Génhadjárat, vámtilalom, élelmiszer-biztonság

Tanka Endre
2005. 04. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Monsanto világcég 1996 és 2003 közt a növénytermesztés termőterületét géntechnológiával módosított (GM) szervezet más élő szervezetbe ültetésével 1,7 millió hektárról 66,7 millió hektárra növelte a világpiacon. E transznacionális mamutcég, a WTO és a tőkeerő diktátumának engedő Európai Bizottság segítségével terjeszkedését Európában folytatja, hogy a GM-termesztéssel megfertőzze a termőföldet, ami vissza nem fordítható folyamatot gerjeszt. A tőkehasznosítás célja a génkultúra monopóliumának a kiépítése, majd a mezőgazdaság, az agrárnépesség és a fogyasztói társadalom feletti uralom megszerzése.
A génhadjárat urai a közvéleménnyel elhitetik, hogy itt csak a fejlődés és a maradiság szokásos ütközéséről van szó: a tudomány az emberiségért van, így senki nem állhat a haladás útjába. Pénzért vett tudósok naponta szajkózzák: a GM-élelmiszerek fogyasztása kockázatmentes, tehát alaptalan a velük szembeni ellenállás. Ki tud viszont arról, hogy más, bizonyított, életromboló hatásoktól akár eltekintve, egy génparcella létesítése maga az ökológiai atomrobbantás? A termőföld temetőjét, a biológiai sivatagot jelenti, mert végzetesen kipusztítja az élővilágból. Épp hazai talajtani és sejtbiológiai kutatások bizonyítják, hogy a GM-növény talajba ültetése megsemmisítően hat a talajt alkotó élőlényekre, a talajbaktérium-flórára, a szűkebb-tágabb környezetre. A hatások egyszerre vezetnek az élővilág alapjainak és a biológiai sokféleségnek a pusztításához, a mezőgazdaság felszámolásához, a társadalom bomlasztásához. A közérdek a GM-növénytermesztést még kísérleti jelleggel sem tűrhetné meg, mert a géntechnika itt nemcsak gazdasági károkozással, a bio- és organikus termékek génfertőzés miatti piacvesztésével, az ágazat ellehetetlenítésével jár, hanem a ma és a jövő nemzedékeit elemi létalapjától fosztja meg: a termőföldtől.
A 132/2004. (IV. 29.) kormányrendelet – a közösségi jog kötelező átvétele címén – szabad utat adott a GM-termékek mezőgazdasági és élelmiszer-ipari nyomulásának. A génkockázat utólagos bizonyítását és a környezeti kockázatértékelés felülvizsgálatát kivéve „a termékként vagy termékben megjelenő GM-szervezetek forgalomba hozatala nem korlátozható az EU területén, ha a jogszabályi előírásoknak megfelel”. Egy másik előírás a GM-terméket minden szempontból azonosnak minősíti az organikussal, „ha az engedélyezett GM-szervezet nyomokban 0,9 százaléknál nem nagyobb mértékben fordul elő, feltéve, hogy ez technológiailag elkerülhetetlen szennyeződésből ered”. Emiatt e határérték alatti GM-tartalomnál a fogyasztó – az információhoz való jogának kizárása miatt – azt sem tudhatja, hogy GM-táplálék fogyasztására kényszerítik, noha ez esetben sem bizonyított az egészségügyi kockázat kizártsága.
Alkotmányunk a közösségi joggal egyeztetve is útját állhatja a GM-élelmiszer-termelés diktátumának. Az egészséges és biztonságos környezethez való jog az állam területén tartózkodó bármely személyt megilleti. Ez az elővigyázatosság és a megelőzés uniós környezetvédelmi alapelvek minimális garanciájaként megköveteli, hogy bármely fogyasztó hiteles információt kapjon a neki szolgáltatott élelmiszer GM-mentességéről vagy tartalmáról, függetlenül annak arányától. Másrészt e jognál az Alkotmánybíróság határozatai szerint fennáll az állam objektív intézményvédelmi felelőssége. Magyarán az alkotmány nem engedi, hogy az állam leszállítsa azt a védelmi mértéket, amit korábban jól kiépített. Lásd az élelmiszer-biztonság hatósági ellenőrzését, ami a kockázatok megelőzésére szolgált. Az idézett kormányrendelet, amely még uniós tagságunk előtt, a magyar joghatóság alapján született, annak rögzítésével kerülhet összhangba az alkotmánnyal, hogy a GM-szervezetek forgalmát és a környezetbe kibocsátását hazánkban korlátozhatja az egészség- és/vagy környezetvédelem, különösen az élelmiszer-biztonság érvényesítése. Ennek kimondása egyszerre teremthet Magyarországnak jogalapot a teljes vagy részleges területi génmentesség elnyeréséhez és az Élelmiszer-biztonsági Hivatal alkotmányos működtetéséhez.
A génügy mellett ne feledjük, hogy uniós tagságunk óta a vámvédelem és az importkorlátok eltörlése címén a silány vagy épp egészségkárosító külföldi agrártermékek piaci dömpingje nemcsak a magyar gazdákat sújtja, hanem a hazai fogyasztót is kiszolgáltatottá teszi. Ez főleg amiatt állt elő, mert az állam, alkotmányt sértve, megtagadja az élelmiszer-biztonság szavatolása terén őt terhelő, objektív intézményvédelmi felelősségét: a kormányzati döntésekkel visszaléptünk az élelmiszer-biztonságunkra az uniós tagságunk előtt már kiépített, hatékony védelmi szintről. Újabban a korszerű, nagy költségekkel létesített vizsgálólabor-hálózat elprédálása folyik. Az új intézmény, a termelő és a gyártó termékfelelőssége, amint ezt számos mérgezési botrány bizonyítja, nem teremthet élelmiszer-biztonságot, mert az állam kivonult a megelőzésre hivatott ellenőrzésből, csak az előállt kár következményeinek alkalmazásában vállal hatósági szerepet. Ezt a közérdek alkotmányos oltalma nem tűrheti. Az Élelmiszer-biztonsági Hivatal csak úgy működhet alkotmányosan, ha bármely élelmiszer-forgalmazásnál legalább azt az ellenőrző és nyomon követő rendszert alkalmazza, amely uniós tagságunk előtt hatékony védelmünket biztosította. A már megvalósult védelmi szintről való visszalépést nemcsak alkotmányunk tiltja, hanem a közös agrárpiac sem engedheti meg. Az áruk szabad mozgásának vívmánya megszüntette az importkorlátozás régi eszközeit, így csak az egészségügyi és a környezeti kockázatok együttes megelőzése, a szigorú és fokozott tagállami ellenőrzés adhat védelmet. A pénzhiány pedig nem lehet alkotmányos indok arra, hogy az állam lemondjon polgárai életminőségéről, az élelmiszer-forgalom biztonsági ellenőrzéséről, és a termékfelelősség, a gyártó, a forgalmazó utólagos helytállása alapján az egészségre ártalmas vagy éppen mérgező termékeket engedjen be az országba.

A szerző az MTA doktora, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.