Osztogatás és szavazatvásárlás

Farkas Péter
2005. 06. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha megszavazzák, jövő év január elején lépnek hatályba a kormány által bejelentett új családtámogatási intézkedések.
Úgy látom, a rendelkezések alapvetően a szavazatvásárlás céljait szolgálják. A munkával nem rendelkező, mély szegénységben élő családok a választásokat megelőző hónapokban megnövelt összegű családi pótlékot kapnának, s mivel pluszforrás az egyre eladósodó gazdaságban nem áll rendelkezésre, ezért amit a munkajövedelemmel rendelkező családoktól az adókedvezmény megszüntetésével elvesznek, azt a munkával nem rendelkező családoknak adják oda.
A Gyurcsány-kormány egy jól felépített (bár továbbfejleszthető) családtámogatási rendszert ver szét, melynek elemei egymásra épültek. A családi pótlék alanyi jogon jár, a rendszeres gyermekvédelmi támogatás rászorultság szerint. A családi adókedvezmény pedig munkajövedelemtől függ. Így egy egymástól eltérő logikára, filozófiára felépülő, de egymást szervesen kiegészítő rendszert kívánnak lerombolni. A legrosszabbul a jövedelemmel rendelkező nagycsaládosok járnak az új támogatási rendszerrel. Az ő gyermekeiket másodosztályúaknak minősíti a kormány. De a minimálbérből élő és az egykeresős családokat is hátrányosan érintik az új rendelkezések.
A rendszer átalakítása egyben a segélyfüggő magatartást erősíti, hiszen a munkával nem rendelkezők majdnem annyi pénzt kapnak, mint amit munkával keresnének. A nemzedékek óta szegénységi csapdában élő, elsősorban roma populációt továbbra is a segélyekből élés irányába terelik az intézkedések. Így – tudatosan – ellentétet gerjesztenek a romák és nem romák között. Egy fogyó, elöregedő országban minden megszülető gyermek egyformán érték. A gyurcsányi családpolitika ezt tagadja, s egyben a családpolitikát összekeveri a szegénypolitikával. Ez a perverz újraelosztás, s egyben a voksra ácsingózó perverz újra kifosztás politikája.
Milyen érdekes: ha az országnak szocialista–liberális kormánya van, akkor törvényszerűen ultraliberális szegénypolitikai irányváltás következik be. Csak emlékeztetőként rögzítsük a Horn–Bokros– Kuncze nevével fémjelzett időszak főbb tendenciáit: a növekvő munkanélküliség és a létminimum alatt élők aránya erős kölcsönhatásban áll a neoliberális és szegénypolitikai irányváltással. Most újra a bevált receptekhez nyúlnak. Nem is változik itt semmi, csak az ifjú szocialisták lettek közben milliárdosok, s a klientúra zsírosodik tovább.
Az Orbán-kormány alatt növekedésnek indult a gazdaság, csökkent az infláció, s egyben a munkanélküliség. Új hangsúlyokat kapva megerősödött a családpolitika, a jövedelmi közepet pedig beemelték a szociálpolitika látóterébe. A polgári koalíció társadalompolitikai célja a tisztes munkából élők, az önnön felemelkedésükért tenni tudók és tenni akarók, a gyermeket vállalók és a dolgos életük gyümölcseit joggal élvezni akarók jólétének növelése volt.
A jelen intézkedéssorozat nem erről szól. A liberális oktatáspolitika célja a gondolkodásról leszoktatott fogyasztási automaták kitenyésztése, a liberális szegénypolitika pedig a segélytől segélyig élők sorát duzzasztja fel. 2006 májusára a werberi választási kommandók tevékenységét jól kiegészíti majd a szociális pörkölt és a kupica pálinka. Persze, újra megígérik, amit 2002-ben, talán csak a számok növekednek majd. 800 kilométer helyett mondjuk 2000 kilométer autópálya vagy ingyen utazás a diákoknak az iskolába, sőt még ők fizetnek. Nincs kétségünk afelől, hogy ahogy közelednek a választások, úgy fog itt növekedni a „nagy jólét”.
Mindezt jól kiegészíti az elszabadult árak mellett a kistulajdonok és a szellemi munka egészségügyi megadóztatása. A megszűnő rendszeres gyermekvédelmi támogatás ugyanakkor közel 700 ezer családban nevelkedő, de nehéz szociális helyzetű gyermek ellátását segítette. Magyarország súlyos adósággal rendelkezik az emberi tőke terén; a fiatal férfiak meghalnak, és a fiatal nők nem szülnek. A helyzeten a szociális kohézió és az identitástudat javuló viszonyai segíthetnének. Ennek fontos eszköze egy hiteles család- és társadalompolitika. Hazánkban nem a csonkán kiépült jóléti állam elsorvasztása lenne a feladat, hanem annak kiteljesítése. Nem a maradékelv alapján működő pénzügyeknek kellene vezérelnie a folyamatokat, hanem fordítva: a társadalmi tőke képezze a gazdasági felvirágzás alapjait.
A Gyurcsány-kabinet első hónapjaiban sokan hittük, hogy „csupán” egy elszabadult hajóágyúként becsapódó, narcisztikus újgazdag gátlástalan kommunikációjával állunk szemben. Mára azonban egyértelművé vált: ez a kormány egy a társadalmat szűk körű elitre redukáló, illetve az annak kiszolgáltatott tömegek orwelli víziójára építi politikáját. Ezt nevezik ők maguk a száz lépés sorozatának.

A szerző szociológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.