Hajtócsere a bakon

Szabó S. András
2005. 07. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rossz irányba mennek a dolgok. Nem bolygónk ökológiai állapotát, a demográfiai robbanást, a betegségek terjedését stb. tekintve, hanem hazánkra, e Kárpát-medencei kis országra vonatkozóan. Az ország szekerét a lovak rossz irányba húzzák. De – úgy gondolom – döntően nem a szekérrel vagy a lovakkal van a fő baj, hanem elsősorban a kocsissal, a kocsisokkal, a bakon ülőkkel, az ország vezetésével. Ők azok, akik összevissza csapkodnak az ostorral, ők azok, akik nem tudják (vagy nem akarják) a lovakat a helyes irányba vezetni. Hogy miért látom így, sötéten a helyzetet? Nemcsak azért, mert folyamatosan romlanak az ország gazdasági potenciálját mutató legfontosabb jellemzők (államadósság, költségvetési hiány stb.), nemcsak azért, mert egyre nagyobb arányú a munkanélküliség. Hanem elsősorban azért, mert egyszerűen nem tudok lassan olyan emberrel – egészségügyben, felsőoktatásban dolgozó közalkalmazott, kiskereskedő, edző, kezdő diplomás – beszélni, akiből ne ömlene a panasz, ne lenne elkeseredett, ne ítélné meg szinte kilátástalannak a helyzetet.
Hogyan juthattunk idáig? Miként lehetséges az, hogy tizenöt évvel a rendszerváltást követően, s egy évvel az uniós csatlakozás után a legalapvetőbb elvárások jelentős része sem teljesül? Hogy a lakosság negyede-harmada a XXI. század emberéhez méltatlan körülmények között él, s szinte esélye sincs arra, hogy viszonylag rövid időn belül jelentősen javuljon a helyzete? Hogy legalább elfogadható életminősége legyen?
Hosszú távon egy nemzet erejét – a józanságon, erkölcsi tartáson, a hagyományok tiszteletén túl – azon szellemi és fizikai erő adja, amely mások által is jól használható javakat, materiális és szellemi értékeket hoz létre. Az értékteremtés, a szorgalom – a paraszt munkája, amikor disznót nevel, gyümölcsöt termeszt – kellene, hogy meghatározó legyen, nem pedig az ügyeskedés, a kiskapuk megtalálása, a pénzügyi tranzakciók, a legális és illegális cselekedetek határán történő egyensúlyozás, a lobbizás a mások által megtermelt javak újabb elosztására. Ez utóbbiakból nem épülhet fejlődésre képes nemzet, ez csak zsákutcába vezethet egy országot.
Olyan irányítás kellene, amely világosan látható célokat tűz ki, s ezek eléréséhez segítséget is ad. Nem csupán a szorosan vett ország, de a teljes magyar etnikum, a Kárpát-medencében több mint egy évezrede élő magyarság mai képviselői számára. Olyan vezetés, amely hitet és erőt tud adni a csüggedőknek, tiszta és emberi szót közvetítve a reményt vesztetteknek is, akik magukat a rendszerváltás veszteseinek érzik. S azoknak is, akik az elmúlt egy esztendőben voltak kénytelenek szembesülni azzal a keserű felismeréssel, hogy bizony az EU-csatlakozás nem mindenki számára hozott sikert, sokan, nagyon sokan rosszul jártak.
Olyan országvezetés kellene, hogy az emberek bízzanak a jövőben, hogy legyen reális elvárás a jobb, gazdagabb, emberibb jövő, hogy legyen újra optimizmus a lakosság szélesebb rétegeiben is. Hogy a fiatalok örömmel és bizakodva vállalhassanak gyermeket, gyermekeket. Hogy ne kelljen a társadalom elöregedésétől, a generációs arányok esetleg döbbenetes mérvű eltolódásától tartani. Hogy egy mai munkavállaló ne rettegjen attól, mi lesz majd 10-20 év múlva, ha ő már nyugdíjban lesz, hogy ki fogja azt a pénzt beletenni az államkasszába, amiből az ő nyugdíját tervezik megfizetni. Hogy olyan fiatalok kerüljenek ki az iskolapadokból, akik mögött szerető szülők s kemény követelményrendszeren alapuló iskolák állnak.
Nem attól lesz a felnövekvő ifjúságból jól kvalifikált munkaerő, hogy az oktatásban szolgaian azonnal behódolunk az úgynevezett bolognai folyamatnak, s egy uniformist hordva versengünk a hasonló (nem túl magas minőségi szintet képviselő) ruhát felöltőkkel. Éppen a képzés különbözősége, eredetisége, sokszínűsége adná meg azt a pluszt, amire évtizedeken keresztül joggal volt büszke a magyar oktatás és felsőoktatás. Nem lehet alapvető hibák elkövetése nélkül mindent egységesíteni, nem lehet, nem szabadna azt az elképzelést – egymásra épülő képzés BSc szinttel, majd kétéves MSc szinttel – megvalósítani mondjuk a testnevelőtanár-képzésben vagy az orvosképzésben, ami mondjuk a mérnökképzésben (technológus mérnök, okleveles mérnök) talán megoldható. (Mire a bolognai folyamat első végzett káderei kijönnek a felsőfokú intézményből MSc szintű diplomával a kezükben, talán már EU sem lesz.)
A híres erdélyi fejedelemnek tulajdonított mondás szerint nem lehet mindig megtenni azt, amit meg kellene, de mindig meg kell tenni azt, amit meg lehet. Nos, én úgy vélem, hogy a jelenlegi kormány rendkívül sok esetben tesz olyan intézkedéseket, amit nem szabadna megtennie, ugyanakkor gyakran elmulaszt olyanokat, amelyeket viszont a nemzet, az ország, a polgárok elé vetíthető reális jövőkép megteremtése érdekében bizony meg kellene tennie. S ebből adódóan – hogy ne menjenek a dolgok a továbbiakban is rossz irányba – nagyon is szükségét érzem a kocsisváltásnak. Hogy végre a lovak egy (jó) irányba húzzanak, s felkészült, a magyarság érdekeit őszintén képviselő, erkölcsileg nem támadható kocsis üljön a bakon.

A szerző egyetemi tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.