmondta, ezer szállal kötődik falujához, ahol a fiataloknak nincs munkalehetősége. Ahol az iskolában a gyermeklétszám már régen a kritikus alatt van. Elmondta, hogy az egykor virágzó településen sok az eladó ház. Elöregedett a falu népessége. Nem magáért, hanem szűkebb hazájáért aggódott a palotabozsoki gazda.
Veszélyes ember ő a hatalom szemében. Mozgósítható és mozgósítani képes. Elképzelése van nemcsak saját boldogulásáról, hanem jövőképe van falujáról, a vidék Magyarországáról. Tenni akar és tesz is egy szebb, egy jobb jövőért. Kezdettől ott volt a sátorban, mondandója volt a szakmai testületekben, fórumokon. Barátokat lelt a sorstársak között, látja és érzi az összefogás, a szolidaritás erejét. Gyurcsány Ferenc átgondolatlan értékelésével őket „hátráltatta meg”, az ő szájukban keserítette meg a falatot. Őket bántotta meg, akik ma már a traktorokon ülnek és küzdenek a belvíz ellen vagy szántanak.

A szerző az FKGP volt országgyűlési
képviselője

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.