A baloldal felelőssége a határon túli magyarokért

&#8222;Hontalan vagyok, <br/>mert hiszek jóban, igazban, szépben. <br/>Minden vallásban és minden népben <br/>és Istenben, kié a diadal.&#8221;

Szabó Endre
2005. 06. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wass Albert gondolatait folytatva az egyszerű polgár úgy érezheti, hogy ma a közéletben aki tisztát, igazságosságot, nemzetit vagy egyszerűen jót akar, az kisebbségben van.
A közelmúltban az MSZP egyes köreiben felmerült ismét, hogy meg kellene adni a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak. Nem tisztem megátkozni a miniszterelnököt és pártját, de gondoljuk végig: miként fog a történelem akár egy pár évtized múlva rájuk tekinteni? Ugyanis a nemzet jelenlegi helyzetében a szétesés határán áll. Sajnos a népszámlálási adatokat tekintve a tizenötmilliós szám illúziónak tűnik. Jó, ha összességében tizenhárommillió magát magyarnak valló ember él a földön. Ebben a helyzetben egy következő nemzedék miként fog rátekinteni a jelenlegi miniszterelnökre és a kettős állampolgárságot, egyúttal magyar testvéreit megtagadó pártjára? Ma még meg lehet téveszteni gazdasági rémmesékkel a hazai közvéleményt, de történelmi távlatból, amikor valószínűleg a magyarság sokkal nehezebb helyzetben lesz, mint ma, ki fogják mondani az ítéletet Gyurcsányról és társairól. Be kell terjeszteni a parlament elé a kettős állampolgárság megadását lehetővé tevő törvénytervezetet, és pártállástól függetlenül támogatni kell azt. A nemzet megmaradása érdekében. A szomszédos országok többsége megtette már, mi vagyunk a kivételek.
Nézzük például a magyarság legelesettebb csoportjait, a szórványokat. Ezek a közösségek kétségbeesett helyzetben vannak, általában egy-egy helyi értelmiségin múlik (pap, tanító, orvos stb.) az adott szórványmagyarság jövője. Szerencsére több ilyen „sorsfordító” van. A helyi áldozatos, magyarmentő emberek mellett hatalmas szükség lenne intézményesített szórványpolitikára is. A sikeres oktatásban többféle modell létezik, és több működő minta van a magyarság identitástudatának ápolására is. A megoldást az jelentené, hogy (nem is olyan sok) pénzt kellene szánni a létező modellek terjesztésére és támogatására. A reménytelen helyzetűnek tűnő területeken a tömbmagyarságba történő önkéntes áttelepítésen is el lehetne gondolkozni.
Az utóbbi tizenöt évben sokan eljöttek a vegyes lakosságú területekről. A kis létszámú magyar közösségek úgy omlanak össze, mint a Temes és a Béga menti (részben magyar) otthonok a mostani árvíz idején. Még például a határ menti bihari és szatmári területeken, az egykor színmagyar részeken is a szórványosodás jelei mutatkoznak. A nemzet ilyenféle állapotában még mindig nem történt semmi a kettős állampolgárság ügyében, és sajnos ezen a téren ettől a kormánytól nem is lehet előrelépést várni. Manapság azonban ott állunk, hogy a kormány a Magyar Állandó Értekezletet sem hajlandó összehívni. A száz lépés programja nem tartalmaz egyetlen nemzeti sorskérdéssel kapcsolatos intézkedést sem. Pedig lenne miről beszélni.
Értsék meg a kormányzati tényezők, hogy a magyarság sorsproblémái nem párthűség vagy pártpreferencia kérdése, itt a nemzet jövőjéről van szó. Nőjenek fel végre a nemzet irányításának feladatához. Nem mennek el (és most már nem is mernek ellátogatni) a határon túli nemzetrészekhez. Ha protokollszerűen kiruccannak is egy-egy délelőttre, akkor is szervezett találkozókról lehet csupán szó. Jogosan félnek az ottaniak népharagjától, hiszen a kisebbségben élők a saját bőrükön érzik a nemzeti problémát. Máskülönben Franciaországban vagy akár Izraelben azonnal elzavarnának egy ilyen nemzeti(etlen) felfogású kormányt.
December ötödikével kapcsolatosan rémtörténeteket lehetne mesélni. Hogy Erdélyben a homoródi székely lemosta lovát, kocsiját, mert úgy gondolta, hogy aznap este magyar állampolgár lesz. Vagy azon az estén Kárpátalja és a Felvidék magyarlakta területein az állampolgárság köszöntésére égő gyertyákat tettek ki. A példákat lehetne folytatni. A kormány nemzetellenes propagandájával félrevezetett emberek december 5-én nem elegendő számban mentek el szavazni, így a többség az uszító kampány hatására a gyomrára hallgatva megtagadta a nemzet egységét. A minap hallottam valakitől, hogy megyek Komarnóba (ez a színmagyar Révkomáromot jelenti) sörért, az milyen jó és olcsó. A kormányzati üzenet célba érkezett: kevesebbet fogyaszthatsz, így kevesebb sört ihatsz a határon túliak fölös igényei miatt.
A kérdés persze mindkét kormánypártnál az, hogy mikor jutnak szóhoz már végre azok a berkeken belül levő, talán némi nemzettudattal is rendelkező tisztességes politikusok, akik ki merik mondani, hogy elég volt. Talán a múlt hét végén Kecskeméten tanácskozó baloldali csoport ilyen, bár a népszavazáskor is meglehetősen halk volt a kormánypártokon belüli ellenzék szava.
A szomszédos országban élő magyarok a népszavazást úgy élték meg, hogy még egy Trianon szakadt rájuk, ezúttal Budapestről irányítva. A többségi nemzet meg röhög a markába, azt gondolva, hogy miért foglalkozzon a magyarsággal, ha még az anyaország is megtagadja saját nemzetrészeit. Így széthullhat a nemzet. Ha 2006 után egy új kormány által a nemzeti kérdésben nem történik jelentős lépés, akkor a nemzet reménytelen helyzetbe kerülhet.

A szerző orvos, nagycsaládos

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.