Mezítláb az utolsó padban

Fábián Gyula
2005. 06. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sinka István, elmúlt századunk feledhetetlen költője iskolai megpróbáltatásainak gyötrelmeit írta meg Mezítláb az utolsó padban címmel. Ez a kép foglalkoztatott, amikor összegyűjtöttem azokat a levélbeli üzeneteket, amelyeket a vidéki, a paraszti megpróbáltatásokról írtak nekem, mert ezekben is az igazságtalanság tényei sorakoznak.
„Nincs módunk traktoros kirándulásra Budapestre, mert mozdulatlanságra kárhoztatva csak éppen anynyit megyünk a gépekkel, amennyit a lapos pénztárcák engednek. Pedig csak félmunkát végeztünk, mert a bánásmód irántunk olyan, mint azé az emberé, akit úgy fogadnak: máskor itt ne lássam.”
„Mostanában egyre-másra csinálják a táblázatokat, hogy ilyen meg olyan jól megy a magyarnak. Szeretnék olyan kimutatást is látni, amelyik tisztán megmutatja, hány tízezer parasztcsalád jutott cselédkenyérnél is mostohább sorsra, mióta összeborogatták az egész mezőgazdaságot. A papír nem ismeri a szégyent, nem pirul az oldala, és akik a hazug jelentéseket csinálják, nem szégyenlik magukat a félrevezetésért.”
„Hónapok óta várjuk, egyre várjuk a többször beígért kártalanítást, amit az árvíz után megígértek, kell még egy új miniszter, aki szavának áll? Tönkrementünk, miniszter urak! Vagy maguk ezt így gondolják jónak?”
Folytathatnám a részletek idézését, de talán elég meggyőző, ha leírom: panaszos levelekkel több táska megtelne. Szűrjük le a tanulságokat: elszomorító és megrendítő vidék-Magyarországon a mezőgazdaságból élők állapota. A paraszti életforma nemhogy európainak, de még kolhoz-magyarországinak sem nevezhető, mert csaknem húsz éve nincsenek a gazdálkodásnak hozzáértő felelősei. Ez aztán a Csáki szalmája mostanában, mert az utóbbi négy évben minden eddiginél mélyebbre csúsztunk, hiszen ha a kormányzati ígéretekkel úgy lehet packázni, ahogyan ezt teszik, akkor a gödörnek nincs is alja, ahová hozzáértés nélkül lesüllyesztették a termelési-értékesítési-kiviteli rendszert, amely a megélhetést, sőt a fennmaradást jelentette. Pesti háziaszszony panaszát hallgattam. „Mondja meg valaki, milyen ellátásban részesülünk mi, kispénzű emberek? A külső kerületekben ötszáz forint volt egy kiló eper, a belvárosban ezer. Megkaptam az egyik nagyszájú eladótól: ne vegyen epret! De nekem is vannak gyerekeim, vagy a kiskeresetűek ne áhítozzanak a gazdagok konyhájára?”
Mondhatom, ez aztán az igazi szocialista életfelfogás… Ebből természetesen következik a kérdés, hogy új osztálytagozódás korszakát éljük? Most különülnek el az új kizsákmányolók és az új kizsákmányoltak? Igencsak feje tetején áll a világ hazánkban, ahol hosszú, kíméletlen harccal megdöntötték a tőke hatalmát a dolgozók, hálából most az új tőkések a munkanélküliség jól bevált fegyverével megszorították a munkásokat, parasztokat. Először is csendet parancsol – mindenki érdekében – a hatalom, amelynek arról sincs fogalma, hogyan is kellene a megváltozott európai körülmények között megszervezni az országot. Megszervezni belső rendjét, lakóinak biztonságát, a népesség ellátását, az ifjúság nevelését, a betegek, bajbajutottak megsegítését, azaz országot kellene építeni. Ennél természetesen fontosabb és első helyen áll a hatalomban élők gazdagodása, a nemzet napról napra való vegetálásának dicsérete, s ennek érdekében hazudni reggeltől estig minden hullámhosszon, minden szelet nyomtatott papíron.
A Hernád mentén árvízkatasztrófát szenvedettek megsegítésére ígéret ígéret hátán, vállalkozók, kisgazdaságok sora tönkrement. Még azt sem mondják: na és? A földalapú támogatások s az egyéb ígéretekben felvázolt pénzek késnek, kimaradnak, de hiszen átszervezték a mezőgazdasági minisztérium vezetését (leváltották az egyik legsikeresebb minisztert), és azóta mi változott? Elhangzott, ha jó gabonatermést takaríthatnak be, akkor a terményt már az új tárolók is fogadhatják. Hogy a tavalyival mi lesz, ami ott áll a régiekben értékesítésre várva, arról nem beszél senki. Külföldre termelő konzervgyáraink leépülőben, részlegek szűnnek meg, családok válnak munkanélküliekké. Szarvasmarha-állományunk soha nem látottá zsugorodott, mégis tejértékesítési gondokkal küzdenek a termelők. Nem baj, mondják a kereskedelemhez sem értő „szakemberek”, hozunk külföldről. És érkezett is „műtej”. Szervezettség híján elszalasztjuk az uniós lehetőségeket, és a mezőgazdaság minden területén szorulunk hátra – nem az utolsó padba, hanem a szamárpadba, ahová a leghaszontalanabbakat ültette a tanító bácsi. Onnan persze mindenki menekült, ahogy tudott. És mi?
Mi, mint a száműzöttek, várunk, de senki nem is sejti, mire „kiszolgáltatottjai vagyunk a semmihez nem értők hatalmának, közben a világ elhalad mellettünk” – idézem ezt is egy levélből, de ez nem vigasz. Véget kell vetni a hazudozásnak, és ez nem óhaj, hanem az egyetlen menekülés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.