Bátorság: egy rossz emlékű MSZP-s jelszóról

Fábián Gyula
2005. 10. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárost beterítették az MSZP óriásplakátjai. Ordító színek, groteszk megoldások, mellesleg politikai tudatlanság üti mellbe a járókelőket, mert egyetlen fontos mondanivaló gondolkodtatja el az „identitáskampányt” látva az embert: akiknek pénz csörög a zsebükben, mindent félrevethetnek? Ami a tartalmi hangsúlyt illeti, semmi új nincs, hiszen Medgyessy Péter volt miniszterelnök tartalmukat vesztett igéi ismétlődnek kissé átírottan.
Emlékeztetőnek írjuk fel a D–209-es hármasát: jogbiztonság, létbiztonság, közbiztonság. Az új jelszavak: biztonság, igazságosság, bátorság. Mindez sem újat, sem biztatót nem nyújt a választóknak, de egyet bizonyít: az MSZP belekezdett a választási kampányba, vigyázat, a mi pénzünkön.
Az első kettőt tehát itt nem is elemezném, no de itt van a harmadik szlogen, amire inkább felkaphatnánk a fejünket: Bátorság.
Itt mutatkozik meg az a tájékozatlanság, mi több, tudatlanság, amit az imént említettem, méghozzá történelmi léptékben. Ezt a jelszót annak idején a nyilaskeresztes nemzetiszocialisták kapták föl, még azt is hozzátették: éljen, Szálasi! A plakát, amely egy zöld gerendán bizonytalanul lépegetőt ábrázol az ugyancsak zöld – távolba tart – milyen különös, ilyen zöld volt a nyilasing, tessék csak utánanézni –, de itt a nagy zöldségben egy vörös leginkább ablaknak tekinthető kommunistavörös foltról így szól a biztatás: bátorság! Előre a zöldbe!
Azért mégse tekintsék a „tudatlan” zöldbefeledkező vörösök népünket-nemzetünket-országunkat teljesen tájékozatlanoknak. A későbbi nyilas köszöntést, a kitartást! a bátorság! előzte meg, és az 1944-es hatalomátvétel után megerősítették a leghitványabb hivalkodással: kitartás, győzünk.
A történelem tényei megfellebbezhetetlenek. A magyar nép soha nem kért a nemzetiszocialistákból, undorral fordult el attól a néhány tucat önmutogatást próbáltaktól, akik a megszálló német hatalom leghitványabb országárulói voltak, mint ahogyan a súlyos fél évszázadon át regnáló moszkovita ügynökök törvénytelen leigázását is teljes szívből-lélekből megvetette és meg is szenvedte.
Emlékszem, milyen felzúdulást váltott ki, amikor Orbán Viktor annak idején a „kitartás” és „élettér” szavakat használta – teljesen ártatlan kontextusban – a kritikus hangok azonban ezúttal nem hallatszanak…
De tessenek már elgondolkodni, kedves olvasók, hogy nem állandó megcsúfolása-e a nemzet millióinak, elszegényedő, létminimum alá szoruló egyharmadnyi népességnek, hogy az elnyomorítását szocialista jelszavak és szónokok így gyalázzák? Munkáspolitika – hirdetik szónokok és tömegtájékoztató csatornák, újságok – hát ehhez szükséges a „bátorság”. De honnan veszik hozzá azt a bizonyos bátorságot? Mert bátorság szükséges ahhoz, hogy például az egyetemeken ne fűtsenek, fizetéseket emeljenek, de a pénzt teremtsék elő az önkormányzatok-intézmények, elkótyavetyéljék a közlekedési vállalatokat, a még jól működő és termelő üzemeinket (már, ami még megmaradt), de bátorság kell ahhoz is, hogy német tejet, szlovák lisztet, cseh cukrot árusítsanak az üzleteinkben, amikor a búzát nem tudjuk hová tenni, a jószágállományunkat el kellett pusztítani, cukorrépatermésünk sorsa pedig bizonytalan.
Fogyunk napról napra, süllyedünk kifizethetetlen adósságnyomorba, és akkor kiáll valaki, és az 1867 utáni „aranykorhoz” hasonlítja a mai Magyarországot. Elfelejtették figyelmeztetni a szónokot, hogy ez a bizonyos kiegyezés utáni gazdasági fellendülés 1880 után érzékelhető, de ezekre az évekre esik az a szomorú „magyar felemelkedés” is, amikor „kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk”.
Ilyen történelmi tudatlansághoz valóban bátorság kell, hogy valaki mindezt fennen hirdesse, de ebből a bátorságból nem kértünk 1944-ben sem, és nem kérünk most sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.