Két eldobott csikk

Kő András
2005. 07. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hamvadó cigarettavégről Karády Katalin énekelt. Ehhez a két cigarettavéghez (urambocsá’! csikkhez) egy mai és egy tegnapi történet fűződik. A mai hívja elő a régit. A jövő pedig nem az, ami régen volt…
A neves baloldali politikus (az olvasó fantáziájára bízom, kire tippel…) a minap Budapest egyik kerületébe látogatott, hogy híveibe erőt öntsön, és meggyőzze őket: a helyzet még nem reménytelen. Összegyűlt hát az úri nép, hátha hall valami olyasmit, ami előreviszi az ország szekerét. De, sajnos, csalódniuk kellett. Optimista a végén senki sem lehetett.
A cseverészést szünet szakította félbe, amikor a politikus – nagy dohányos lévén – az udvaron cigarettára gyújtott; persze ott is körbevette a jámbor publikum. Aztán egyszer ennek is vége szakadt, a politikus elhajította a cigarettavéget, és elindult a terem felé. Nem láthatta, hogy egy ötven év körüli polgár dühödten a csikkre lépett, és többször jól megtaposta, mint aki így fejezi ki véleményét a hallottakkal kapcsolatban. Végül pedig rá is köpött. Tévedni emberi dolog – gondolta. A másik pártot hibáztatni – ez már politika. Meg aztán a politika annak tudása, mikor kell behúzni kicsit övön alul az ellenfélnek. Így summázta a félidőt.
Ugrás az időben – visszafelé. Az ötvenes évek elején járunk. Az Aranycsapat tagjai a nyár közepe táján a siófoki futballpályán bemutató futballmérkőzést játszottak. Zsúfolásig megtelt a nézőtér, még a fákon és a villanyoszlopokon is lógtak. Helyi lakos lévén, gyerekként magam is ott szorongtam az állóhelyen. Mellettem a barátok, Jóska, Sanyi, Attila, Feri.
Amit láttunk, elég volt egy életre. Az ország legismertebb sportolói emberközelben, akik úgy bűvölték a labdát, mintha varázslók lennének. Azok is voltak, persze. A gyerek nyitva felejtette a száját, és az élménytől éjszaka sem tudott elaludni.
A mérkőzés után az öltöző közelébe igyekeztünk, hogy még egyszer láthassuk azokat, akiket bálványoztunk. A pillanatra, erre a rövidzárlatra az idő áramkörében, tisztán emlékszem. Kocsis Sanyi, a „Kocka” lépett ki az öltözőből, kezében cigaretta, és szóba elegyedett a szurkolókkal. (Sok évvel később, barcelonai presszójában felelevenítettem neki a jelenetet.) Mi is ott lihegtünk a közelében. S amikor elszívta a cigarettáját, és elhajította a csikket, uccu neki, egyszerre tizenketten vetettük rá magunkat arra az egy csikkre, ami a földre került.
Már nem emlékszem, melyikünké lett, de alighanem egyikünké sem, hiszen a nagy tülekedésben egymás kezéből téptük ki, és nem maradt belőle semmi.
Szomorúan gondolok arra, hogy ma már nincs egyetlen magyar futballjátékos sem, akinek a csikkjéért a gyerek így harcolna. Mindenesetre mi akkor úgy néztünk fel ezekre a játékosokra, mint az istenekre, akik az Olümposz csúcsáról másfél órára leszálltak közénk.
Két eldobott csikk. Az egyik egy politikusé, a másik egy futballistáé. Quel différence! – mondaná a francia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.